Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα από τα «συστατικά» για τη μακροπρόθεσμη πνευματική και ψυχική ολοκλήρωση είναι η τακτική έκφραση ευγνωμοσύνης. Είναι σημαντικό να εξασκούμε την ευγνωμοσύνη γιατί αυξάνει την ευημερία μας, καθαρίζοντας το μυαλό μας και εστιάζοντας σε όλα τα καλά πράγματα στη ζωή μας. Έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε όλα τα απλά πράγματα στη ζωή που τείνουμε να θεωρούμε δεδομένα.

Κάνοντας συνήθεια της καθημερινότητάς σου την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης θα διαπιστώσεις πως θα αλλάξει δραματικά ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεσαι στον κόσμο. Όπως εξηγεί η Αλεξία Παπαδημητρίου, Yoga & Aerial Yoga Instructor & δημιουργός του ΓΗ Yoga Loft «στόχος μας δεν είναι η τελειότητα αλλά η πρόοδος. Για το λόγο αυτό και στο τέλος κάθε πρακτικής ευχαριστούμε το σώμα μας για όλη την προσπάθεια που έκανε. Εκείνη τη στιγμή αλλά και κάθε στιγμή που το έχουμε ανάγκη. Ευχαριστούμε ό,τι μας καθοδηγεί καθημερινά, αλλά και οτιδήποτε για το οποίο αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, σήμερα και κάθε μέρα. Όταν είσαι ευγνώμων, έχεις πάντα αρκετά».

Πώς ακριβώς, λοιπόν, «ασκεί κανείς την ευγνωμοσύνη»;

Αποδεικνύεται ότι μερικές απλές στάσεις γιόγκα και τεχνικές αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν. Συνέχισε να διαβάζεις για να καταλάβεις πώς να συνδυάσεις τη γιόγκα και την ευγνωμοσύνη στην καθημερινή σου ζωή. «Αυτές οι πρακτικές θα σε βοηθήσουν να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου, απλώς μεταβάλλοντας την οπτική σου και φέρνοντας μια αίσθηση προσοχής στην πρακτική σου», εξηγεί η δασκάλα yoga.

5 τρόποι εμπνευσμένοι από τη γιόγκα για να νιώσεις περισσότερη ευγνωμοσύνη:

Δοκίμασε μία «στάση ευγνωμοσύνης»

Υπάρχουν μερικές εύκολες στάσεις γιόγκα που μπορούν να ενισχύσουν την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης σου, όπως η στάση του παιδιού και οι μπροστινές διπλώσεις. «Η θέση του παιδιού δεν είναι μόνο στάση ξεκούρασης για το σώμα στη διάρκεια της πρακτικής. Μας δίνει το χρόνο να ξαναβρούμε το ρυθμό της αναπνοής μας, της βαθιάς ρινικής αναπνοής. Να θυμηθούμε το στόχο της σημερινής μας πρακτικής ή συνολικά της ημέρας μας, όποιος κι αν είναι αυτός και να “δουλέψουμε” προς αυτό το στόχο. Επίσης, καθώς κάθεσαι πίσω στις φτέρνες σου με το μέτωπό σου στο στρώμα σου, έχεις το χρόνο να στρέψεις λίγο το νου σου προς τα μέσα, να παρατηρήσεις το σώμα σου, την αναπνοή σου πως αισθάνεσαι πραγματικά σήμερα. Γειώνεσαι πλήρως και μπορείς να νιώσεις τη δική σου ενέργεια, να συνδεθείς βαθύτερα με το σώμα σου και να παρατηρήσεις βαθύτερα τη σύνδεση μυαλού και σώματος».

Εστίασε στην αναπνοή σου

Κάθε αναπνοή που παίρνουμε είναι μία υπενθύμιση του τι σημαίνει να είσαι ζωντανός. «Επιλέγουμε να ξεκινάμε με αργές βαθιές αναπνοές από τη μύτη και εκπνοές από το στόμα. Με κάθε εισπνοή, νιώθουμε το σώμα να γεμίζει με αέρα, με ενέργεια, με ό,τι έχουμε ανάγκη. Με κάθε εκπνοή αποβάλουμε οποιαδήποτε ένταση, οτιδήποτε μας κούρασε, μας πίεσε, μας άγχωσε. Κρατάμε μέσα μας μόνο ό,τι έχουμε ανάγκη. Κάθε αναπνοή μας επιστρέφει στο εδώ και στο τώρα» συμπληρώνει η Αλεξία Παπαδημητρίου.

Η αναπνοή είναι ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην πρακτική ευγνωμοσύνης. «Η χρήση της αναπνοής είναι ένα τόσο ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο που μπορεί να στείλει το μήνυμα σε όλο το σώμα ώστε να χαλαρώσει. Μόνο λίγα λεπτά ενσυνείδητης αναπνοής μπορούν να παράγουν ντοπαμίνη και συναισθήματα ευφορίας, με την ικανότητα να δώσουν προοπτική σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση». Το σώμα σου έχει τη δύναμη να αυτοθεραπεύεται από μέσα προς τα έξω μόνο με την αναπνοή. «Αυτό σου δίνει την επιλογή να επιλέξεις την ευγνωμοσύνη ακόμα και όταν αντιμετωπίζεις άγχος και αντιξοότητες», επισημαίνει η δασκάλα yoga.

«Μπορείς να δοκιμάσεις μερικές κοιλιακές αναπνοές, τις αναπνοές που κάνουν και τα μωρά όταν γεννιούνται. Ακουμπάς το χέρι σου χαμηλά πάνω στην κοιλιά σου και σε κάθε εισπνοή τη νιώθεις να γεμίζει με αέρα και σε κάθε εκπνοή να αδειάζει τελείως. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις την αναπνοή της μέλισσας. Κάθισε με τα γόνατα λυγισμένα και ακούμπησε τους αγκώνες σου πάνω τους. Με τους αντίχειρες κλείνεις τα αυτά σου και με τα υπόλοιπα δάχτυλα τα μάτια. Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη και με την εκπνοή με τα χείλη κλειστά παράγεις ένα βαθύ και σταθερό βουητό σαν της μέλισσας. Άφησε τον ήχο να είναι ομοιόμορφος και συνεχής σε όλη την διάρκεια της εκπνοής. Μπορείς να επαναλάβεις όσες φορές το έχεις ανάγκη. Οι δονήσεις των ήχων έχουν ηρεμιστική επίδραση στο νου και στο νευρικό σύστημα» τονίζει η Αλεξία Παπαδημητρίου.

Κάνε έναν σύντομο διαλογισμό ευγνωμοσύνης

Κάνε έναν σύντομο διαλογισμό, ακόμα και 2 λεπτών, όποτε σου δίνεται η ευκαιρία, εστιάζοντας την πρόθεσή σου σε αυτό για το οποίο είσαι ευγνώμων, ακόμα κι αν είναι απλώς ότι έχεις ένα ζωντανό σώμα. «Τοποθέτησε τα χέρια σου πάνω από την καρδιά σου και πάρε 5 ή 10 αναπνοές. Παρατήρησε το σώμα σου, την αναπνοή σου, πώς αισθάνεσαι σήμερα; Ίσως δοκιμάσεις να παρατηρήσεις τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στο τέλος του διαλογισμού σου. Θέσε την πρόθεσή σου για το σημερινό διαλογισμό, τη σημερινή πρακτική ή συνολικά για τη σημερινή σου ημέρα. Σταμάτα να είσαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό σου, πιο αυστηρός από ό,τι είσαι με τους άλλους. Γιόρτασε τις μικρές σου νίκες», επισημαίνει η δασκάλα yoga. «Ευχαρίστησε το δυνατό σου σώμα σου για όλα όσα σου επιτρέπει να κάνεις. Ευχαρίστησε ό,τι σου παρέχει καθοδήγηση, ό,τι κι αν είναι αυτό. Τέλος δοκίμασε να ευχαριστήσεις οτιδήποτε για το οποίο αισθάνεσαι ευγνώμων, σήμερα αλλά και κάθε μέρα».

Επίτρεψε στον εαυτό σου τη συνειδητή ξεκούραση

Τόσο συχνά στερούμε από τους εαυτούς μας την αληθινή, ουσιαστική ανάπαυση, αλλά είναι απαραίτητη για την εστίαση στην ευγνωμοσύνη. Η θέση Savasana είναι απλώς μια στιγμή για το σώμα σου, ώστε να ενσωματωθεί και να ξεκουραστεί. «Μπορείς να το κάνεις σε μία άνετη θέση ξαπλωμένος με τα χέρια δίπλα ή με τα χέρια σου τοποθετημένα με αγάπη κάπου στο σώμα σου», εξηγεί η δασκάλα yoga. «Απλώς εστίασε την προσοχή σου στη φυσική σου αναπνοή σου χωρίς να προσπαθείς να την ελέγξεις και άσε το σώμα σου να απορροφήσει όλα όσα έχεις εξασκήσει στην πρακτική της γιόγκα. Παρατήρησε όλα τα σημεία επαφής ανάμεσα στο σώμα σου και το πάτωμα. Νιώσε το σώμα σου να χαλαρώνει, να βουλιάζει και να περνάει μέσα από τη γη. Στρέψε λίγο το νου σου προς τα μέσα. Όποια σκέψη έρθει άστη να φύγει, αφιέρωσε αυτή τη στιγμή στον εαυτό σου, σε ό,τι έχεις ανάγκη». Μετά από 2-5 λεπτά Savasana, κράτα μέσα σου την ευγνωμοσύνη και την αγάπη που βρήκες και μη διστάζεις να επιστρέφεις σε αυτή όποια στιγμή το έχεις ανάγκη μέσα στην ημέρα. Δημιούργησε το δικό σου προσωπικό παράδεισο.

Κράτησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Αυτό δεν είναι κάτι που περιλαμβάνεται, συνήθως, στα μαθήματα γιόγκα, αλλά μπορείς να το ενσωματώσεις στην πρακτική σου λίγο πριν ή λίγο μετά την ολοκλήρωσή της. Ξεκίνα γράφοντας μια απλή λίστα με πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, ακόμα κι αν είναι μόνο ένα ή δύο πράγματα. «Κάποιες μέρες μπορεί να είναι πιο δύσκολες από άλλες. Ίσως κάποιες μέρες το μόνο που πρέπει να γράψεις είναι το γεγονός ότι είσαι ζωντανός, είσαι εδώ, αναπνέεις. Δοκίμασε να ακούσεις το σώμα σου και την αναπνοή σου και ό,τι έχεις ανάγκη. Δώσε στον εαυτό σου ακριβώς αυτό που έχει ανάγκη», λέει η δασκάλα yoga και συμπληρώνει πως «απλά και μόνο η πράξη του να αναγνωρίζεις αυτό για το οποίο είσαι ευγνώμων κάθε μέρα είναι μια ισχυρή αλλαγή προοπτικής».

H Αλεξία Παπαδημητρίου είναι Yoga & Aerial Yoga Instructor & δημιουργός του ΓΗ Yoga Loft.