Έχεις νιώσει ποτέ ανήσυχη, πεσμένη ή γενικά αγχωμένη, χωρίς να γνωρίζεις ακριβώς γιατί; Μπορεί να είσαι εσύ και αυτά που σκέφτεσαι, αλλά μπορεί να ευθύνεται και το περιβάλλον σου. Το νευρικό σου σύστημα λαμβάνει τόσα πολλά σήματα κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, πολλά από τα οποία μπορεί να μην τα αντιλαμβάνεσαι καν μέχρι να συσσωρευτούν και να εκφραστούν με συμπτωματολογία.

Για παράδειγμα, κάτι τόσο απλό όπως η καμπουριαστή στάση σώματος μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη διάθεσή σου. Αν είσαι σε μια θέση όλη την ώρα, γίνεται κομμάτι της προσωπικότητάς σου. Παρακάτω, θα ανακαλύψεις τρεις απρόσμενους τρόπους που μπορείς να αξιοποιήσεις για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και να μειώσεις το άγχος σου.

1. Διόρθωσε τη στάση του σώματός σου

Όχι μόνο το μυαλό μπορεί να επηρεάσει το σώμα, αλλά και το σώμα μπορεί να επηρεάσει το μυαλό. Σε μια μελέτη του 2017 διαπιστώθηκε ότι το 86% φοιτητών κολεγίου μπορούσαν πιο εύκολα να φέρουν στο μυαλό τους θετικές αναμνήσεις, όταν στέκονταν σε όρθια θέση. Από την άλλη πλευρά, μπορούσαν πιο εύκολα να φέρουν στο μυαλό τους αρνητικές αναμνήσεις σε καμπουριαστή, κακή στάση σώματος. Τι σημαίνει αυτό; Η θέση του σώματός σου μπορεί να επηρεάσει εντελώς τη διάθεσή σου.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχεις μια κακή στάση. Οι ώμοι είναι πεσμένοι, η στάση του κεφαλιού σου κρεμασμένη προς τα εμπρός κ.ο.κ. Αυτή είναι μια στάση σώματος που είναι καταθλιπτική με την κυριολεκτική έννοια. Κυριολεκτικά τραβάς το σώμα σου προς τα κάτω. Αν αυτή είναι η στάση σώματος που έχεις όλη την ημέρα, στέλνει αντίστοιχες πληροφορίες στον εαυτό σου. Είναι μια έννοια που ονομάζεται ανατροφοδότηση στάσης: Ο τρόπος που προσεγγίζεις τον κόσμο με τη φυσική σου μορφή μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο που αισθάνεσαι. Γιατί λοιπόν να μην επωφεληθείς από μια καλή, ευθυτενή στάση σώματος;

Στην πραγματικότητα οραματίσου πώς θέλεις να αισθάνονται οι ώμοι σου, η σπονδυλική στήλη σου, οι γοφοί σου, τα γόνατά σου, οι αστραγάλοι σου. Θέλεις να είναι άκαμπτοι; Δυνατοί; Σταθεροί; Αφού ορίσεις τι θέλεις μπορείς, στη συνέχεια, να κάνεις τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις που θα σε φέρουν πιο κοντά στην επιθυμητή στάση σώματος.

2. Άκουσε τους ήχους της φωτιάς

Έχεις βρεθεί ποτέ κοντά σε μία αναμμένη φωτιά, για να παρατηρήσεις πόση ηρεμία αισθάνεσαι ακούγοντας αυτό το χαρακτηριστικό τρίξιμο και σκάσιμο; Είσαι προστατευμένη, είσαι ζεστή, κάθεσαι γύρω από τη φωτιά, μοιράζεσαι ιστορίες, συνδέεσαι με ανθρώπους.

Μια μελέτη του 2014 με 226 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι μια εστία με φωτιά θα μπορούσε να προκαλέσει χαλάρωση και να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Τώρα, μπορεί να σκέφτεσαι πως δεν έχεις τζάκι, αλλά να ξέρεις πως και οι… εικονικές φωτιές λειτουργούν εξίσου καλά. Επιπλέον, η προαναφερθείσα μελέτη χρησιμοποίησε και τεχνητές εστίες με φωτιά. Δες, για παράδειγμα, το παρακάτω βίντεο:

3. Κοίτα ψηλά

Ακριβώς όπως μία καμπουριαστή στάση σώματος μπορεί να δημιουργήσει κακή διάθεση, το να κοιτάς κάτω μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ενέργειά σου, καθώς σηματοδοτεί στο αυτόνομο νευρικό σου σύστημα ότι «ήρθε η ώρα να κοιμηθείς».

Από την άλλη πλευρά, το να κοιτάς ψηλά υπερφορτίζει τις αισθήσεις. Στέλνει το σήμα ότι είναι ώρα να ξυπνήσουμε, ώρα να γίνουμε δημιουργικοί, ώρα να βρούμε ιδέες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να κοιτάς σε μεγάλες αποστάσεις εάν βρεθείς σε μια δημιουργική ύφεση, καθώς η περιφερειακή όραση μπορεί να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Τροφές για μείωση άγχους: Ποιες βοηθούν;
Ένας απλός τρόπος μείωσης άγχους
8 πράγματα που κανείς δεν σου είπε για το άγχος