Για πολλούς ανθρώπους, ο οργασμός δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Και ενώ αυτό το ζήτημα το αντιμετωπίζουν άτομα όλων των φύλων, σύμφωνα με την Cleveland Clinic μόνο το 10% των γυναικών μπορούν να επιτύχουν εύκολα οργασμό. Το υπόλοιπο 90% έχει να αντιμετωπίσει πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να παρεμποδίζουν την ικανότητά τους να έρθουν σε οργασμό.

Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτό το ποσοστό και συχνά λες «δεν μπορώ να έρθω σε οργασμό», ίσως θέλεις να γνωρίζεις τι είναι αυτό που σε κρατάει μακριά από την κορύφωση, για να μπορέσεις φυσικά να το αντιμετωπίσεις. Μπορεί μέχρι στιγμής να είναι δύσκολο να έρθεις σε οργασμό, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί.

Έχεις πολύ άγχος

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικές σκέψεις που μπορούν να δυσκολέψουν τον οργασμό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια έρευνα περισσότερες από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν ανέφεραν το άγχος ως λόγο για τον οποίο δυσκολεύονταν να έρθουν σε οργασμό. Συχνά οι άνθρωποι κάνουμε σκέψεις, που μας δημιουργούν ενοχές και ντροπή για το σεξ, κατά τη διάρκεια του ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, πράγμα που μπαίνει εμπόδιο στην απόλαυση των σεξουαλικών πράξεων.

Η αντιμετώπιση αυτών των σκέψεων που προκαλούν ντροπή και ενοχή μπορεί να βοηθήσει στο να αισθάνεσαι λιγότερο αγχωμένη και πιο συνδεδεμένη με το σώμα σου κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορείς να επισκεφτείς έναν ειδικό ψυχικής ή σεξουαλικής υγείας που θα σε βοηθήσει να απενοχοποιήσεις όλες τις σκέψεις και τα ταμπού σχετικά με τη σεξουαλική πράξη.

Τα επίπεδα της ωκυτοκίνης σου είναι πολύ χαμηλά

Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, συμβαδίζει με τον οργασμό. Αν το σώμα σου δεν παράγει αρκετή, η επίτευξη του οργασμού μπορεί να είναι πιο δύσκολη.

Το άγχος είναι για ακόμη μια φορά ένας βασικός παράγοντας καθώς μπορεί να είναι ένας σημαντικός λόγος για τη χαμηλή παραγωγή ωκυτοκίνης, αλλά το να περνάς περισσότερο χρόνο με τ@ σύντροφο σου, να τ@ κοιτάς στα μάτια, να κρατάτε τα χέρια σας και να φιλιέστε, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την παραγωγή της ορμόνης. Αλλά ακόμη και αν δεν έχεις σύντροφο και έχεις την τύχη να έχεις έναν κατοικίδιο, μπορεί η δική του αγκαλιά να προκαλέσει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης.

Δεν πίνεις αρκετό νερό

Η κατανάλωση νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας όχι μόνο μπορεί να αποτρέψει καθημερινά προβλήματα υγείας, όπως η κόπωση και η δυσκοιλιότητα, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να έρθεις σε οργασμό. Ο διεγερτικός ιστός που εκτείνεται στο σύστημα του συνδετικού ιστού χρειάζεται να γλιστρά και να ολισθαίνει προκειμένου να έρθεις σε οργασμό. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς υγρά, δηλαδή χωρίς νερό. Για να βεβαιωθείς ότι είσαι επαρκώς ενυδατωμένη, πιες ένα ή δύο ποτήρια νερό παραπάνω πριν κάνεις σεξ, ειδικά αν έχεις καταναλώσει αλκοόλ το οποίο σε αφυδατώνει.

Ντρέπεσαι να κάνεις φασαρία

Ε… εντάξει δεν εννοούμε να σηκώσεις όλη την πολυκατοικία στο πόδι, αλλά το να κάνεις λίγη φασαρία μπορεί να σε βοηθήσει να έρθεις σε οργασμό. Αν ο/η σύντροφος σου κάνει κάτι που σου αρέσει, γνωστοποίησε το με μερικές λέξεις ή ακόμη και με μερικά επιφωνήματα. Αν αυτό σου φαίνεται άβολο ακόμη και μετά από μερικές προσπάθειες, τότε προσπάθησε απλά να απολαύσεις την αίσθηση τ@ συντρόφου σου, το δέρμα του, τη μυρωδιά του, για να μπορέσεις να επικεντρωθείς στην πράξη.

Δεν έχεις αυτοπεποίθηση

Αν δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολευτείς περισσότερο να αισθανθείς καλά κατά τη διάρκεια του σεξ. Ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες μπορεί να μην καταφέρνουμε συχνά να έρθουμε σε οργασμό είναι επειδή σκεφτόμαστε υπερβολικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανασφάλειες λόγω της εικόνας του σώματος. Ανησυχούμε ότι ο/η σύντροφός μας θα παρατηρήσει την κοιλιά μας που δεν είναι επίπεδη, την κυτταρίτιδα μας ή όλες μας τις ανασφάλειες. Για να ξεπεράσεις τις ανασφάλειες σου χρειάζεται χρόνος και δουλειά και δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Μια πρακτική ενσυνειδητότητας θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένη και είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αρχίσεις να σπας το μοτίβο της υπερβολικής σκέψης.

Φοβάσαι να αφεθείς

Όταν θέλεις να ελέγχεις κάθε πτυχή της ζωής σου, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνεις το ακριβώς αντίθετο στο σεξ. Αλλά η άρνηση να αφεθείς θα μπορούσε να είναι ο λόγος που δεν μπορείς να έρθεις σε οργασμό, επειδή οι οργασμοί τείνουν να αναλαμβάνουν την εξουσία καθώς δονούνται σε όλο το σώμα σου. Αν και μόνο η σκέψη αυτού σου προκαλεί ταχυπαλμία χαλάρωσε! Δεν χάνεις τον πλήρη έλεγχο του σώματος σου. Το πολύ-πολύ να τρέμει το σώμα σου και να συσπώνται οι μύες του κολπικού τοιχώματος.

Έτσι, όταν βρίσκεσαι στη στιγμή και οι αισθήσεις αρχίζουν να γίνονται πιο έντονες, συνέχισε να αναπνέεις και προσπάθησε να αφήσεις το σώμα σου ελεύθερο.

Δεν αυνανίζεσαι

Το πόσο συχνά ικανοποιείς τον εαυτό σου μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις πιθανότητες να φτάσεις σε οργασμό όταν είσαι με κάποι@ ερωτικό παρτενέρ. Η ικανότητα μιας γυναίκας να φαντασιώνεται και να χρησιμοποιεί τη φαντασία της κατά τη διάρκεια του αυνανισμού μπορεί να τη βοηθήσει να απελευθερώσει τις δημιουργικές της αναστολές στο κρεβάτι και τη βοηθά να μάθει ακριβώς πώς και πού της αρέσει να την αγγίζουν. Σύμφωνα με μια μελέτη σχεδόν το 40% των γυναικών χρειάζονται διέγερση της κλειτορίδας για να έρθουν σε οργασμό, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να ανακαλύψεις ότι χρειάζεσαι μόνο κατά τη διάρκεια του αυνανισμού.

Για να αυξήσεις τις πιθανότητες να έρθεις σε οργασμό με έναν/μια σύντροφο στόχευσε να αυνανίζεσαι μερικές φορές την εβδομάδα. Και ενώ μπορεί να μην αισθάνεσαι άνετα με τη χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών, αυτά μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις σεξουαλικές σου εμπειρίες και να σε βοηθήσουν να επιτύχεις οργασμό αν δυσκολεύεσαι.

Δεν ούρησες πριν το σεξ

Ενώ η συνήθης συμβουλή είναι να επισκεφθείς την τουαλέτα αμέσως μετά το σεξ, για να μην κινδυνεύεις από ουρολοίμωξη, είναι εξίσου σημαντικό να πηγαίνεις και πριν την πράξη. Μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να φτάσεις σε οργασμό όταν η κύστη σου είναι γεμάτη. Ο λόγος είναι απλός, αντί να βρίσκεσαι στη στιγμή, νιώθεις συνεχώς την πίεση να πας στην τουαλέτα και προσεύχεσαι να μην…τα κάνεις πάνω σου ή μάλλον στο κρεβάτι. Μην ντραπείς να διακόψεις το σεξ για μερικά λεπτά μέχρι να επισκεφθείς την τουαλέτα ώστε να αισθανθείς καλύτερα.

Κάθεσαι τις περισσότερες ώρες της μέρας

Το να είσαι ριζωμένη σε μια καρέκλα όλη μέρα είναι κακό για τους μυς της λεκάνης σου, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πυελικό πόνο που μπορεί να δυσχεράνει τον οργασμό. Για να αποφύγεις τα προβλήματα βάλε ένα ξυπνητήρι ως υπενθύμιση για να κινείσαι κάθε μισή με μία ώρα. Επιπλέον, μερικές διατάσεις θα βοηθήσουν.

Παρεμβαίνει η φαρμακευτική σου αγωγή

Τα φάρμακα που προκαλούν αύξηση των επιπέδων προλακτίνης, μιας πρωτεΐνης που μειώνει τη λίμπιντο, μπορεί να είναι ο «ένοχος» για την αδυναμία σου να φτάσεις σε κορύφωση. Συνήθως, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αντισυλληπτικά χάπια και τα αντικαταθλιπτικά είναι οι κύριοι ένοχοι. Τα αντιισταμινικά μπορεί, επίσης, να λειτουργήσουν εναντίον σου, επειδή μπορεί να μειώσουν την ικανότητα σου να αυτολιπαίνεσαι και να είναι πιο άνετο το σεξ.

Αν συμβαίνει αυτό, βεβαιώσου ότι έχεις άφθονο λιπαντικό και μίλα με τον γιατρό σου για μια πιθανή αλλαγή φαρμάκου αν τα προβλήματα επιμένουν.

Φοράς τακούνια πολλές ώρες

Τα ψηλοτάκουνα όχι μόνο καταπονούν τα πόδια μας μετά από πολλές ώρες, αλλά η χρήση τους μπορεί να έχει παραμορφωτικές επιπτώσεις στους μυς που συνδέονται με τα νεύρα που οδηγούν στο πυελικό έδαφος και τα γεννητικά όργανα. Όταν οι μύες αυτοί είναι κολλώδεις και τεταμένοι λόγω της παρατεταμένης χρήσης ψηλών τακουνιών, δεν μπορούν να μεταδώσουν το μήνυμα διέγερσης που είναι απαραίτητο για τον οργασμό.