Έχεις βρεθεί ποτέ σε έναν φαύλο κύκλο αυτο-αμφιβολίας και συνεχούς αυτοκριτικής; Όλοι κάποιες στιγμές έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια θέση. Είναι στην ανθρώπινη φύση να είμαστε οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας, αλλά τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον κύκλο και να επαναπρογραμματίσουμε το μυαλό μας ώστε να μας αγαπάμε και να μας εκτιμάμε περισσότερο; 

Καλώς ήρθες στον κόσμο της θετικής αυτο-ομιλίας, όπου τα λόγια που λέμε στον εαυτό μας μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και τη γενική ευημερία μας!

Η δύναμη των λέξεων

Οι λέξεις έχουν τεράστια δύναμη. Μπορούν να μας ανεβάσουν, να μας εμπνεύσουν και να μας παρακινήσουν, αλλά μπορούν επίσης να μας καταρρακώσουν, να δημιουργήσουν αμφιβολία και να οδηγήσουν σε μία αρνητική αντίληψη για εμάς. Συχνά εστιάζουμε στα λόγια που ακούμε από τους άλλους, αλλά τα λόγια που λέμε  εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικά. Η θετική αυτο-ομιλία είναι μια δεξιότητα που μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη των λέξεων υπέρ μας.

Τι είναι η θετική αυτο-ομιλία;

Η θετική αυτο-ομιλία είναι η πρακτική του να επιλέγουμε συνειδητά να χρησιμοποιoύμε ενθαρρυντική, υποστηρικτική και εποικοδομητική γλώσσα όταν μιλάμε στον εαυτό μας. Πρόκειται για τη μετατόπιση του εσωτερικού μας διαλόγου από την αυτοκριτική στην αυτο-ενθάρρυνση. Αντί να εστιάζουμε στα ελαττώματα ή τα λάθη μας, επιλέγουμε να εστιάσουμε στα δυνατά μας σημεία και τα επιτεύγματά μας.

Tα οφέλη της θετικής αυτο-ομιλίας

Η θετική αυτο-ομιλία προσφέρει  μία σειρά από αξιοσημείωτα οφέλη: 

  • Αυξημένη αυτοπεποίθηση: Όταν αντικαθιστούμε την αυτοκριτική με την αυτο-ενθάρρυνση, αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή μας. Αρχίζουμε να πιστεύουμε στις ικανότητές μας και να αγκαλιάζουμε τις προκλήσεις χωρίς φόβο. 
  • Μειωμένο άγχος: Όταν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με καλοσύνη και κατανόηση, είναι λιγότερο πιθανό να κατακλυστούμε από άγχος. 
  • Βελτιωμένη ψυχική υγεία: Μια θετική ρουτίνα αυτο-ομιλίας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αρνητικών προτύπων σκέψης και των καταθλιπτικών τάσεων.
  • Ενισχυμένη ανθεκτικότητα: Όταν η ζωή είναι γεμάτη εμπόδια, η θετική αυτο-ομιλία μπορεί να μας βοηθήσει να τα ξεπεράσουμε καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για μάθηση και βελτίωση.

Προγραμματίζοντας το μυαλό μας

Για να προγραμματίσουμε το μυαλό μας να μας αγαπά μέσω της θετικής αυτο-ομιλίας, ξεκινάμε έχοντας επίγνωση των μοτίβων αυτο-ομιλίας μας. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις αρνητικές σκέψεις και ψάχνουμε βαθιά μέσα μας για να δούμε αν βασίζονται σε γεγονότα ή υποθέσεις και αν είναι χρήσιμες ή επιβλαβείς. Αντικαθιστούμε την αρνητική αυτοσυζήτηση με θετικές επιβεβαιώσεις και εξασκούμαστε στην αυτοσυμπόνια. Αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με την ίδια ευγένεια και κατανόηση που θα προσφέραμε σε έναν στενό φίλο που αντιμετωπίζει μια παρόμοια κατάσταση.

Η συνέπεια είναι το παν

Η συνέπεια είναι το κλειδί για την ανάπτυξη θετικής αυτο-ομιλίας. Αναγάγουμε τη θετική αυτο-ομιλία σε καθημερινή συνήθεια. Γράφουμε θετικές επιβεβαιώσεις, τις επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας και σταδιακά ενσωματώνουμε αυτή την αναζωογονητική γλώσσα στις σκέψεις μας.

Η θετική αυτο-ομιλία μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε, να μάθουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας άνευ όρων. Αγκαλιάζοντας αυτή την τεχνική, μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά και προς το καλύτερο την αντίληψή μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας!