Η αυτοφροντίδα και η ενσυνειδητότητα είναι trendy λέξεις και σίγουρα θα τις βλέπεις πολύ συχνά. Η αλήθεια είναι, όμως, πως οι περισσότεροι τις αντιλαμβάνονται λάθος. Δεν χρειάζεται να είναι μία εβδομάδα διακοπές σε κάποιο πανάκριβο retreat ή ένα μασάζ των 300 ευρώ για να «μετρά» ως αυτοφροντίδα. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, μπορούν να αποτελούν και αυτά μορφές αυτοφροντίδας, αλλά είναι πιο σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου στην καθημερινότητα, μέσα από μικρές – πολύτιμες στιγμές. Αυτό θα συμβεί, μαθαίνοντας να προγραμματίζεις τον χρόνο σου, αποκτώντας ένα σύστημα υποστήριξης και γνωρίζοντας συνειδητά σε τι δεσμεύεσαι. Τι εννοούμε;

1. Προγραμμάτισε τον χρόνο σου για αυτοφροντίδα

Σου αρέσει να απολαμβάνεις χαλαρά τον πρωινό καφέ σου τις εργάσιμες ημέρες; Σου αρέσει να διαβάζεις την εφημερίδα σου πριν ξεκινήσεις δουλειά; Έχεις σχεδιάσει ένα διάλειμμα μέσα στην ημέρα σου για διαλογισμό ή περπάτημα; Όλες αυτές τις στιγμές βάζεις προτεραιότητα τον εαυτό σου. Όλες αυτές οι στιγμές είναι μικρές και πολύτιμες πράξεις αυτοφροντίδας. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να ρυθμίσεις το πρόγραμμά σου, ώστε να μην σκορπίζεσαι μόνο για τους άλλους και τις διάφορες υποχρεώσεις.

2. Βρες ένα σύστημα υποστήριξης

Ακριβώς επειδή μπορείς να κάνεις τα πάντα, δεν σημαίνει ότι πρέπει. Κάνε μια λίστα με όλα τα πράγματα που κάνεις και δεν χρειάζεται να κάνεις μόνη σου, π.χ. το καθάρισμα του σπιτιού. Δες αν υπάρχει τρόπος να αναθέσεις σε τρίτους αυτά τα πράγματα. Τι θα κάνεις με τον επιπλέον χρόνο; Πρώτον, θα εργαστείς σε πράγματα που θέλεις πραγματικά. Και τότε μπορείς, επίσης, να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Κάνε μια λίστα με όλες τις πράξεις αυτοφροντίδας που θα ήθελες να κάνεις. Μπορεί να είναι απλό, όπως, να πιεις ένα φλιτζάνι τσάι, να διαβάσεις ένα κεφάλαιο σε ένα μυθιστόρημα ή να καλέσεις έναν φίλο. Πρόσθεσέ τα στο πρόγραμμά σου, μόλις έχεις υποστήριξη, για να χειριστείς ορισμένες από τις άλλες υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

3. Μάθε να λες όχι

Όλοι το έχουμε κάνει. Λέμε ναι σε κάτι που όλοι θέλουν να κάνουμε εκτός από το πιο σημαντικό άτομο — τον εαυτό μας! Είναι δύσκολο να πεις όχι, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά μόλις το κάνεις, θα αλλάξει η ζωή σου. Δημιούργησε το δικό σου mantra. Κάθε φορά που μπαίνεις στον πειρασμό να πεις ναι σε κάτι που πραγματικά δεν θέλεις να κάνεις, πες αυτά τα λόγια δυνατά: «Δεν χρειάζεται να λέω ναι σε όλα όσα μου ζητούν οι άλλοι να κάνω. Η ζωή θα συνεχιστεί. Τελεία». Επίσης,  οι συμβουλές της ψυχολόγου θα σε βοηθήσουν να θέτεις υγιή προσωπικά όρια στις σχέσεις σου.