Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση όχι μόνο θαυμάζονται από τους άλλους αλλά ταυτόχρονα τους εμπνέουν και εμπιστοσύνη. Αντιμετωπίζουν τους φόβους τους κατά μέτωπο και τείνουν να είνα τολμηροί. Ξέρουν ότι ανεξάρτητα από τα εμπόδια που συναντούν, έχουν τη δυνατότητα να τα προσπεράσουν. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση τείνουν να βλέπουν τη ζωή τους με θετικό πρίσμα, ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, και συνήθως είναι ικανοποιημένοι και σέβονται τον εαυτό τους. Δεν θα ήταν καταπληκτικό να έχεις κι εσύ υψηλή αυτοπεποίθηση, κάθε μέρα της εβδομάδας; Μάντεψε! Μπορείς. Άλλωστε, όπως λέει και η Barrie Davenport, coach αυτοβελτίωσης: «η χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν είναι ισόβια κάθειρξη. Η αυτοπεποίθηση μπορεί να εξασκηθεί και να κατακτηθεί, όπως κάθε άλλη δεξιότητα. Μόλις την κατακτήσεις, όλα στη ζωή σου θα αλλάξουν προς το καλύτερο».

Όλα συνοψίζονται σε μια απλή ερώτηση: Αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, πώς θα πιστέψουν οι άλλοι σε εσένα; 

Πώς να ενισχύσω την αυτοπεποίθηση μου; Δοκίμασε μερικές από τις συμβουλές που αναφέρονται παρακάτω και ξεκίνα πραγματικά να τα εξασκείς καθημερινά. Ακόμα κι αν στην αρχή χρειαστεί να προσποιείσαι ότι έχεις υψηλή αυτοπεποίθηση, τελικά θα διαπιστώσεις πως είναι, πράγματι, κάτι που καλλιεργείται και ανθίζει όσο το φροντίζεις. Με λίγο χρόνο και εξάσκηση όλα γίνονται!

Πώς να ενισχύσω την αυτοπεποίθηση μου; 5 πολύτιμες συμβουλές που χρειάζεσαι: 

1. Μείνε μακριά από την αρνητικότητα και φέρε τη θετικότητα

Αυτή είναι η στιγμή να αξιολογήσεις πραγματικά τον εσωτερικό σου κύκλο, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και της οικογένειας. Αυτό είναι δύσκολο, αλλά είναι καιρός να σκεφτείς σοβαρά να απομακρυνθείς από εκείνα τα άτομα που σε υποβαθμίζουν και καταστρέφουν την αυτοπεποίθησή σου. Ακόμη και ένα προσωρινό διάλειμμα από συγκεκριμένους ανθρώπους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά και να σε βοηθήσει να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Να είσαι θετική, ακόμα κι αν δεν το νιώθεις ακόμα. Βάλε λίγο θετικό ενθουσιασμό στις αλληλεπιδράσεις σου με τους άλλους, σταμάτα να εστιάζεις πολύ στα προβλήματα της ζωής σου και αντ ‘αυτού άρχισε να εστιάζεις σε λύσεις και να κάνεις θετικές αλλαγές.

2. Πώς να ενισχύσω την αυτοπεποίθηση μου; Άλλαξε τη γλώσσα του σώματος

Εδώ μπαίνουν σιγά σιγά στο παιχνίδι η στάση του σώματος, το χαμόγελο, η οπτική επαφή και η ομιλία. Η απλή πράξη του τραβήγματος των ώμων σου προς τα πίσω δίνει στους άλλους την εντύπωση ότι είσαι άτομο με αυτοπεποίθηση. Το χαμόγελο όχι μόνο θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, αλλά θα κάνει και τους άλλους να νιώσουν πιο άνετα γύρω σου. Φαντάσου ένα άτομο με καλή στάση και χαμόγελο και θα οραματιστείς κάποιον που έχει αυτοπεποίθηση. Κοίτα στα μάτια το άτομο με το οποίο μιλάς, όχι τα παπούτσια σου, γιατί η διατήρηση της οπτικής επαφής δείχνει εμπιστοσύνη. Τέλος, μίλα αργά. Όσοι αφιερώνουν χρόνο για να μιλήσουν αργά και καθαρά, νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και φαίνονται πιο σίγουροι για τους άλλους. Το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι θα μπορούν πραγματικά να καταλάβουν τι λες.

3. Μην αποδέχεσαι την αποτυχία και διώξε τις αρνητικές φωνές από το κεφάλι σου

Ποτέ μην τα παρατάς. Ποτέ μην αποδεχτείς την αποτυχία. Υπάρχει λύση σε όλα. Κάνε αυτό το νέο σου μάντρα. Η επιτυχία μέσα από μεγάλες αντιξοότητες είναι ένας τεράστιος ενισχυτής αυτοπεποίθησης.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση προκαλείται συχνά από τις αρνητικές σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας. Εάν συνεχώς επικρίνεις τον εαυτό σου και λες ότι δεν είσαι αρκετά καλή / ελκυστική / έξυπνη κ.ο.κ. δημιουργείς μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Γίνεσαι αυτό που σου λένε οι σκέψεις σου και αυτό δεν είναι καλό. Την επόμενη φορά που θα ακούσεις αυτή την αρνητικότητα στο κεφάλι σου, άλλαξέ την αμέσως σε μια θετική επιβεβαίωση και διατήρησέ  την μέχρι να αισθανθείς καλύτερα.

4. Πώς να ενισχύσω την αυτοπεποίθηση μου; Να είσαι προετοιμασμένη

Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον τομέα, τη δουλειά, την παρουσίασή σου. Εάν είσαι προετοιμασμένη και έχεις τη γνώση να το υποστηρίξεις, η αυτοπεποίθησή σου θα εκτιναχθεί στα ύψη.

5. Για τις δύσκολες στιγμές, όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν: Δημιούργησε μια υπέροχη λίστα

Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και υπάρχουν στιγμές που είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Κάνε τώρα μια λίστα με όλα τα πράγματα στη ζωή σου για τα οποία είσαι ευγνώμων και μια άλλη λίστα με όλα τα πράγματα για τα οποία είσαι περήφανη που έχεις καταφέρει. Μόλις συμπληρώσεις τη λίστα σου, τοποθέτησέ τη στην πόρτα του ψυγείου σου, στον καθρέφτη του μπάνιου, κάπου όπου μπορείς εύκολα να δεις και να θυμηθείς τι καταπληκτική ζωή έχεις και τι υπέροχος άνθρωπος είσαι. Εάν νιώθεις την αυτοπεποίθησή σου να μειώνεται, ρίξε μια ματιά σε αυτή τη λίστα και άφησε τον εαυτό σου να νιώσει και να εμπνευστεί ξανά από εσένα.