Δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς; Ή κοιμάσαι σχεδόν αμέσως και ξυπνάς στη μέση της νύχτας με υπερένταση; Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια της ποιότητας του ύπνου επηρεάζει αρνητικά και την ποιότητα της καθημερινότητάς σου. Μπορεί να έχεις ήδη μάθει τα στοιχεία που χρειάζεσαι για έναν ποιοτικό ύπνο ή τις διατροφικές συνήθειες που συνδέονται με τον καλό ύπνο, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να σε συστήσουμε και με τη γιόγκα του ύπνου.

Η yoga Nidra δεν λέγεται τυχαία και γιόγκα του ύπνου, αφού πρόκειται για ένα είδος γιόγκα που σε βοηθά να μπεις σε βαθιά χαλάρωση σε συνδυασμό με την αναπνοή. «Αν ο στόχος σου είναι να αποκοιμηθείς, το να εστιάσεις στην αναπνοή είναι  καλύτερο από το να εστιάσεις στο meeting που μπορεί να έχεις την επόμενη μέρα», λέει ο Alex Dimitriu, M.D., ψυχίατρος και υπνολόγος.

Γενικά, η βαθιά αναπνοή μπορεί να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σου σύστημα και, με τη σειρά του, να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για ύπνο. Μια μελέτη έδειξε η γιόγκα του ύπνου φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του άγχους, έναντι του διαλογισμού.

Πώς θα εξασκηθείς στη γιόγκα του ύπνου;

Στη yoga Nidra ξαπλώνεις, ιδανικά στο πάτωμα πάνω στο στρώμα της γιόγκα ή στο κρεβάτι και ο στόχος σου είναι να «περάσεις σε μια βαθιά κατάσταση συνειδητού ύπνου», δηλαδή μια βαθύτερη κατάσταση χαλάρωσης με επίγνωση, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Με τον διαλογισμό, συνήθως κάθεσαι και βρίσκεσαι σε «κατάσταση εγρήγορσης συνείδησης», όπου εστιάζεις παρατηρείς τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν. Επίσης, η yoga Nidra δεν περιλαμβάνει τον συνειδητό έλεγχο της αναπνοής σου, αλλά την επίγνωση της αναπνοής σου, ώστε να μπορείς να την επιβραδύνεις και να είναι πιο ομοιόμορφη.

Επίλεξε ένα καθοδηγούμενο βίντεο yoga Nidra από κάποια εφαρμογή ή το YouTube. Εμείς σου προτείνουμε το παρακάτω που είναι στα ελληνικά, από την Κωνσταντίνα Μπακάρα, δασκάλα γιόγκα.