Καθώς διανύουμε τις δεκαετίες των 20 και των 30, εστιάζουμε στις επαγγελματικές φιλοδοξίες μας τόσο πολύ που μετά από καιρό η απάντηση στο «τι κάνεις» είναι το βιογραφικό μας. Γρήγορα η καριέρα μας γίνεται η ταυτότητά μας και η δημιουργικότητά μας χρησιμοποιείται μόνο όσο χρειάζεται στη δουλειά. Τα χόμπι, εκτός της δουλειάς, είναι σημαντικά για την προσωπική σου ανάπτυξη, όχι μόνο για χαλάρωση και αποσυμπίεση, αλλά και για να διατηρήσεις το μυαλό σου δημιουργικό και ανοιχτό σε νέες ιδέες.

1. Κολάζ

Όλοι ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο για να καρφιτσώνουμε ψηφιακά, να αποθηκεύουμε και να πατάμε “like” σε εικόνες, αλλά είναι εύκολο να γίνει μια παθητική δραστηριότητα, καθώς περιηγείσαι σε ατελείωτες ροές φωτογραφιών. Η χειροπιαστή δημιουργία κολάζ σε έναν πίνακα ή σημειωματάριο, είναι ένας εύκολος τρόπος για να αξιοποιήσεις αυτό που σου αρέσει.

2. Γενεαλογία

Εάν αντλείς περισσότερη έμπνευση από την έρευνα, η έρευνα της καταγωγής σου είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να αξιοποιήσεις τη φυσική σου περιέργεια και δημιουργικότητα. Το Ancestry.com είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις — προσθέστε μερικές γενιές και ο ιστότοπος θα σε βοηθήσει να πας ακόμα πιο πίσω. Φυσικά, μπορείς να το κάνεις και με χαρτί και μολύβι.

3. Φούρνισμα

Είτε προετοιμάζεις πάντα τα γεύματά σου είτε δεν έχεις ανάψει ποτέ τον φούρνο σου, το ψήσιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγείς από το άγχος. Με λίγα μόνο υλικά, μπορείς να δημιουργήσεις λαχταριστά μπισκότα, brownies και cupcakes που θα λατρέψουν τα μέλη της οικογένειάς σου και οι συνάδελφοί σου. Μην φοβάσαι να πειραματιστείς με γεύσεις, χρώματα και διακοσμητικά.

4. Καλλιγραφία

Δεν υπάρχουν πια πολλές περιπτώσεις στην καθημερινότητά μας που απαιτούν γράψιμο με μολύβι ή στιλό. Πληκτρολογούμε συνεχώς, στέλνουμε μηνύματα ή σημειώνουμε σε digital notes χωρίς δεύτερη σκέψη. Υπάρχουν εκατοντάδες μαθήματα στο Skillshare για να μάθεις καλλιγραφία και να πειραματιστείς προσφέροντας τα δικά σου σημειώματα αγάπης και εκτίμησης στους αγαπημένους σου.

6 χόμπι που θα αναζωπυρώσουν τη δημιουργικότητά σου

Lisa Fotios / Pexels

5. Φωτογραφία με φιλμ

Στο ίδιο πνεύμα με την καλλιγραφία, η φωτογραφία με φιλμ είναι ένα άλλο κλασικό χόμπι που η τεχνολογία έχει επισκιάσει. Αξιοποίησε τη δημιουργικότητά σου παίζοντας με τον φωτισμό, το χρώμα και το θέμα. Η διαδικασία εμφάνισης του φιλμ είναι αυτή που θα καταστήσει τις εικόνες πολύ πιο ουσιαστικές από ένα γρήγορο στιγμιότυπο iPhone — και απαιτεί πολύ περισσότερη δημιουργικότητα.

6. Χορός

Καθώς μεγαλώνουμε, ο χρόνος που αφιερώνουμε στο χορό μειώνεται σημαντικά. Θυμάσαι να χορεύεις στο σαλόνι όταν ήσουν νεότερη; Ή σε βραδιές με φίλους; Ο χορός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αξιοποιήσεις ένα κομμάτι του εγκεφάλου σου που μπορεί να μην χρησιμοποιείς σε μια τυπική μέρα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο αποσυμπίεσης. Είτε σε κάποιο ομαδικό μάθημα χορού στο γυμναστήριο είτε στο σπίτι με μία λίστα τραγουδιών στο Spotify, ο χορός μπορεί να γίνει (ξανά) το αγαπημένο σου χόμπι.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Τι να κάνω καθημερινά για τον εαυτό μου;
10 συμβουλές παραγωγικότητας που χρειάζεσαι στη ζωή σου
Πώς θα βελτιώσεις τη σχέση με τον εαυτό σου;