Πολλές φορές νιώθω πως βρίσκομαι σε έναν συνεχή αγώνα που πρέπει να ξεπεράσω (καθημερινές υποχρεώσεις, κοινωνικές σχέσεις, εμπόδια που φέρνει η ζωή) και να σταθώ στη γραμμή τερματισμού με ακλόνητη την ψυχική μου υγεία. Φυσικά, αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο όχι όμως αδύνατον. Εντάσσοντας στην καθημερινότητα μας μερικές συνήθειες μπορούμε να απολαμβάνουμε περισσότερο την καθημερινότητά μας και να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία. Ποιες είναι αυτές;

Μην αναλαμβάνεις παραπάνω ευθύνες από αυτές που μπορείς

Θέλεις να βοηθήσεις τη μητέρα σου με το ξεκαθάρισμα των πραγμάτων στο σπίτι, ενώ παράλληλα είπες στην κολλητή σου ότι θα πας μαζί της για να βρείτε ρούχα για μια σημαντική περίσταση. Μισή ώρα νωρίτερα όμως έχεις προγραμματίσει και ένα meeting για τη δουλειά. Το αποτέλεσμα; Να μπορείς να τα φέρεις όλα εις πέρας και να αγχώνεσαι για να τα προλάβεις όλα, ώστε να μην απογοητεύσεις κανέναν. Είναι σημαντικό να είσαι ρεαλίστρια με τις υποχρεώσεις σου, για να μην ματαιώνεις και ματαιώνεσαι.

Μάθε να λες όχι

Αυτό μπορεί να σταθεί ως συνέχεια της πρώτης μας συμβουλής, αλλά και μόνο του. Είναι σημαντικό να λες όχι στα πράγματα που θεωρείς ότι δεν προλαβαίνεις και κυρίως σε όσα είναι αντίθετα με τις αξίες σου. Είναι καλύτερο να δυσαρεστείς άλλους ανθρώπους, παρά τον ίδιο σου τον εαυτό!

Μην αμελείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου

Είτε αυτό αφορά τις καλές συνήθειες που θέλεις να υιοθετήσεις, είτε την αποταμίευση που θέλεις να κάνεις. Είναι σημαντικό να ακολουθείς πιστά τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου και να είσαι η προτεραιότητα σου. Τότε μόνο θα καταφέρεις να μην νιώθεις απογοητευμένη, δεν θα πέφτεις στην λούπα της αναβλητικότητας και θα γίνεις πιο χαρούμενη.

Μίλα ξεκάθαρα για τις ανάγκες σου

Η σαφής και αποτελεσματική επικοινωνία των αναγκών σου είναι πολύ σημαντική για να έχεις υγιείς σχέσεις, αλλά και για την προσωπική σου ευημερία. Εκφράζοντας τις ανάγκες σου ανοιχτά και ειλικρινά, παρέχεις στους άλλους πολύτιμη πληροφορία για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου. Αυτή η ξεκάθαρη επικοινωνία όχι μόνο συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και κατανόησης, αλλά και στην πρόληψη παρεξηγήσεων και πιθανών συγκρούσεων. Επιπλέον, η έκφραση των αναγκών σου, σου επιτρέπει να θέτεις όρια, διασφαλίζοντας ότι η συναισθηματική και νοητική σου κατάσταση γίνεται σεβαστή.

Μίλα στον εαυτό σου με ενσυνειδητότητα

Το να προσέχεις τον τρόπο με τον οποίο μιλάς στον εαυτό σου είναι επιτακτική ανάγκη για την καλλιέργεια ενός θετικού εσωτερικού διαλόγου. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε εσωτερικά διαμορφώνει την αντίληψή μας για τον εαυτό μας και επηρεάζει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα αυτο-αμφισβήτησης, άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης, εμποδίζοντας την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία. Από την άλλη πλευρά, όταν μιλάμε όμορφα στον εαυτό μας ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση και την ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις.

Δοκίμαζε νέα πράγματα

Προκάλεσε τον εαυτό σου να κάνει πράγματα τα οποία φοβάται. Ό,τι κι αν είναι αυτό, είναι πολύ σημαντικό να βγαίνεις από τη ζώνη άνεσης σου και να ξεπερνάς τα όρια σου. Τότε μόνο θα καταλάβεις ότι εξελίσσεσαι και γίνεσαι ένας άλλος άνθρωπος, πιο ώριμος και έτοιμος να αντιμετωπίσεις διάφορες προκλήσεις που έρχονται στο δρόμο του.

Παίρνε την ευθύνη των πράξεων σου

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας να μάθει από τα λάθη του και να επανορθώσει όταν χρειάζεται. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο προάγει την αίσθηση της ακεραιότητας, αλλά και ενισχύει τις σχέσεις, καθώς οι άλλοι μπορούν να εμπιστεύονται ότι είμαστε αξιόπιστοι και αφοσιωμένοι στα λόγια μας. Επιπλέον, η υπευθυνότητα ενθαρρύνει τη νοοτροπία της συνεχούς βελτίωσης, καθώς αποκτάμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και παρακινούμαστε να κάνουμε επιλογές ευθυγραμμισμένες με τις αξίες μας.

Ξέχνα όσα δεν μπορείς να αλλάξεις

Όσο δύσκολο κι αν είναι πρόκειται για μια βαθιά πράξη αυτοσυντήρησης και ψυχικής ευεξίας. Η ζωή είναι γεμάτη από καταστάσεις που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε και η προσκόλληση μας σε αυτές μπορεί να μας οδηγήσει σε άγχος και ανησυχία. Αυτό δεν σημαίνει να αδιαφορούμε, αλλά να αναγνωρίζουμε ότι η ενέργεια μας επενδύεται καλύτερα σε πτυχές της ζωής που μπορούμε να διαμορφώσουμε και να επηρεάσουμε. Η υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην προσωπική μας ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα και τη διατήρηση μιας αίσθησης εσωτερικής ηρεμίας μπροστά στις αναπόφευκτες αβεβαιότητες της ζωής.

Φρόντισε τον εαυτό σου πριν βοηθήσεις άλλους

Η προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και την επαναφόρτιση πριν από την παροχή βοήθειας σε άλλους είναι μια ουσιαστική πρακτική για τη διατήρηση τόσο της προσωπικής ευεξίας όσο και της αποτελεσματικής υποστήριξης των γύρω μας. Είτε περνώντας χρόνο μόνη σου, είτε κάνοντας δραστηριότητες που σου φέρνουν χαρά, είτε απλά βρίσκοντας χρόνο για ξεκούραση, η επαναφόρτιση σου επιτρέπει να αναπληρώσεις τα συναισθηματικά σου αποθέματα.

Σταμάτα να συγκρίνεις τη ζωή σου με των άλλων

Η αποφυγή της σύγκρισης της ζωής σου με των άλλων είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την καλλιέργεια της ικανοποίησης και της αυτοαποδοχής. Το ταξίδι κάθε ατόμου είναι μοναδικό, διαμορφωμένο από προσωπικές εμπειρίες, προκλήσεις και φιλοδοξίες. Η συνεχής μέτρηση της προόδου σου σε σχέση με τους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας ή αδικαιολόγητης πίεσης. Η αποδοχή της μοναδικότητας της πορείας σου, σου επιτρέπει μια πιο αυθεντική και ικανοποιητική εμπειρία. Εστιάζοντας στη δική σου ανάπτυξη, τα επιτεύγματα και τους προσωπικούς σου στόχους, καλλιεργείς μια νοοτροπία που εξυμνεί την ατομικότητα και ενθαρρύνει την αυτοανακάλυψη.