Πώς να διαλέξω στρώμα; Οι ειδικοί συμφωνούν πως ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής υγείας. Ένα καλό στρώμα αποτελεί βασικό «συστατικό» του ποιοτικού και ξεκούραστου ύπνου, αλλά πολλοί άνθρωποι αγνοούν τη σημαντικότητά του. Και, μολονότι, ένα στρώμα είναι πιθανό να αποτελέσει μία σημαντική οικονομική επένδυση, σίγουρα είναι ένα βήμα (δρασκελιά, καλύτερα) πιο κοντά στον καλό ύπνο. Ναι, ξέρουμε πόσο τον έχεις ανάγκη.

Πώς να διαλέξω στρώμα;

Παρακάτω θα ανακαλύψεις έναν σύντομο οδηγό για το πώς να επιλέξεις το ιδανικό στρώμα για τις ανάγκες σου.

Επισκέψου το κατάστημα

Αν όχι όλες, σίγουρα οι περισσότερες εταιρείες δεν διαθέτουν στρώματα προς online αγορά. Λογικό, αφού είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάσεις ένα στρώμα, πριν αποφασίσεις να το αγοράσεις. Γι’αυτό, ακόμα κι αν έχεις καιρό να επισκεφθείς καταστήματα, κάνε μία εξαίρεση για την αγορά στρώματος.

Καθόρισε το budget σου

Η πιο φθηνή επιλογή, μάλλον, δεν θα είναι και η πιο ποιοτική, αλλά και η πιο ακριβή δεν σημαίνει ότι θα ταιριάζει στις ανάγκες σου. Σε κάθε περίπτωση, σου προτείνουμε να έχεις ένα εύρος τιμών στο μυαλό σου που δεν θα σου δημιουργεί στρες και να κινηθείς μέσα σε αυτό.

Πώς να διαλέξω στρώμα; Ξεκίνα από το υλικό του στρώματος

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή στρωμάτων είναι πολλά. Κάθε υλικό έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που αφορούν στην ελαστικότητα του στρώματος, την υποστήριξη που παρέχει στη σπονδυλική στήλη, τη διατήρηση τη θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του ύπνου κ.ά. Τα βασικά είδη στρωμάτων που θα βρεις αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά είναι κατασκευασμένα από λάτεξ, ελατήρια, αφρώδη υλικά (memory foam), αλλά και συνδυασμό αυτών.

Πώς να διαλέξω στρώμα; Η στάση ύπνου

Βασικός παράγοντας που πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφασή σου είναι και η θέση ύπνου που, συνήθως, κοιμάσαι.

Αν κοιμάσαι στο πλάι

Χρειάζεσαι μία μαλακή επιφάνεια που θα υποστηρίζει το βάρος του σώματός σου και θα επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να πάρει τη σωστή θέση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, προτείνονται μαλακά στρώματα που ασκούν ομοιόμορφη πίεση σε όλο το σώμα.

Αν κοιμάσαι μπρούμυτα

Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος που κοιμάται μπρούμυτα είναι ένα μαλακό στρώμα. Μία πιo σκληρή επιφάνεια θα παρέχει καλύτερη υποστήριξη σε κάποιον που κοιμάται μπρούμυτα.

Αν κοιμάσαι ανάσκελα

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι μία ενδιάμεση επιλογή, την οποία θα ανακαλύψεις μόνο δοκιμάζοντας. Practice makes perfect…

Πώς να διαλέξω στρώμα; Το σωματικό βάρος

Σίγουρα, το σωματικό βάρος θα επηρεάσει την τελική επιλογή στρώματος. Συνήθως, άνθρωποι που είναι πιο βαριοί τείνουν να επιλέγουν πιο σκληρά στρώματα, ενώ άνθρωποι με χαμηλό σωματικό βάρος τείνουν να χρειάζονται πιο μαλακά στρώματα. Σε αυτό, φυσικά, θα παίξει σημαντικό ρόλο και το πώς τα κιλά κατανέμονται στο σώμα. Ο πωλητής στο κατάστημα που θα επισκεφθείς θα σε κατευθύνει συνδυαστικά με την αίσθηση που θα έχεις εσύ από τη δοκιμή του κάθε στρώματος.

Πώς και πότε να αντικαταστήσεις το στρώμα σου;

Μία μεγάλη εγγύηση δεν υπόσχεται απαραίτητα και αντίστοιχη διάρκεια ζωής. Αν, για παράδειγμα, το στρώμα σου είναι λεκιασμένο, επειδή δεν χρησιμοποιούσες κάποιο ειδικό προστατευτικό ή δεν χρησιμοποιείς μία βάση που να ταιριάζει στο στρώμα, μπορεί η εγγύηση να μην ισχύει. Σημαντικό, λοιπόν, να διαβάσεις αναλυτικά την εγγύηση.

Ως γενικός κανόνας, η διάρκεια ζωής των στρωμάτων είναι 5-10 χρόνια.

Γενικά, τα στρώματα έχουν διάρκεια ζωής 5-10 χρόνια. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφασίσεις αν ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις το στρώμα σου, παρατηρώντας και άλλα προειδοποιητικά σημάδια. Ξυπνάς πιασμένος/η καθημερινά; Αισθάνεσαι πως το στρώμα σου έχει σβολιάσει; Κοιμάσαι καλύτερα σε άλλα στρώματα, π.χ. ξενοδοχείου; Όλα αυτά υποδηλώνουν πως, μάλλον, ήρθε η ώρα να αναζητήσεις καινούριο στρώμα. Μην ξεχνάς, πως μπορείς να επεκτείνεις τη διάρκεια ζωής ενός στρώματος, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό προστατευτικό κάλυμμα που θα κρατήσει μακριά τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα κ.ά.