Ένα πράγμα δεν θα ξεχάσω ποτέ από τα περιοδικά των 1990s. Όλα εκείνα τα άβολα, τα αστεία, τα άστοχα που (νόμιζα πως) με μάθαιναν για το σεξ. Έφηβη τότε και χωρίς τον κόσμο του διαδικτύου στις άκρες των δακτύλων μου, ξεφύλλιζα, τα καλοκαίρια, εκείνα τα περιοδικά που άφηναν κάτω από τον ξυλόφουρνο της γειτονιάς οι γύρω κάτοικοι. Και λίγο πριν γίνουν θυσία για τα λαχταριστά γεμιστά της θείας μου, γέμιζαν το κεφάλι μου με απίθανες στάσεις, με δύσκολες ορολογίες, λύσεις σε κάθε πιθανό «πρόβλημα» και πρακτικές λίστες για το «πώς να κρατήσεις το ενδιαφέρον του», «πώς να αναθερμάνεις τη σχέση σου» και τα λοιπά, και τα λοιπά, και τα λοιπά…

Στοιχηματίζω πως κι εσύ έχεις ζήσει ανάλογες ιστορίες, σκαλίζοντας τα γυναικεία περιοδικά και τα «lifestyle ευαγγέλια» μιας άλλης εποχής. Κι όσο κι αν τα ευχαριστώ που με διασκέδασαν όλα εκείνα τα βαρετά μεσημέρια, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίζω πια πόσο άβολα, αστεία και άστοχα ήταν όλα εκείνα τα “tips” όσον αφορά την πραγματική ζωή και το αληθινό, αφιλτράριστο σεξ.

Κι έπειτα ήρθε η ενηλικίωση. Ήρθε η κρίση. Ήρθε κι άλλη κρίση. Κι άλλη. Κι άλλη. Κι έπειτα ο Covid. Και κάπως από την εποχή του glamour lifestyle περάσαμε στην εποχή του… wellness. Ε, τώρα μάλιστα. Κάτι γίνεται! Γιατί εκεί που οι θεότρελες ιστορίες των ’90s για το σεξ έκαναν τους πάντες να αναρωτιούνται τι στο καλό κάνουν λάθος, η φιλοσοφία της αυτοφροντίδας και της ευεξίας μας ζητά, πια, να αναζητήσουμε το καλύτερο σεξ της ζωής μας με αιχμή του δόρατος… την ενσυνειδητότητα.

Σε αντίθεση με κάθε άλλη πρακτική, η ενσυνειδητότητα στο σεξ μάς προτρέπει να αφήσουμε πίσω κάθε σκέψη και να συνδεθούμε, στο Εδώ και το Τώρα, με το σώμα μας. Και σε μια εποχή που ο νους μας είναι διαρκώς σε εγρήγορση, αυτό είναι πραγματικά δύσκολο. Όσο περισσότερο ζούμε όμως μέσα στο κεφάλι μας, τόσο πιο αποκομμένοι είμαστε από τις αισθήσεις μας. Κι όσο πιο αποκομμένοι από τις αισθήσεις μας, τόσο ξεμακραίνει η απόλαυσή μας. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να ξανασυνδεθούμε με το σώμα μας και να μπορέσουμε να κάνουμε, ξανά, σεξ τόσο με το σώμα όσο και με τον νου;

Για αρχή, να βάλουμε ξανά την αυτοϊκανοποίηση στη ζωή μας, γιατί η απουσία ενός παρτενέρ απλοποιεί πολύ τα πράγματα, προσφέροντάς μας τον χρόνο και τον χώρο για να επικεντρωθούμε στο δικό μας σώμα και μόνο. Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν να αποφύγουμε όσα γνωρίζουμε πως θα μας φέρουν γρήγορα σε οργασμό, ώστε να εξερευνήσουμε ακόμα περισσότερες νέες αισθήσεις που θα απασχολήσουν ευχάριστα την προσοχή μας κρατώντας τον νου στο βίωμα της στιγμής. Για τον ίδιο λόγο, συστήνεται και η αποφυγή χρήσης πορνό που πολλές φορές λειτουργεί ως μια γρήγορη λύση.

Μια ακόμα πρακτική που θα βοηθήσει στο να είμαστε πιο συνειδητά παρόντες στο σεξ είναι το να τη βάλουμε στη ζωή μας και με περισσότερους τρόπους. Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, η ήπια άσκηση, η ενσυνείδητη διατροφή, οι τεχνικές αναπνοής κτλ. μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να ζούμε πιο έντονα κάθε στιγμή της ζωής και, κατ’ επέκταση, του σεξ.

Για εκείνους, δε, που βρίσκονται σε σχέση, η ενσυνειδητότητα στο σεξ μπορεί να υπάρξει μόνο όταν υπάρχει, ως κεντρική έννοια, και στο σύνολο της επικοινωνίας του ζευγαριού. Είναι λοιπόν σημαντικό να αυξήσουμε τον ποιοτικό χρόνο που απολαμβάνουμε με τον σύντροφό μας, να δείχνουμε περιέργεια για τα βιώματά του και να τσεκάρουμε συχνά τα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για ακόμα περισσότερη χαλάρωση, ακόμα περισσότερο ερωτισμό κι ακόμα περισσότερη εξερεύνηση μαζί του.