Μπορεί new age «μάγισσες» να μην είμαστε, όμως οι θετικές δηλώσεις, τα rituals, τα ζώδια, οι κρύσταλλοι και τα manifestations έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιό μας. Ίσως φταίει η πανδημία του Covid που μας έκανε να εκτιμήσουμε όσα έχουν πραγματική αξία, ίσως φταίνε οι διάφορες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, μονάδα ή και πλανήτης, ίσως απλά να νοσταλγούμε την παιδική μας αθωότητα. Εκείνη που θέλει να πιστέψει στη μαγεία.

Για τον ένα ή τον άλλο λόγο πάντως, φαίνεται πως όλο και περισσότερο αναζητούμε τρόπους να φέρουμε τις δυνάμεις του σύμπαντος στη δική μας γωνιά του ρινγκ, και όχι άδικα! Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η, απολύτως ανθρώπινη, ανάγκη μας ξεφεύγει από τα όρια και φτάνει στην… παράνοια;

Το “Lucky Girl Syndrome” είναι μια τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για την τελευταία «τρέλα» του TikTok και ξεκίνησε με ένα βίντεο όπου η Laura Galebe αποκάλυψε στο κοινό της πως νιώθει «πάντα τυχερή»! Γιατί όμως; Διότι απλά λέει στον εαυτό της και στους άλλους, με κάθε ευκαιρία «Είμαι πολύ τυχερή! Είμαι ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους που γνωρίζω. Όλα, στο τέλος, λειτουργούν υπέρ μου!». Το ίδιο προτέινει να κάνουμε όλοι, αφού αν απλά λέμε στον εαυτό μας ότι είμαστε τυχεροί, το σύμπαν θα το «πιστέψει» και θα μας στέλνει όλο και καλύτερες ευκαιρίες.

Το συγκεκριμένο βίντεο, με το χαρακτηριστικό hashtag #LuckyGirlSyndrome έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 324 εκ. views και απασχολεί τα media ως τον νέο, εύκολο τρόπο της Gen Z να αποκτά ό,τι θέλει, χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει γι’ αυτό. Και πράγματι, μια μέθοδος σαν αυτή που περιγράφει η Laura δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί «παραληρηματική». Άλλωστε και η ίδια η Gabele το αναγνωρίζει αφού ένα από τα βίντεό της για το “lucky girl syndrome” συνοδεύεται από τη λεζάντα “be delusional”.

Τώρα, για να μην μπερδευτούμε, παρόλο που το LGS έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλες τεχνικές όπως το manifestation κι τις θετικές δηλώσεις, στη βάση του έχει και μία πολύ σημαντική διαφορά από αυτά. Δεν έχει ως στόχο να αποκρυσταλλώσει τους στόχους μας, δεν μας θυμίζει τα δυνατά μας στοιχεία, δεν έχει καν τη δύναμη να αυξήσει την αυτοπεποίθηση, διότι πολύ απλά το ζήτημα «τύχη» είναι… τυχαίο! Και όταν κάτι είναι τυχαίο, δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε με κανέναν τρόπο.

Προσωπικά, θεωρώ το LGS μια απλοϊκή παρερμηνεία του NLP. Κι επειδή πριν από κάποια χρόνια έκανα αρκετά σεμινάρια NLP – γνωστό και ως «νευρογλωσσικός προγραμματισμός» – μπορώ να σου εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ. Το NLP είναι μια μέθοδος που φιλοδοξεί να αλλάξει τις λέξεις με τις οποίες μιλάει το άτομο, με στόχο να αλλάξει και τις λέξεις με τις οποίες σκέφτεται. Γιατί οι λέξεις με τις οποίες σκέφτεται – οι σκέψεις του δηλαδή – προγραμματίζουν και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός του.

Στο πλαίσιο του NLP, αντικαθιστούμε τις αρνητικές λέξεις με θετικές (πχ. λέμε «θέλω» αντί για «πρέπει»), κάνουμε καθημερινά θετικές δηλώσεις κοιτώντας τον καθρέφτη μας και δουλεύουμε συστηματικά για να αλλάξουμε τις αρνητικές μας πεποιθήσεις με «όπλο» τα λόγια μας.

Ναι, στο NLP δουλεύουμε με στόχο να είμαστε «πιο τυχεροί» αλλά όχι επειδή απλά θα το δηλώσουμε. Θέλει συνέπεια, θέλει προσπάθεια και ευαλωτότητα. Θυμίζει αρκετά την ψυχοθεραπεία, από αυτή την άποψη, και ζητάει – πριν να λουστούμε την «τύχη» όλου του σύμπαντος – να αλλάξουμε συνήθειες και να αποκρυσταλλώσουμε τους στόχους μας, ώστε να δουλέψουμε έξυπνα για να τους φτάσουμε και να δούμε την ευκαιρία εκεί που στο παρελθόν ίσως να την προσπερνούσαμε. Δεν είμαστε απλά «τυχεροί». Ακόμα κι αν, στο τέλος, όλα – ναι, ακόμα και οι αποτυχίες – θεωρούμε πως κάτι μαθαίνουμε από αυτές και πως, επομένως, κάτι καλύτερο θα έρθει στο μέλλον.

Ως ψυχολόγος, δεν έχω τίποτα το «κακό» ή «παραληρηματικό» να προσάψω στις τεχνικές NLP που έμαθα τότε. Όμως το LGS, αυτό ναι, ακούγεται, το λιγότερο, «τυχαίο»! Και σε μια εποχή που η ανάγκη μας για έλεγχο, ως άμυνα απέναντι στις ξαφνικές αλλαγές της ζωής, έχει αγγίξει πρωτοφανή επίπεδα καλό θα είναι να επιλέγουμε υπεύθυνα τους τρόπους με τους οποίους το κάνουμε.

Θετικές δηλώσεις; Manifestation; Κρύσταλλοι; Είναι όλα οκ! Αρκεί να έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τον ρόλο που παίζουν όλα αυτά στη ζωή σου και να γνωρίζεις πως το τυχαίο θα είναι πάντα τυχαίο και πως το μόνο που μπορείς πραγματικά να ελέγξεις είναι πώς θα ανταποκριθείς σε αυτό. Κι αυτό από μόνο του, έχει την ικανότητα να σου αλλάξει τη ζωή!