Βλέποντας την τελευταία σεζόν της σειράς “And Just Like That…” που αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του “Sex And The City”, γεννήθηκε ένα τεράστιο ερωτηματικό στο μυαλό μου. Αλλά ας τα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη σεζόν της σειράς ακολουθεί την παρέα των κοριτσιών στο μακρινό 1998. Όσο κι αν έχουν αλλάξει μερικά πράγματα στις ζωές τους, άνδρες, φιλίες, δουλειές, ακόμη και πόλεις, το σεξ παραμένει μια σταθερά που δεν αλλάζει. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, λοιπόν, συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις ίδιες γυναίκες να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά ίσως με διαφορετικό τρόπο, καθώς ανακαλύπτουν και τη σεξουαλικότητα τους. Το ερώτημα μου, λοιπόν, (καθώς και της Θεοπούλας από την τηλεοπτική σειρά «Το Παρά Πέντε») είναι ένα: «Κόβεται το σεξ;»

Ίσως η απορία μου να έχει μια δόση υπερβολής καθώς οι πρωταγωνίστριες της σειράς δεν είναι και τόσο μεγάλες, αλλά το ερώτημα παραμένει. Η σύντομη απάντηση είναι πως όχι, το σεξ δεν έχει ημερομηνία λήξης. Όμως, και αυτό θα το έχεις καταλάβει και μόνη σου, όσο μεγαλώνεις το σεξ αλλάζει. Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που συμβαίνουν;

Οι αλλαγές που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή

Το σώμα βιώνει μια επιβράδυνση σε σχέση με όλες τις λειτουργίες του με την πάροδο των ετών, και από αυτό δεν αποκλείεται η σεξουαλική επιθυμία. Επιπλέον, οι διάφορες ασθένειες και τα πολυάριθμα φάρμακα που απαιτούνται καθώς μεγαλώνει κανείς προκαλούν περαιτέρω επιβράδυνση του νευρικού και του αγγειακού συστήματος που επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία. Αυτή η επιβράδυνση οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι μετά από μια ορισμένη ηλικία δεν μπορεί κανείς να έχει σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, αυτή είναι μια λανθασμένη υπόθεση και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν να έχουμε σεξουαλική επαφή σε οποιαδήποτε ηλικία και σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη για τη σχέση της ηλικίας και της μείωσης της σεξουαλικής δραστηριότητας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ των ανδρών ηλικίας 70-79 ετών, το 59% ανέφεραν ότι είχαν κάνει σεξ τον τελευταίο χρόνο, με το 19% να έχει σεξουαλική επαφή τουλάχιστον δύο φορές το μήνα και το 18% να αυνανίζεται τουλάχιστον τόσο συχνά. Πάνω από την ηλικία των 80 ετών, οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν σε 39%, 6% και 5%, αντίστοιχα.

Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 70-79 ετών, το 39% δήλωσε ότι είχε κάνει σεξ τον τελευταίο χρόνο, με το 6% να έχει σεξουαλική επαφή τουλάχιστον δύο φορές το μήνα και το 5% να αυνανίζεται δύο ή περισσότερες φορές μηνιαίως. Πάνω από την ηλικία των 80 ετών, οι αριθμοί αυτοί ήταν 10%, 4,5% και 1%, αντίστοιχα.

Παρόλο που η δυσκολία, λοιπόν, στη σεξουαλική λειτουργία στους ηλικιωμένους είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι κάθε πρόβλημα με τη σεξουαλική λειτουργία έχει λύση. Σύμφωνα με μελέτες, το 70% των ζευγαριών συνεχίζουν να έχουν σεξουαλική επαφή σε οποιαδήποτε ηλικία, έστω και με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Αν τα ζευγάρια επιμένουν στο παραδοσιακό σεξ, αυτό της διείσδυσης, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα εάν ο άνδρας δεν μπορεί να έρθει σε στύση τόσο όσο να εισέλθει στον κόλπο ή να παραμείνει σε στύση για να το απολαύσουν και οι δύο.

Επίσης, ο γυναικείος κόλπος μπορεί, λόγω διαφόρων ιατρικών ή ορμονικών προβλημάτων, να βιώνει ανυπόφορο πόνο. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια προσωρινή κατάσταση ή μια κατάσταση που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Έτσι, αν η κολπική επαφή είναι ο ορισμός του σεξ για σένα, τότε ναι, μπορεί να αισθάνεσαι ότι για εσένα το σεξ έχει λήξει.

Όσο περνάνε όμως τα χρόνια θα δεις ότι θα δίνεις περισσότερη βάση στα χάδια, στο μασάζ, στα φιλιά και στο στοματικό σεξ, αντί για την πλήρη σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, από συναισθηματικής άποψης, το ζεστό άγγιγμα ενός συντρόφου επηρεάζει πάντα θετικά την ποιότητα ζωής και βελτιώνει τη διάθεση, καθώς και έχει μεγάλη σημασία για τη σωματική υγεία όλων και όχι μόνο των μεγαλύτερων ατόμων.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το κεντρικό σεξουαλικό όργανο στον άνθρωπο είναι στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος και κανένα άλλο όργανο. Ως εκ τούτου, ακόμη κι αν η φυσική κατάσταση δεν είναι όπως ήταν κάποτε, είναι σίγουρα δυνατό να ξεπεραστεί οποιαδήποτε δυσκολία και να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το άγγιγμα και τη μεγάλη ικανοποίηση από τις σεξουαλικές σχέσεις με έναν σύντροφο.