Η αυτογνωσία αποτελεί θεμέλιο λίθο της προσωπικής μας ευημερίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως αυτή η αρετή μας απασχολεί από την αρχαιότητα με το γνωστό «γνώθι σαυτόν» μέχρι σήμερα. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον εαυτό σου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ζήσεις την ζωή που έχεις ονειρευτεί. Αυτογνωσία στη πράξη σημαίνει επίγνωση των συναισθημάτων σου, των επιθυμιών σου, των χαρισμάτων και των ελαττωμάτων σου.

Σήμερα πολλοί άνθρωποι ενώ έχουν όνειρα κι επιθυμίες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πραγματοποιήσουν, διότι δεν τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, δεν τον γνωρίζουν σε βάθος κι αυτή η άγνοια επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση τους για να διεκδικήσουν όσα επιθυμούν.

Γιατί είναι σημαντική

Καλύτερη λήψη αποφάσεων

Η αυτογνωσία σε βοηθά να παίρνεις αποφάσεις που εναρμονίζονται με τις αξίες σου, τις επιθυμίες σου και με τον αυθεντικό εαυτό σου. Σε βοηθά να επιλέξεις το δικό σου μονοπάτι που θα σου φέρει την πραγματική ολοκλήρωση κι ανάπτυξη, χωρίς να παρασύρεσαι από εξωτερικές πιέσεις.

Αποτελεσματική επικοινωνία & καλύτερες σχέσεις

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν σε βάθος τον εαυτό τους, δηλαδή τα χαρίσματα και τα ελαττώματα τους μπορούν και εκφράζονται με περισσότερη σαφήνεια κι ενσυναίσθηση. Αυτό σε βοηθά να προσαρμόζεσαι σε καταστάσεις, ώστε να μπορείς να συνδεθείς καλύτερα με τους άλλους. Επίσης, όταν κατανοείς τα δικά σου μοτίβα κι ερεθίσματα γίνεσαι πιο επιεικής και συμπονετικός τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους άλλους κι αυτό ενισχύει την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων αγάπης και συνεργασίας.

Συναισθηματική αυτορρύθμιση

Η αυτογνωσία επιτρέπει την αναγνώριση και την ρύθμιση των συναισθημάτων σου. Η επίγνωση αυτή σε βοηθά στο να τα αξιολογείς, να τα διαχειρίζεσαι και να μην αντιδράς παρορμητικά αλλά να σκέφτεσαι πρώτα. Αυτό θα συμβάλλει στην συναισθηματική σου ευημερία.

Προσωπική ανάπτυξη

Με την αυτογνωσία θα καταφέρεις να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου, τη δύναμή σου, τα όνειρά σου. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί της επιτυχίας και της ανάπτυξής σου σε όλους τους τομείς.

Πώς θα αποκτήσεις αυτογνωσία

Η αυτογνωσία είναι μια διαρκής διαδικασία που έρχεται μέσα από την παρατήρηση και την έρευνα του εαυτού σου.

  1. Παρατήρησε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου χωρίς να τα κρίνεις. Το πρώτο βήμα είναι η αυτοπαρατήρηση. Σε αυτή τη διαδικασία θα σε βοηθήσει η καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων σου σε ένα σημειωματάριο. Ποιες είναι οι σκέψεις σου; Πώς νιώθεις; Η τακτική καταγραφή θα σε βοηθήσει να δεις τι σκέψεις κάνεις, ποια είναι τα συναισθήματα σου ενώ θα σου αποκαλύψει μοτίβα που μπορεί να επαναλαμβάνονται. Αυτή η εσωτερική έρευνα θα σου χαρίσει επίγνωση, κατανόηση και ουσιαστική σύνδεση με τον εαυτό σου.
  2. Ξεκαθάρισε ποιοι είναι οι στόχοι σου, τα όνειρα σου, οι επιθυμίες σου. Στο ημερολόγιο σου γράψε όλα όσα είναι σημαντικά για εσένα στη ζωή. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τα πραγματικά σου θέλω, θα σου δώσει έμπνευση και κατεύθυνση για το πώς θα τα καταφέρεις. Θα σε βοηθήσει να ευθυγραμμίσεις την συμπεριφορά σου με τις αξίες σου και τις επιθυμίες σου.
  3. Αγκάλιασε τις ατέλειες σου. Το να είσαι ανοιχτή στο ότι δεν είσαι τέλεια, στο ότι έχεις κι εσύ τρωτά σημεία κι αδυναμίες θα σε βοηθήσει για ουσιαστική και βαθιά σύνδεση με τον εαυτό σου. Η αναγνώριση των ατελειών σου θα σε απελευθερώσει και θα σε ανακουφίσει από το άγχος και την πίεση να είσαι τέλεια. Αυτό θα σε φέρει πιο κοντά στον αυθεντικό εαυτό σου.

Η αυτογνωσία είναι ένα διαρκές ταξίδι ανάπτυξης και μάθησης μέσα από τις εποχές και τις φάσεις της ζωής μας. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας ισχυρής σύνδεσης με τον εαυτό σου. Απόλαυσέ το!