Είναι γεγονός ότι το άγχος μας κυριεύει εκεί που δε το περιμένουμε. Για μερικούς ανθρώπους, μάλιστα -και δη για όσους ταλαιπωρούνται από αγχώδεις διαταραχές- αυτά τα συναισθήματα φαίνεται να είναι ακόμη πιο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργώντας τους ανήσυχες σκέψεις, που τους εμποδίζουν να ξεκουραστούν όσο και όπως θα έπρεπε.

Γιατί έχω άγχος τη νύχτα;

Μόλις σβήνουν τα φώτα και επικρατεί η σιωπή, ο εγκέφαλός μας έχει την ευκαιρία να σκέφτεται -συχνά παραπάνω από το «κανονικό»- όλα εκείνα που τον στρέσαραν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όσα θεωρεί πως θα τον στρεσάρουν την επόμενη. Οι σκέψεις αυτές πολύ συχνά οδηγούν στην εκδήλωση συμπτωμάτων, όπως είναι ο φόβος, η υπερβολική ανησυχία, ο πονοκέφαλος, οι νυχτερινές εφιδρώσεις ή ακόμα και οι κρίσεις πανικού.

Ο καλός βραδινός ύπνος, όμως, δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόκληση!

Ας δούμε πέντε αποτελεσματικούς τρόπους που θα μπορούσαν να μας ηρεμήσουν από τέτοια νυχτερινά συμπτώματα, βοηθώντας μας, έτσι, να κοιμηθούμε πιο εύκολα και γρήγορα.

Διαλογισμός

Αποδεδειγμένα, ο τακτικός διαλογισμός -μέσω της εστίασης στην αναπνοή- καθαρίζει το μυαλό μας από τυχόν αρνητικές σκέψεις ή ανησυχίες ενώ συμβάλλει και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και αδρεναλίνης (γνωστές και ως ορμόνες του στρες), που μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα. Κάνοντας τον διαλογισμό μέρος της νυχτερινής μας ρουτίνας, (αφιερώνοντας 10 έως 15 λεπτά κάθε βράδυ πριν τον ύπνο) θα βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, νιώθοντας πιο ξεκούραστοι και ανανεωμένοι την επόμενη ημέρα.

Χαλαρωτικοί ήχοι

Ένας χαλαρωτικός ήχος ηρεμεί το μυαλό μας και χαλαρώνει τους μύες μας. Εκτός αυτού, οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται πιο γρήγορα όταν επικεντρώνονται σε ήχους που αποσπούν τις αρνητικές τους σκέψεις και ανησυχίες. Στο ίδιο πλαίσιο, η ακρόαση ηχητικών βιβλίων ή podcasts έχουν, επίσης πολύ θετική επίδραση για την ξεκούρασή μας. Μπορείς να δοκιμάσεις και τη playlist που ετοιμάσαμε για να ακούσεις πριν τον ύπνο.

Τεχνικές αναπνοής

Οι τεχνικές αναπνοής μπορεί να μην λειτουργούν για όλους, αλλά το αν λειτουργούν για εμάς δε μπορούμε να το ξέρουμε αν δε τις δοκιμάσουμε. Μια κοινή τεχνική είναι να εισπνέουμε βαθιά, να κρατάμε την αναπνοή μας για 3-5 δευτερόλεπτα και ύστερα να αφήνουμε τον αέρα να απελευθερώνεται αργά από τους πνεύμονές μας. Κάτι τέτοιο μας βοηθά όχι μόνο να ηρεμήσουμε αλλά συχνά μπορεί ακόμα και να αποτρέψει τις κρίσεις πανικού.

Τσάι από βότανα

Τα βότανα που διαθέτουν ηρεμιστικές ιδιότητες όπως είναι η μέντα, το χαμομήλι, η λεβάντα ή η βαλεριάνα, μπορούν να αποτρέψουν συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, η δυσπεψία και οι υψηλοί καρδιακοί παλμοί, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο να κοιμηθούμε καλύτερα.

Αρωματοθεραπεία

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αρωματοθεραπεία ανακουφίζει φυσικά από το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας. Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια -όπως έλαιο λεβάντας, μέντας ή χαμομηλιού- τα οποία μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στο σπίτι μας με μία συσκευή αρωματοθεραπείας, συμβάλλοντας στη μείωση τέτοιου είδους συμπτωμάτων αλλά και στη δημιουργία ενός όμορφου περιβάλλοντος. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις και το δικό σου σπρέι μαξιλαριού (pillow mist).

Άλλες συνήθειες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στη χαλάρωση και την ξεκούρασή μας είναι το διάβασμα ενός βιβλίου, ένα ζεστό μπάνιο, ο περιορισμός της υπερβολικής καφεΐνης (ιδίως λίγες ώρες πριν κοιμηθούμε) καθώς και η μείωση της χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών.