Η διαδικασία των συνεντεύξεων είναι για τους περισσότερους μία στρεσογόνα διαδικασία, καθώς είναι το πιο σημαντικό μέρος για να προσληφθείς σε μία δουλειά. Έχεις προετοιμάσει προσεκτικά το βιογραφικό σου και τη συνοδευτική επιστολή και επιτέλους σε καλούν σε μία συνέντευξη.

Ωστόσο, όσο καλό βιογραφικό και αν έχεις, γνωρίζεις πως η συνέντευξη είναι η πόρτα που θα σου ανοίξει μια θέση στην εταιρεία που τόσο πολύ θέλεις, και αυτό είναι που σε αγχώνει. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που είναι κοινές στις συνεντεύξεις αλλά συνήθως οι managers κάνουν και ιδιαίτερες ερωτήσεις για να καταλάβουν την προσωπικότητά σου, να αντιληφθούν αν ταιριάζεις στο συγκεκριμένο ρόλο αλλά και πως αντιδράς υπό πίεση.

Πως όμως μπορείς να μείνεις ψύχραιμος και άνετος σε μία συνέντευξη που μπορεί να κρίνει το μέλλον της καριέρας σου; Παρακάτω σου έχουμε τους τρόπους για να προετοιμαστείς για μία συνέντευξη και να είσαι σε θέση να απαντάς με άνεση όλες τις ερωτήσεις.

Κάνε έρευνα

Το πρώτο βήμα για να προετοιμαστείς για μία συνέντευξη είναι να κάνεις έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνα διαβάζοντας προσεκτικά την περιγραφή της εργασίας και τις ευθύνες του ρόλου, ώστε να καταλάβεις τι προσόντα χρειάζονται σε αυτή τη θέση, πως θα είναι το εργασιακό περιβάλλον και ποιες θα είναι οι ευθύνες του ρόλου. Στη συνέχεια, προσπάθησε να γράψεις ποιες είναι οι δικές σου εμπειρίες και δεξιότητες που ταιριάζουν με αυτά που ζητάνε. Το επόμενο βήμα είναι να κάνεις μία ενδελεχή έρευνα για την εταιρεία, το όραμά της, τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που δίνει στους εργαζομένους της, τις εργασιακές της αξίες, τις καινοτομίες της και την πελατειακή της προσέγγιση, ώστε να δεις αν πραγματικά θα μπορούσες να είσαι ένα καλό fit. Η διαδικασία αυτή θα σου δώσει την άνεση να απαντήσεις στο γιατί ταιριάζεις για αυτή τη θέση. 

Κάνε εξάσκηση

Αφού έχεις κάνει την έρευνά σου ξεκίνα την εξάσκηση. Ζήτα τη βοήθεια ενός φίλου, πήγαινε μπροστά από τον καθρέφτη σου ή ηχογράφησε τον εαυτό σου και άρχισε να απαντάς δυνατά στο γιατί ταιριάζεις σε αυτό το ρόλο, τι θα προσφέρεις στην εταιρεία, τι γνωρίζεις για την εταιρεία και τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία σου. Ακόμη, προετοίμασε την παρουσίαση του εαυτού σου με λίγες προτάσεις. Σε αυτή θα πρέπει σίγουρα να συμπεριλαμβάνεται το ακαδημαϊκό σου υπόβαθρο, η εργασιακή σου εμπειρία και οι δεξιότητες που σου έδωσε ο κάθε ρόλος που έχεις αναλάβει μέχρι σήμερα. Αν και στην αρχή μπορεί να νιώσεις περίεργα, η εξάσκηση θα σε βοηθήσει να είσαι προετοιμασμένος για τις πρώτες ερωτήσεις που θα σου θέσει ο manager και θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος σου.

Προετοιμασία το προηγούμενο βράδυ

Εκτός από την προετοιμασία που απαιτεί έρευνα και γνώσεις, σημαντική είναι και η προετοιμασία μία μέρα πριν τη συνέντευξη. Πιο συγκεκριμένα, όταν σχεδόν έχει φτάσει αυτή η στιγμή, βρες τα ρούχα που θα φορέσεις και φρόντισε να νιώθεις άνετα με αυτά, να είναι πλυμένα και καλά σιδερωμένα και να ταιριάζουν στο εργασιακό περιβάλλον. Στη συνέχεια, αν η συνέντευξη γίνει από κοντά έλεγξε το χρόνο που χρειάζεσαι για να πας εκεί αλλά υπολόγισε και την κίνηση και το θέμα του πάρκινγκ, ώστε να είσαι στην ώρα σου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραβρεθείς στη συνέντευξη στην ώρα σου, καθώς θα δώσεις την πρώτη καλή εντύπωση ότι είσαι συνεπής. Αν η συνέντευξη είναι online, φρόντισε να ελέγξεις ότι έχεις καλή σύνδεση στο ίντερνετ, ότι ο υπολογιστής σου είναι φορτισμένος αλλά βρες και το background που θα φαίνεται. Ιδανικά θα σου προτείναμε να υπάρχει ένας λευκός τοίχος από πίσω σου. 

Αναγνώρισε τη γλώσσα του σώματος

Εξασκήσου στο να μιλάς με άνεση. Η γλώσσα του σώματος σίγουρα φανερώνει πολλά στοιχεία για την προσωπικότητά μας και τα επίπεδα άγχους μας. Αρχικά, θυμήσου να έχεις κατεβασμένους τους ώμους, να κάθεσαι σε ορθή θέση, να χρησιμοποιείς τα χέρια σου όταν μιλάς αλλά με μέτρο, και να διατηρείς επαφή με τα μάτια. Επιπλέον, σημαντικό είναι να χαμογελάς, να κάνεις μία καλή χειραψία στην αρχή και στο τέλος της συνέντευξης και να δείχνεις με τις εκφράσεις του προσώπου σου ότι ακούς και συμμετέχεις ενεργά. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σε σώσει ακόμη και αν μία απάντησή σου δεν είναι όπως την είχες φανταστεί. Προσοχή, ωστόσο να μην το παρακάνεις. 

Εμπιστεύσου τον εαυτό σου

Έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω, προσπάθησε να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και την προετοιμασία που έκανες. Θυμήσου ότι το να σε καλέσουν σε μία συνέντευξη είναι ήδη μία μικρή νίκη καθώς σημαίνει πως κάτι έχουν δει στο βιογραφικό σου. Μπαίνοντας στη συνέντευξη, νιώσε άνετα με τον εαυτό σου και θυμήσου πως αξίζεις αυτή τη θέση και πως βρίσκεσαι ακριβώς εκεί που πρέπει. Πάρε μία βαθιά ανάσα και νιώσε υπερηφάνεια. Όλα θα πάνε καλά!