Θέλεις δυο φορές τη βδομάδα, θέλει κάθε μέρα. Θέλεις κάθε δύο μέρες, θέλει κάθε δυο βδομάδες. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αυτό που σας συμβαίνει δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Κάθε άνθρωπος έχει, από τη φύση του, συγκεκριμένα ποσοστά ερωτικής επιθυμίας. Και μέσα σε ένα λιγότερο ή περισσότερο ευρύ πλαίσιο, κάθε ημέρα και κάθε φάση της ζωής του αυτή η επιθυμία θα περνάει από διακυμάνσεις.

Μετά από ολα αυτά, πόσο συχνό είναι, λες, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, να παρατηρούμε ακριβώς ίδια επίπεδα libido; Κι αν αυτό ακόμα συμβαίνει για μία περίοδο της κοινής τους πορείας, τα άτομα που έχουν βρεθεί σε μακροχρόνιες σχέσεις θα σου επιβεβαιώσουν πως περνούν και πολλές φάσεις που η ερωτική επιθυμία και του άλλου είναι εντελώς ασύμβατες. Και αυτό είναι φυσιολογικό.

Το ότι είναι φυσιολογικό, βέβαια, μπορεί να προσφέρει μια ανακούφιση αλλά μάλλον δεν μπορεί να καταλαγιάσει εντελώς την ανησυχία που νιώθουν και οι δύο σύντροφοι σε μια τέτοια στιγμή. Εκείνος που θέλει σεξ πιο συχνά βιώνει το “όχι” του άλλου σαν απόρριψη ενώ ο άλλος που αναγκάζεται να αρνηθεί πολεμά αισθήματα ανεπάρκειας αφού νιώθεις “λίγος” απέναντι στο ταίρι του. Κι η ερώτηση στον νου και των δύο…; Γιατί;

Όποιος ωστόσο κι αν είναι ο λόγος πίσω από την άνιση libido δύο συντρόφων, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η αμοιβαία επιθυμία μπορεί να επανέλθει αρκεί να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα.

1. Βγείτε ξανά ραντεβού

Καθότι η σεξουαλική επιθυμία για την πλειοψηφία των ανθρώπων είναι αποτέλεσμα και μιας βαθύτερης ανάγκης για ανακάλυψη του “άγνωστου” Άλλου, η libido φουντώνει όταν θα μπορέσεις να δεις ξανά τον σύντροφό σου σαν κάποιον που δεν γνωρίζεις και τόσο καλά. Πολύ συχνά μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση νιώθουμε πως γνωρίζουμε τον άλλο σαν την παλάμη του χεριού μας. Οι επιλογές του, οι επιθυμίες αλλά και οι αντιδράσεις του γίνονται για εμάς κάτι το προβλέψιμο και επομένως, δεν υπάρχει η σπίθα του αγνώστου. Οφείλουμε βέβαια να θυμόμαστε πως στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε ολοκληρωτικά ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό και πως αυτός ο αγαπημένος αλλά και λίγο βαρετός άνθρωπος μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας εκπλήξει. Γι’ αυτό η αρχή μπορεί να γίνει μέσα από μια από κοινού συμφωνία να αρχίσετε, ξανά, να βγαίνετε ραντεβού. Προτιμήστε να κάνετε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει, να ετοιμαστείτε σε διαφορετικούς χώρους και να αφήσετε ανοιχτό το ενδεχόμενο του να περάσετε μαζί τη νύχτα. Θα ανακαλύψετε το πόσο υπέροχο είναι το να μην έχει κανείς τον σύντροφό του ως κάτι το δεδομένο.

2. Κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση

Κάθε σχέση εδραιώνεται και προοδεύει μέσα από την ανοιχτή επικοινωνία. Βέβαια, το σεξ είναι ένα θέμα ταμπού για την κοινωνία και έτσι για πολλά ζευγάρια η ανοιχτή επικοινωνία σταματά κάπου εκεί. Η libido ωστόσο, που τρέφεται από το μυστηρίο και το νέο, μπορεί να ανανεωθεί μέσα από συζητήσεις όπου οι δύο σύντροφοι μοιράζονται ανοιχτά τις επιθυμίες τους, τις προτιμήσεις τους, τις φαντασιώσεις αλλά και τα όριά τους όσον αφορά την ερωτική τους ζωή. Οπότε βρες το θάρρος να ξεκινήσεις αυτήν την κουβέντα και θα δεις τη libido σας να ξυπνά.

3. Βάλτε το στο πρόγραμμα

Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, το σεξ με πρόγραμμα έχει πολλαπλά οφέλη. Ωστόσο πέρα από το σεξ, η τεχνική του προγραμματισμού μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά και με οποιαδήποτε άλλη ανάγκη της σχέσης σας. Αν η διαφορά στην ερωτική επιθυμία οφείλεται σε μια γενικότερη απόσταση που βιώνετε μέσα στη σχέση, δοκιμάστε να προγραμματίσετε ποιοτικό χρόνο για τους δυο σας, αν είναι αποτέλεσμα κούρασης, προγραμματίστε χρόνο για να ξεκούραση. Η libido έχει άμεση σχέση με την συνολική συναισθηματική και σωματική υγεία οπότε βάλτε τα σε προτεραιότητα και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.

4. Επαναπροσδιορίστε τον ερωτισμό

Ο ερωτισμός δεν αφορά μόνο την ερωτική πράξη. Είναι εμφανής σε κάθε χάδι, σε κάθε φιλί, σε κάθε επιλογή που γνωρίζουμε πως θα διευκολύνει τον σύντροφό μας, σε κάθε θετική αλληλεπίδραση κι επικοινωνία. Βάλτε ξανά στη ζωή σας μικρές εκφράσεις φροντίδας και τρυφερότητας. Ένα τρυφερό τηλεφώνημα μέσα στην ημέρα, ένα μεγάλο χορταστικό φιλί με την επιστροφή στο σπίτι, η ανάληψη μιας υποχρέωσης που συνήθως αναλαμβάνει ο σύντροφός σας, πολλές φορές είναι κινήσεις ικανές να φέρουν ένα ζευγάρι πολύ πιο κοντά απ’ ότι μια σεξουαλική πράξη. Κι όμως, αυτές είναι που τελικά θα ευθυγραμμίσουν τη libido και θα σας ανανεώσουν την ερωτική σας ζωή.

5. Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού 

Αν τίποτα δεν μοιάζει ικανό να φέρει την ισορροπία ανάμεσά σας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Ένας θεραπευτής ζεύγους ή ένας sex therapist θα μπορέσουν να κατανοήσουν ποια είναι η αιτία πίσω από την επίμονη ανισορροπία στις ερωτικές σας επιθυμίες και να σας βοηθήσουν να γίνεται ξανά ζευγάρι με την ουσιαστική έννοια.