Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του άγχους, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουμε τις καταστάσεις που κάνουν την καρδιά μας να χτυπάει πιο δυνατά. Μπορεί να πρόκειται για μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά ή για τη γνωριμία με νέους ανθρώπους ή για ένα σημαντικό ιατρικό ραντεβού. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι, όχι τόσο ξεκάθαροι παράγοντες που μπορεί να σε κάνουν να αγχώνεσαι. Αναγνωρίζοντας τους τρόπους με τους οποίους ενισχύεις το άγχος σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις, θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις πολύ πιο εύκολα.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Ο ύπνος πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες σου για τη συνολική σου υγεία και ευεξία. Αν κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από όσο χρειάζεσαι, τότε το το σώμα σου δεν λειτουργεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, γεγονός που σε κάνει πιο επιρρεπή στο αίσθημα του άγχους. Η αμυγδαλή, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία συναισθημάτων όπως ο φόβος και το άγχος, γίνεται πιο ενεργή, ενώ ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων, γίνεται λιγότερο ενεργός. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα συναισθήματα στρες και άγχους. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες αγχώδεις διαταραχές ή να πυροδοτήσει συμπτώματα σε άτομα με προδιάθεση για άγχος. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειαζόμαστε μεταξύ 7 και 8 ωρών βραδινού ύπνου για να μην αισθανόμαστε πιο ευερέθιστοι, αφηρημένοι, αδύναμοι και φυσικά κουρασμένοι.

Δεν έχεις ένα τακτοποιημένο σπίτι

Αν το σπίτι σου βρίσκεται σε τάξη, πιθανότατα έχεις μια αντίστοιχη ροπή οργάνωσης και στη ζωή σου. Όπως ισχύει αυτό, έτσι λοιπόν ισχύει και το αντίστροφο. Αν το σπίτι σου δεν είναι τακτοποιημένο, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις άγχος, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα οι γυναίκες που ζούσαν σε ένα ακατάστατο σπίτι παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Στο μυαλό μας, βλέπουμε την ακαταστασία ως μια ανολοκλήρωτη υπόθεση και αυτή η έλλειψη πληρότητας είναι ανησυχητική και αγχωτική για τους περισσότερους ανθρώπους.

Κάθεσαι πολλές ώρες

Μπορεί να νομίζεις, αλλά και να αισθάνεσαι, ότι η επιστροφή στο σπίτι σε έναν αναπαυτικό καναπέ στο τέλος της ημέρας θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, αλλά η πολλή χαλάρωση μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει το άγχος. Οι πιο καθιστικές συμπεριφορές συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο άγχους, σύμφωνα και με έρευνα. Το να γίνεις πιο δραστήρια, είτε γυμνάζεσαι στο γυμναστήριο είτε απλά πηγαίνεις μια βόλτα, μπορεί να βοηθήσει να αντισταθμίσεις αυτά τα συναισθήματα απελευθερώνοντας ενδορφίνες.

Δεν είσαι κοντά με τη φύση

Δεν θα πάψουμε ποτέ να μιλάμε για τα οφέλη που έχει η επαφή με τη φύση στην συνολική μας υγεία. Όπως επίσης και για τα αρνητικά που μπορεί να προκληθούν από την απομάκρυνση μας από αυτή. Ένα από αυτά είναι το άγχος! Λίγη φύση μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση από το άγχος. Τα φυτά και τα λουλούδια μειώνουν το άγχος. Εξέτασε το ενδεχόμενο να προσθέσεις την κηπουρική στη ρουτίνα σου. Η φροντίδα φυτών για 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση μιας αγχωτικής εργασίας αποκατέστησε πλήρως τη διάθεση των συμμετεχόντων σε μια μελέτη.

Δεν σε βλέπει αρκετό φως

Το φως του ήλιου και το σκοτάδι είναι στενά συνδεδεμένα με το πώς αισθανόμαστε. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown εντόπισαν πρόσφατα σύνδεση ανάμεσα στα ειδικά κύτταρα που αντιλαμβάνονται το φως στα μάτια μας με τις περιοχές του εγκεφάλου μας που σχετίζονται με τη διάθεση. Προηγούμενες μελέτες έχουν, επίσης, συνδέσει τη μεγαλύτερη έκθεση στο φυσικό φως με υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που συνδέεται συνήθως με το αίσθημα ευεξίας και ευτυχίας. Μπορείς να συνδυάσεις την επαφή με τη φύση μαζί με την έκθεση σου στο φως, για καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν ζητάς ποτέ βοήθεια

Ενώ είναι πολύ καλό να μάθεις να στηρίζεσαι στα δικά σου πόδια και τις δικές σου δυνάμεις, καμιά φορά χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω και να ζητάς βοήθεια από κάποιον που θα μπορούσε να σε βοηθήσει. Αντί να αγχώνεσαι να χωρέσεις όλες σου τις υποχρεώσεις σε μερικές ώρες ζήτησε από κάποιο άτομο που αισθάνεσαι άνετα να σε βοηθήσει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα ζητήσεις από τη μητέρα σου να σου μαγειρέψει ένα φαγητό ή από την κολλητή σου να βγάλει μια βόλτα τον σκύλο σου.

Κάνεις τα προβλήματα των άλλων δικά σου

Το να μπορείς να ακούς τους ανθρώπους και να τους βοηθάς είναι μεγάλο χάρισμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό για εσένα να μάθεις να βάζεις μέσα σου κάποια όρια που θα σου επιτρέψουν να βοηθάς τους άλλους μεν, αλλά να μην σε επιβαρύνουν τα προβλήματα τους δε. Αν παρατηρείς ότι σου είναι αδύνατο να διαχωρίσεις τα προβλήματα των άλλων από τα δικά σου, τότε δεν είναι κακό να πάρεις λίγη απόσταση από τα άτομα αυτά.