Έχεις παρατηρήσει πότε έρχονται οι σκέψεις που σε αγχώνουν περισσότερο; Μάλλον τις στιγμές εκείνες που έχεις ξαπλώσει και ετοιμάζεσαι να κοιμηθείς. Οι σκέψεις ξεπηδάνε και μαζί τους ξεσηκώνεσαι και εσύ. Το μυαλό σου τρέχει σε θέματα σχετικά με την αυριανή μέρα στη δουλειά, αλλά μπορεί ακόμη και να ανακαλέσει ντροπιαστικές μνήμες το παρελθόντος, όπως εκείνη τη φορά που έπεσες από τις σκάλες στο προαύλιο του σχολείου αφού είχες πει την προσευχή. Θεέ μου, τι ντροπή, σίγουρα όλοι θα το θυμούνται και θα το διηγούνται τώρα σε γνωστούς τους.
Το άγχος αυτό είναι ικανό να σε κρατήσει ξύπνια τα βράδια. Και το χειρότερο είναι ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μεγαλύτερο άγχος και έτσι θέτεις τον εαυτό σου σε έναν φαύλο κύκλο. Μάλιστα σύμφωνα με μια έρευνα, του 2019, η αϋπνία αποτελεί προγνωστικό παράγοντα του άγχους, μεταξύ άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας. Η αλήθεια είναι πως το άγχος δεν σε ρωτάει πριν σε επισκεφτεί και μπορεί να το βιώσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Προτιμάει όμως λίγο περισσότερο τις βραδινές ώρες και υπάρχει κάποια εξήγηση, η οποία έχει να κάνει με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους!
Κατά τη διάρκεια της μέρας οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αρκετά απασχολημένοι με τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε. Η προσοχή μας είναι προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, οπότε έχουμε περιορισμένο χρόνο να σκεφτούμε τις ανησυχίες μας. Τη στιγμή που ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου όμως, οι περισπασμοί χάνουν στην μάχη εναντίων των σκέψεων που μας αγχώνουν! Οι ανήσυχες σκέψεις μάς δημιουργούν ανασφάλεια και μάλιστα τόσο μεγάλη, ώστε να αυξηθούν οι καρδιακοί μας παλμοί και να σφίξουν οι μύες μας. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να χαλαρώσει υπό τέτοιες συνθήκες.
Το σώμα μας, επίσης, δεν είναι ικανό να αναγνωρίσει τον λόγο για τον οποίο αγχωνόμαστε. Είτε ανησυχείς λοιπόν για το αν θα ξυπνήσεις στην ώρα σου για να πας στη δουλειά, είτε για το αν θα σε φάει κάποιο ζώο την ώρα που κοιμάσαι, όπως ανησυχούσαν οι πρόγονοι σου, το σώμα σου μπαίνει στην ίδια εγρήγορση κι έτσι σε κρατάει ξύπνια, ώστε να σε προστατέψει.
Επίσης, ο ύπνος μάς βοηθάει να διακρίνουμε τι είναι απειλητικό και τι είναι ασφαλές, οπότε χωρίς επαρκή ύπνο, δεν είμαστε τόσο καλοί στο να ανταποκρινόμαστε στο στρες, τον φόβο και το άγχος. Αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του, να σημαίνει περισσότερες αρνητικές σκέψεις που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο.
Τι μπορείς να κάνεις για αυτό;
Τα καλά νέα είναι ότι ο σταθερός ύπνος μπορεί να μειώσει το άγχος σου με την πάροδο του χρόνου. Και μάλιστα μπορείς να κάνεις πράγματα που θα βελτιώσουν την κατάσταση αυτή.
Βάλε χρονικό όριο στην κατανάλωση καφεΐνης
Ο χρόνος ημιζωής της καφεΐνης είναι περίπου πέντε ώρες, που σημαίνει ότι αν πιεις ένα φλιτζάνι καφέ στις 4 μ.μ., θα έχεις ακόμα τη μισή καφεΐνη του φλιτζανιού στον οργανισμό σας μέχρι τις 9 μ.μ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή η καφεΐνη όχι μόνο σε κρατάει ξύπνια, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα άγχους. Επίλεξε να καταναλώσεις την τελευταία κούπα καφέ ή κάποιο ενεργειακό ποτό τουλάχιστον 10 ώρες πριν από την ώρα του ύπνου σου!
Βάλε τις σκέψεις σου στο χαρτί
Αν οι υποχρεώσεις σου και οι σκέψεις σου σε κρατάνε ξύπνια, τότε βγάλτες από πάνω σου. Οτιδήποτε σε ανησυχεί μπορείς να το μεταφέρεις σε ένα χαρτί, έτσι ώστε να το αποβάλλεις! Αν θεωρείς ότι δεν θα λειτουργήσει αρκεί να το δοκιμάσεις, αλλά και να γνωρίζεις ότι σύμφωνα με μια έρευνα του 2019 όσοι άνθρωποι δεν είχαν κλινικό άγχος και αφιέρωναν πέντε λεπτά γράφοντας λίστες με τις δουλειές τους πριν κοιμηθούν, αποκοιμήθηκαν πιο γρήγορα από εκείνους που έγραφαν στα ημερολόγιά τους για τις εργασίες που είχαν ολοκληρώσει.
Δώσε στον εαυτό σου κάτι για να ανυπομονεί
Κανείς δεν θέλει να ξαπλώνει τα βράδια σκεπτόμενος πόσο μισεί τη δουλειά του και την καθημερινότητα του. Για αυτό δώσε στον εαυτό σου όμορφες και θετικές σκέψεις. Εγώ επιλέγω να ξαπλώνω στο κρεβάτι σκεπτόμενη την πρώτη γουλιά καφέ που θα αγγίξει τα χείλη μου το πρωί. Τόσο απλή σκέψη αλλά ταυτόχρονα μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά όταν ξέρω ότι το πρωί θα κάνω κάτι που με ικανοποιεί.
Για κάποιον άλλον αυτό μπορεί να είναι ένα μεσημεριανό φαγητό που θέλει να ετοιμάσει ή ένα άτομο που θα κανονίσει να δει! Οτιδήποτε κι αν σε κάνει χαρούμενη βάλτο στο πρόγραμμα σου για να κάνεις τις βραδινές σου σκέψεις πιο όμορφες. Είναι, επίσης, σημαντικό να ξέρεις ότι η αισιοδοξία έχει συνδεθεί με την καλύτερη ποιότητα του ύπνου.
Σε μια μελέτη του 2019 με 3.548 νεαρούς ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε ένα ερωτηματολόγιο που μετρούσε την αισιοδοξία είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν καλύτερη ποιότητα ύπνου από εκείνους με χαμηλότερη βαθμολογία.