Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη που λέει ότι αν είσαι ευγενική με τον εαυτό σου, τότε σίγουρα δεν είσαι φιλόδοξη ή δεν πρόκειται να γίνεις ποτέ επιτυχημένη. Το να φέρεσαι με ευγένεια, όμως, στον ίδιο σου τον εαυτό αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να σε φροντίζεις επαρκώς, και, φυσικά, να επιτύχεις τους στόχους σου.

Πράγματι, το να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου έχει πολλά οφέλη. Πώς, όμως, θα το κάνεις με τον σωστό τρόπο;

Αξιολόγησε την κατάσταση

Ως πρώτο βήμα σου προτείνουμε να κάνεις μια ειλικρινή αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. Σκέψου τι σε κάνει χαρούμενη και τι όχι, τι χρειάζεσαι στη ζωή σου και με τι νιώθεις ότι παλεύεις. Ό,τι κι αν είναι αυτό, εάν η αντιμετώπισή του από μόνη της σου φαίνεται δύσκολη, μπορεί να χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Και αυτό σίγουρα θα είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που θα έχεις κάνει ποτέ στον εαυτό σου!

Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι για σένα

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας έχει τεράστια επιρροή στο πώς νιώθουμε. Συχνά –ειδικά αν προερχόμαστε από ένα σπίτι που ήταν λεκτικά ή συναισθηματικά προσβλητικό–, έχουμε την τάση να μιλάμε στον εαυτό μας με τον ίδιο τρόπο, κάτι που, σαφώς, μας κάνει να νιώθουμε άσχημα και διαιωνίζει ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς.

Μην παίρνεις την αποτυχία προσωπικά

Δεν μπορείς να πετύχεις χωρίς να έχεις αποτύχει πρώτα, αφού σχεδόν τίποτα καλό στη ζωή δεν έρχεται χωρίς προσπάθεια ή χωρίς δυσκολίες. Εάν παίρνεις την αποτυχία προσωπικά -ξοδεύοντας τόσο χρόνο σε αυτή- δεν θα ρισκάρεις ποτέ. Θυμήσου: κάθε «αποτυχία» είναι μία ευκαιρία να μάθεις.

Να είσαι ευγνώμων

Το να είσαι ευγνώμων συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα για να ξεκινήσεις να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου, επειδή τα οφέλη εμφανίζονται σε τόσες πολλές και διαφορετικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη αναπτύσσουν σωματικά οφέλη όπως: ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, λιγότεροι πόνοι, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση καθώς και καλύτερος ύπνος. Συναισθηματικά, αναφέρουν -μεταξύ άλλων- αυξημένη αισιοδοξία, βελτιωμένη διάθεση ενώ είναι πιο γενναιόδωροι και συμπονετικοί.

Σταμάτα να μιλάς μόνο για τα αρνητικά σου

Όταν τα μειονεκτήματα -ή όσα πάνε στραβά στη ζωή σου- γίνονται η ταυτότητά σου, είναι πολύ πιο πιθανό να τα διατηρήσεις παρά να τα βελτιώσεις. Προσπάθησε να εστιάσεις σε όλα τα θετικά και τα δυνατά σου σημεία και όχι το ανάποδο. Ούτως ή άλλως, όλοι περνάμε δύσκολες στιγμές και αυτό λέγεται ζωή.

Να είσαι επιλεκτική με όσους βάζεις στη ζωή σου

Προσπάθησε να απαλλαγείς (επιτέλους!) από τους ανθρώπους που είναι επικριτικοί, τοξικοί ή σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για οποιονδήποτε λόγο και με τον οποιονδήποτε τρόπο. Στον κύκλο σου χρειάζεσαι μόνο ανθρώπους που είναι στοργικοί, έμπιστοι και θέλουν να περνούν χρόνο μαζί σου.

Κάνε ό,τι σε γεμίζει

Αφιέρωσε χρόνο στο να κάνεις πράγματα που αγαπάς, είτε αυτά είναι χόμπι, είτε είναι ταξίδια, είτε είναι χρόνος με τους αγαπημένους σου ανθρώπους.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη αυτοφροντίδας. Σίγουρα αυτοφροντίδα είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, που να βασίζεται στην καλή διατροφή, στον επαρκή ύπνο, στη σωματική δραστηριότητα και τη διαχείριση του άγχους. Αυτοφροντίδα, μπορεί να είναι, ακόμη, οι δραστηριότητες που σε βοηθούν να χαλαρώσεις. Το βασικότερο, όμως, είδος αυτοφροντίδας είναι να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με ευγένεια και καλοσύνη, καθώς αυτό το «είδος» συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα!