Όταν ακούμε ότι ένα άτομο έχει προβλήματα ύπνου, αυτομάτως σκεφτόμαστε πως πάσχει από αϋπνίες ή ότι ξυπνάει διαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και πράγματι τα περισσότερα προβλήματα ύπνου, αφορούν τον ανεπαρκή ύπνο, όμως μερικά άτομα πάσχουν από oversleeping, δηλαδή κοιμούνται πολλές ώρες. Ενώ οι πολλές ώρες ύπνου δεν μπορούν να σου δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορεί να αποτελούν σημάδι για κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο αξίζει να αναζητήσεις και να εξετάσεις.

Πόσες ώρες ύπνου θεωρούνται πολλές;

Οποιοσδήποτε ύπνος υπερβαίνει τις 9 ώρες θεωρείται υπερβολικός ύπνος, καθώς το σώμα μας απλά δεν πρέπει να χρειάζεται περισσότερο από αυτό. Βέβαια, κάποιοι άνθρωποι αποτελούν εξαίρεση, αν ξυπνάς μετά από 9 ώρες νιώθοντας αναζωογονημένη, τότε μπορεί να χρειάζεσαι απλά περισσότερο ύπνο, αλλά αν ξυπνάς νιώθοντας ζαλισμένη και ληθαργική, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι κοιμάσαι πάρα πολύ.

Το να μην έχεις ρουτίνα ύπνου μπορεί να το επιδεινώσει αυτό. Για παράδειγμα, αν παρακολουθείς τηλεόραση και μένεις ξύπνια μέχρι αργά και μετά κοιμάσαι μέχρι το απόγευμα δεν έχεις μια υγιή ρουτίνα.

Ορισμένες καταστάσεις υγείας που μπορεί να σε οδηγήσουν σε υπερβολικές ώρες ύπνου είναι οι παρακάτω:

  • προβλήματα θυρεοειδούς
  • καρδιακές παθήσεις
  • υπνική άπνοια
  • κατάθλιψη
  • ναρκοληψία
  • ορισμένα φάρμακα

Σημάδια ότι κοιμάσαι πολλές ώρες

Δεν συγκεντρώνεσαι

Αν ξυπνάς με αίσθημα ατονίας, δεν μπορείς να μιλήσεις καθαρά και ξεχνάς πράγματα, αυτό μπορεί να οφείλεται στις παραπάνω ώρες ύπνου. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να εντάξεις υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητα σου! Να πίνεις νερό, να τρως θρεπτικά γεύματα, να κινείς το σώμα σου. Όταν παρακοιμάσαι, αυτό επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό σου, επομένως θα ξυπνάς χωρίς να αισθάνεσαι τόσο αναζωογονημένη, καθώς κοιμάσαι πέρα από το σημείο που χρειάζεται ο οργανισμός σου και αυτό οδηγεί σε λήθαργο.

Έχεις πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της ημέρας

Εάν παρατηρείς ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας το κεφάλι σου αρχίζει να πονάει και δεν μπορείς να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλο, αυτό είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι μπορεί να κοιμάσαι πολύ. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν για πολλούς λόγους, π.χ. μπορεί να μην έχεις πιει αρκετό νερό, μπορεί να έχεις περάσει πολύ χρόνο στο κινητό σου ή να μην έχεις κοιμηθεί αρκετά. Όμως και ο υπερβολικός ύπνος είναι μια μαζική αιτία πονοκεφάλων, καθώς παρεμβαίνει στη φυσική διαδικασία αναπλήρωσης και θρέψης του σώματος σου καθώς κοιμάσαι. Το σώμα σου έχει περάσει από τον φυσικό κύκλο του ύπνου του, για να συνειδητοποιήσει ότι ακόμη κοιμάσαι. Αυτό διακόπτει και διαταράσσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών σου, όπως η σεροτονίνη, με αποτέλεσμα να σου προκαλεί πονοκέφαλο.

Αν είναι αυτή η περίπτωση σου, πιες άφθονο νερό, κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και προσπάθησε να κοιμηθείς νωρίς για να επαναφέρεις τη ρουτίνα ύπνου σου.

Κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, όταν κοιμάσαι υπερβολικά, το μόνο που θέλει να κάνει το σώμα σου είναι να κοιμάται περισσότερο. Μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δεν μπορείς να βγεις. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να χρειάζεται να πάρει έναν υπνάκο για να βγάλει τη μέρα, τότε μπορεί να κοιμάσαι πάρα πολύ τη νύχτα, γι’αυτό εξέτασε την ρουτίνα του ύπνου σου, πήγαινε για ύπνο την κατάλληλη ώρα και περιόρισε τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν από τον ύπνο.

Έχει αλλάξει η αντίδραση σου στο στρες

Όταν κοιμάσαι πολύ λίγο ή πολύ, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό σου. Ο ύπνος έχει σκοπό να επιδιορθώσει και να αποκαταστήσει το σώμα, κάνοντας σε να αισθάνεσαι γεμάτη ενέργεια και έτοιμη για την ημέρα. Αν κοιμάσαι πολύ, μπορεί να διαπιστώσεις ότι δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις στρεσογόνες καταστάσεις, ίσως νιώθεις περισσότερο ευέξαπτη και ανίκανη να σκεφτείς παραπάνω μερικές αντιδράσεις σου.

Πώς να αντιμετωπίσεις τον πολύ ύπνο όταν είναι πρόβλημα

Αν βλέπεις τον εαυτό σου σε ένα από τα παραπάνω στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι κοιμάσαι πολύ μπορείς να κάνεις μερικές κινήσεις για να το αλλάξεις. Αρχικά, μείωσε τους ύπνους που παίρνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αισθάνεσαι κουρασμένη το βράδυ και να κοιμηθείς μια ώρα που είναι καλή για το σώμα σου. Μπορείς να δοκιμάσεις ένα ξυπνητήρι που σε ξυπνάει με το φως του ήλιου. Αυτά είναι εξαιρετικά εργαλεία αν ξυπνάς με αίσθημα υπνηλίας, καθώς λειτουργούν φωτίζοντας απαλά το δωμάτιο σου και ξυπνώντας σε σταδιακά και φυσικά.

Είναι σημαντικό να τηρείς ένα πρόγραμμα ύπνου, ειδικά αν σου παίρνει πολλή ώρα να αποκοιμηθείς ή είναι δύσκολο να ξυπνήσεις στην ώρα σου. Βρες πόσος ύπνος σε βολεύει και τήρησε το. Δώσε στον εαυτό σου μια ώρα ύπνου και ξύπνα το πρωί την ίδια ώρα, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Βρες στιγμές ηρεμίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και του απογεύματος σου, για να χαλαρώσεις κοντά στην ώρα του ύπνου.

Αν προσπάθησες να εντάξεις τις καλές αυτές συνήθειες στην καθημερινότητα σου, αλλά ο ύπνος σου δεν γίνεται φυσιολογικός, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό για να εξετάσετε αν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από τις πολλές ώρες που κοιμάσαι.