Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι θα ξυπνούσαμε κάθε μέρα εντελώς ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια, ώστε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, πολλοί από εμάς και αρκετά συχνά ξυπνάμε κουρασμένοι, στρεσαρισμένοι και δίχως όρεξη. Μία από τις βασικές αιτίες είναι ότι κοιμόμαστε πολύ αργά και δεν δίνουμε στον εαυτό μας το πλεονέκτημα του επαρκούς ύπνου. Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι πώς να κοιμάσαι νωρίς, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να έρθεις πιο κοντά στον… Μορφέα!
1. Πώς να κοιμάμαι νωρίς; Κοιμήσου την ίδια ώρα κάθε μέρα (ακόμα και τα σαββατοκύριακα)
Ξέρουμε, ξέρουμε: Είναι πολύ δελεαστικό να κοιμηθείς αργά το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου (χωρίς δουλειά το πρωί, ω!), αλλά η καθιέρωση μιας ρουτίνας ύπνου, όπου καθημερινά θα κοιμάσαι και θα ξυπνάς την ίδια μέρα — συμπεριλαμβανομένων της Παρασκευής, του Σαββάτου και των αργιών —, είναι ζωτικής σημασίας. Η μη διατήρηση μιας ρουτίνας στον ύπνο, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σου και να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, προβλήματα ύπνου.
2. Επίλεξε τα κατάλληλα… αξεσουάρ ύπνου
Αξιολόγησε το στρώμα και τα μαξιλάρια σου, για να βεβαιωθείς ότι είναι κατάλληλα για τον τρόπο που κοιμάσαι. Εάν έχεις δημιουργήσει το ιδανικό «καταφύγιο ύπνου» είναι περισσότερες οι πιθανότητες να ανυπομονείς για ύπνο. Κι αν έχει έρθει η ώρα να αγοράσεις καινούριο στρώμα, κάνε καλή έρευνα για να βρεις αυτό που ταιριάζει στον τρόπο που κοιμάσαι και στις ανάγκες σου.
3. Βεβαιώσου ότι το δωμάτιό σου έχει τη σωστή θερμοκρασία
Μελέτες επιβεβαιώνουν πως η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και του δωματίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σου – φαίνεται πως οι 20°C είναι μία καλή θερμοκρασία και θα σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς γρηγορότερα.
4. Πώς να κοιμάμαι νωρίς; Απομάκρυνε το κινητό σου και τις ηλεκτρονικές συσκευές αρκετά νωρίτερα
Οι περισσότεροι ασχολούνται με το κινητό τους, κάνοντας άσκοπο scrolling στο Instagram και στο TikTok, ενώ έχουν ήδη ξαπλώσει και προσπαθούν (;) να κοιμηθούν. Ιδανικά, άφησε στην άκρη όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σου τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο για να αποφύγεις την έκθεση στο μπλε φως, γιατί η χρήση των συσκευών αυτού του είδους μπορεί να αναστείλει την απελευθέρωση μελατονίνης και να καθυστερήσει την έναρξη του ύπνου. Η απελευθέρωση μελατονίνης είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σου καταλαβαίνει ότι είναι ώρα για ύπνο. Εναλλακτικά, δοκίμασε να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις χαλαρωτική μουσική.
5. Δώσε σημασία στην κατανάλωση αλκοόλ
Σίγουρα γνωρίζεις ότι δεν είναι καλό να καταναλώνεις καφεΐνη λίγο πριν τον ύπνο, αλλά αν πιστεύεις πως μερικά ποτήρια κρασί ή κοκτέιλ είναι ακίνδυνα, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Το αλκοόλ σίγουρα μπορεί να σε κάνει να νυστάξεις και να αποκοιμηθείς, ωστόσο μεταβάλλει τα στάδια του ύπνου και καθυστερεί το στάδιο REM. Συχνά αυτό οδηγεί σε ξύπνημα στη μέση της νύχτας. Σίγουρα δεν λέμε ότι πρέπει να σταματήσεις εντελώς το αλκοόλ το βράδυ – άλλωστε, το βράδυ συνήθως θα βγεις για ποτό -, αλλά είναι καλό να γνωρίζεις τις επιπτώσεις που έχει στην ποιότητα του ύπνου σου.
Ένα είναι σίγουρο: Ένας κακός ύπνος μειώνει τις πιθανότητες να ξυπνήσεις με ενέργεια και καλή διάθεση το επόμενο πρωί. Φαίνεται, όμως, πως υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την ποιότητά του.