Η αυτοφροντίδα είναι κομμάτι του εαυτού σου και χρειάζεται να αλλάζει και να εξελίσσεται μαζί σου. Οι ανάγκες σου, οι προτιμήσεις σου και ο τρόπος ζωής σου διαφοροποιούνται, οπότε γιατί όχι και ο τρόπος που φροντίζεις τον εαυτό σου; Οι παρακάτω πρακτικές θα σου δώσουν έμπνευση να ανανεώσεις / αναβαθμίσεις τη ρουτίνα αυτοφροντίδας σου.

1. Βγες έξω

Ο φρέσκος αέρας και η επαφή με τη φύση έχει θεραπευτικά οφέλη για το σώμα και το μυαλό. Κάνε την προπόνησή σου σε εξωτερικό χώρο, περπάτησε, τρέξε, περιπλανήσου. Ακόμα κι αν δεν έχεις χρόνο να επισκεφθείς το τοπικό άλσος ή να πας στο κοντινότερο βουνό, μία βόλτα στη γειτονιά κατά τη διάρκεια του διαλείμματός σου ή ένα φλιτζάνι τσάι στην αυλή σου θα σου δώσουν, επίσης, ενέργεια.

2. Κάνε τη σεξουαλική ευεξία μέρος της ρουτίνας σου

Η σεξουαλικότητά σου θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ρουτίνας αυτοφροντίδας σου, όπως μια μάσκα μαλλιών ή ένα σπα στο σπίτι. Είτε αυτό σημαίνει να εξερευνάς τακτικά το σώμα σου, να γνωρίζεις τι θέλεις (και τι δεν θέλεις) είτε να δημιουργήσεις αισθησιασμό έξω από την κρεβατοκάμαρα δίνοντας προτεραιότητα στην ευχαρίστηση σε όλους τους τομείς της ζωής σας, ο αισθησιασμός μπορεί (και πρέπει) να είναι καθημερινή πρακτική για εσένα. Να θυμάσαι ότι η ευχαρίστηση είναι δικαίωμά σου, είτε αυτό σημαίνει πιο ευχάριστες προπονήσεις, επιλογές τροφίμων ή οργασμούς. Το 2022, το σεξ είναι αυτοφροντίδα και όχι μία «βρώμικη» λέξη.

3. Γέλα πιο συχνά

Η κλισέ φράση «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο» είναι πραγματικότητα. Το γέλιο μπορεί να έχει ποικίλα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία σου. Επιπλέον, είναι δωρεάν και δεν έχει παρενέργειες. Ενσωμάτωσε το γέλιο στην καθημερινότητά σου περιτριγυρίζοντας τον εαυτό σου με ανθρώπους που είναι διασκεδαστικοί και επιλέγοντας ξεκαρδιστικές κωμωδίες. Θα εκπλαγείς με το χιούμορ που μπορείς να βρεις σε οποιαδήποτε περίσταση, όταν θυμηθείς ότι το νόημα της ζωής είναι να την απολαμβάνεις και όχι να την παίρνεις πολύ σοβαρά.

4. Multitasking με κίνηση

Η κίνηση είναι σημαντική και απαραίτητη για την αυτοφροντίδα σου, αλλά οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε να καθόμαστε στο γραφείο για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα, ακόμα κι αν αφιερώνουμε μια ώρα της ημέρας σε γυμναστική. Τα σώματά μας δεν προορίζονται να ζουν καθιστικά, επομένως, αντί να αυξάνεις απλώς τους fitness στόχους σου, μπορείς να δράσεις πιο… συνδυαστικά. Για παράδειγμα, μπορείς να περπατάς όποτε μιλάς στο τηλέφωνο ή να κάνεις συνειδητά, τακτικά διαλείμματα και να σηκώνεσαι για να ξεπιαστείς ή να κάνεις διατάσεις, ενώ παρακολουθείς ταινία.

5. Κάνε περισσότερα διαλείμματα

Δεν εννοούμε μόνο διαλείμματα κατά τη διάρκεια της δουλειάς, αλλά διαλείμματα από τα πάντα. Κάνε διάλειμμα από το Netflix, πηγαίνοντας μια βόλτα ή κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, κάνε διάλειμμα από τις προπονήσεις, προγραμματίζοντας μία μέρα ξεκούρασης, κάνε διάλειμμα από την τεχνολογία αφήνοντας το κινητό στην άκρη όλο το σαββατοκύρια κ.ο.κ. Ο στόχος των πρακτικών αυτοφροντίδας (και της υγείας γενικότερα) δεν είναι η τελειότητα, αλλά η ισορροπία. Τίποτα δεν χρειάζεται να είναι πολύ αυστηρό ή τέλειο. Είναι καιρός να σταματήσουμε να βλέπουμε τα διαλείμματα ως αδυναμία ή αποτυχία, αλλά ως απαραίτητα «συστατικά» για τη διατήρηση της υγείας μας. Εάν, μάλιστα, αισθάνεσαι χωρίς κίνητρο, εξαντλημένη, βαριεστημένη ή κουρασμένη από οποιοδήποτε πράγμα, αυτό είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από αυτό.

6. Κάνε κάτι απλά για διασκέδαση

Κάνε μια «διασκεδαστική αξιολόγηση» αυτή τη στιγμή: Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι μόνο για διασκέδαση; Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου μόνη σου, με εξαίρεση το Netflix; Εάν σου είναι δύσκολο (ή αδύνατο) να σκεφτείς μια απάντηση, η πολύ αγχωτική ενήλικη ζωή σου πιθανότατα έχει υπερισχύσει σε μια πολύ σημαντική πτυχή της ζωής: τη διασκέδαση. Η απόλαυση δεν είναι μόνο καλή για εσένα, αλλά είναι, επίσης, σημαντική για την υγεία σου. Ενσωμάτωσε τακτικά «χρόνο παιχνιδιού» στη ζωή σου, ανοίγοντας μουσική και χορεύοντας ή κάνοντας κάτι δημιουργικό, όπως ζωγραφική ή κεραμική κ.ά. Ναι, το παιχνίδι είναι αυτοφροντίδα.

7. Δοκίμασε μη τοξικά ή φυσικά προϊόντα

Έχεις ένα κερί που σε χαλαρώνει αμέσως, ξέρεις ποια είναι η αγαπημένη σου μάσκα προσώπου και έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να απολαύσεις ένα αφρόλουτο. Αν θέλεις να αναβαθμίσεις αυτές τις πολύ όμορφες συνήθειες, μπορείς να δοκιμάσεις να ενσωματώσεις σε αυτές μη τοξικά ή αποκλειστικά φυσικά προϊόντα. Ναι, εκτός από το τι βάζεις μέσα στο σώμα σου, μέσω της τροφής, είναι σημαντικό και το τι βάζεις πάνω στο σώμα σου. Κάθε φορά που τελειώνει ένα προϊόν ομορφιάς, ένα κερί ή ακόμα και ένα φαγητό, κάνε μια μικρή έρευνα για να βρεις μια εναλλακτική που είναι καλύτερη για εσένα και τον πλανήτη. Δεν χρειάζεται να είναι «όλα ή τίποτα». Αντίθετα, κάνε μικρά βήματα που θα σε οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές. Για παράδειγμα, μπορείς να δοκιμάσεις κεριά σόγιας ή μία vegan body lotion.

8. Θέσε όρια

Η φροντίδα του εαυτού σου δεν έχει να κάνει μόνο με το τι χρειάζεται να κάνεις για τον εαυτό σου, αλλά και με το τι δεν πρέπει να κάνεις. Ο καθορισμός ορίων στη δουλειά, την οικογένεια ή τη σχέση σου θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος. Σκέψου τα όρια ως ασπίδα για να προστατεύσεις την ενέργειά σου, την ψυχική σου υγεία και την ευεξία σου. Μάθε εδώ, γιατί είναι απαραίτητα τα προσωπικά όρια και παραδείγματα, για να τα δημιουργήσεις.

9. Βάλε την αυτοφροντίδα στο ημερολόγιό σου

Το ημερολόγιό σας είναι πιθανότατα γεμάτο με συναντήσεις, ραντεβού με γιατρούς και προθεσμίες αντί για προπονήσεις, διαλογισμούς ή διακοπές. Αλλά όταν γράφεις κάτι στο ημερολόγιό σου, αυτό σημαίνει ότι θα το βάλεις σε προτεραιότητα, θα εμφανιστείς στην ώρα σου, θα είστε προετοιμασμένη και δεν θα το παραλείψεις (κατά πάσα πιθανότητα). Γιατί, λοιπόν, η φροντίδα του εαυτού σου να είναι λιγότερο σημαντική από τα deadlines;

10. Απόφυγε τις πρακτικές που σου δημιουργούν άγχος

Ακόμα και για κάποιον που ασχολείται ιδιαίτερα με το wellbeing και την ευεξία του, ο διαλογισμός (για παράδειγμα) μπορεί να τον αγχώνει. Γι’αυτό είναι σημαντικό να επιλέγεις ό,τι σου φέρνει πραγματική γαλήνη, χαλάρωση και ευτυχία και, φυσικά, σου βγαίνει αβίαστα. Η αλήθεια είναι ότι το να κάνεις ή να δοκιμάζεις όλα εκείνα που υποτίθεται ότι είναι καλά για εσένα, μπορούν στο τέλος να «μεταμφιεστούν» σε FOMO (Fear Of Missing Out) για την υγεία σου. Και αυτό, μόνο ωφέλιμο δεν είναι. Φέτος, λοιπόν, κράτησε στην αυτοφροντίδα σου όσα πραγματικά σου δίνουν χαρά και σε εξυπηρετούν. Ναι, ακόμα κι αν δεν είναι το νέο wellness trend που κάνουν-όλοι-τώρα.