Το να αποφύγει κανείς την αρνητική κριτική των άλλων, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Τι συμβαίνει, όμως, όταν εσύ είσαι αυτός που ασκείς αρνητική αυτοκριτική; Όταν πιστεύεις συνεχώς ότι τίποτα δεν κάνεις σωστά; Ότι κάποιος άλλος -ή όλοι οι άλλοι- είναι πολύ καλύτεροι από εσένα;

Η αυτοκριτική είναι μια συνήθεια που συναντάται συχνά -και εννοείται αραιά και που την κάνουμε όλοι- αλλά στην ουσία μόνο μπροστά δε μας πάει. Αντιθέτως, μπορεί να βλάψει σημαντικά την αυτοεκτίμηση αλλά και την ψυχική μας υγεία εν συνόλω.

Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να σταματήσουμε -ή έστω να ελαττώσουμε- την αρνητική κριτική προς τον εαυτό μας:

Δείξε συμπόνια

Σκέψου πώς θα μιλούσες σε έναν φίλο σου που θα βρισκόταν στη θέση που βρίσκεσαι εσύ τώρα και θα ζητούσε τη συμβουλή σου. Να φανταστώ δε θα τον έκρινες αυστηρά, αλλά αντιθέτως θα ήσουν ανεκτικός απέναντι στα λάθη του και θα τον συμβούλευες με κατανόηση, καλοσύνη και συμπόνια. Ε, λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι να κάνεις το ίδιο και για τον εαυτό σου; Θυμίσου ότι δε θα σου συμπεριφερθεί κανείς όπως πρέπει, αν εσύ πρώτα δεν εκτιμάς και δεν σέβεσαι το ποιος είσαι.

Αντιστροφή αρνητικών σκέψεων

Κακά τα ψέματα. Όλοι κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Αλλά οι σκέψεις αυτές είμαστε σίγουροι ότι ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα; Αν για παράδειγμα σκεφτώ «είμαι αποτυχημένος», δεν είναι σα να εκμηδενίζω όλες εκείνες τις φορές που έχω επιτύχει; Μήπως, λοιπόν, πρέπει να αρχίσουμε να αμφισβητούμε την ακρίβεια τέτοιων σκέψεων, βρίσκοντας τις απαραίτητες αποδείξεις που τις αντιστρέφουν;

Κάνεις αυτοκριτική; Επικεντρώσου στα πλεονεκτήματα και τις νίκες σου

Φτιάξε μια λίστα με τα θετικά σου χαρακτηριστικά και επικεντρώσου σε αυτά και μόνο. Αναγνώρισε και γιόρτασε ό,τι μα ό,τι κι αν έχεις καταφέρει, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Σημασία έχει στο τέλος να καταλάβεις πόσο έχεις προσπαθήσει για να φτάσεις μέχρι εδώ και να αντιλαμβάνεσαι πόσα έχεις καταφέρει για να στέκεσαι στα πόδια σου σήμερα.

Τα συναισθήματα δεν είναι γεγονότα

Αυτά που νιώθεις δεν σημαίνει ότι αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι θα αποτύχεις στην επόμενη δοκιμασία που έχεις θέσει στον εαυτό σου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί απαραίτητα. Άφησε αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα να περάσουν χωρίς να μείνεις σε αυτά και πίστεψε λίγο παραπάνω σε σένα.

Χρησιμοποίησε θετικά λόγια για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και να μειώσεις την αυτοκριτική

Χρησιμοποίησε θετικές φράσεις για τον εαυτό σου, που θα τονώσουν τη διάθεση, την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθησή σου. Κι αν δεν το κάνεις εσύ τουλάχιστον φρόντισε να περάσεις χρόνο με ανθρώπους που σε υποστηρίζουν και σε ενθαρρύνουν κι όχι με όσους είναι αρνητικοί και τοξικοί για σένα.

Ζήτα βοήθεια

Αν έχεις φτάσει στο σημείο που αντιλαμβάνεσαι ότι η αυτοκριτική επηρεάζει σημαντικά την ψυχική σου υγεία, σκέψου το ενδεχόμενο να ζητήσεις βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.