“Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος γιατρός”. Πολλές φορές όμως ο χρόνος είναι και πολύ σκληρός! Πώς αλλιώς εξηγείται το ότι ένα ζευγάρι που ξεκινά την κοινή του πορεία όλο πάθος κι ενθουσιασμό, καταλήγει συχνά να κοιμάται πλάτη πλάτη και να μην φιλιέται σχεδόν ποτέ;

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια ζευγαριών Esther Perel, όσο η οικειότητα αυξάνεται ανάμεσα στο ζευγάρι, τόσο χάνεται η σεξουαλική διάθεση αλλά και η σωματική επαφή. Αυτό ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα, την όλο και πιο “διεκπεραιρωτική” οικειότητα μέσα στο ζευγάρι. Ένα είδος οικειότητας που ενώ μοιάζει λειτουργικό, σε οικογενειακό επίπεδο, φθίρει τη σχέση του ζευγαριού και στερείται τρυφερότητας και συντροφικότητας.

Και πόσοι από εμάς δεν έχουμε βιώσει αυτή την “επιστημονική” αλήθεια, μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση; Πόσοι δεν έχουμε ζήσει μέρες που η κούραση, τα τρελά προγράμματα και η επίλυση του ενός προβλήματος μετά το άλλο μας στερούν από κάθε διάθεση να χαλαρώσουμε και να αφεθούμε στο άγγιγμα του αγαπημένου μας ανθρώπου; Πόσο συχνά τα φιλιά είναι μόνο πεταχτά κι οι αγκαλιές μηδενικές; Αν κάπου μέσα σε όλα αυτά αναγνωρίζεις και τη δική σου σχέση, ήρθε η ώρα να ανάψεις ξανά τη φλόγα της ακολουθώντας τις παρακάτω απλές και πολύ σημαντικές συμβουλές. Οι συγκεκριμένες, έρχονται μέσα από έναν αγαπημένο λογαριασμό στο instagram, εκείνον του Life Coach Μιχάλη Δημητρουλάκη, @social_spirit_greece, που μοιράζεται καθημερινά μαζί με το κοινό του μικρές σοφές ιδέες για μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα.

1. Δοκίμασε κάτι νέο

Δεν υπάρχει τίποτα που να σε φέρνει σε επαφή με το παιδί μέσα σου πιο γρήγορα από το να δοκιμάζεις κάτι νέο. Και το να δοκιμάζεις κάτι νέο μαζί με τον σύντροφό σου είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να έρθετε ξανά σε επαφή και να δημιουργήσετε νέες αναμνήσεις. Επιπλέον, η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη που εκκρίνονται κάθε φορά που δοκιμάζεις κάτι νέο, θα σε κάνουν να νιώσεις ξανά “πεταλούδες” στο στομάχι!

2. Βάλτε το άγγιγμα στη ζωή σας

Η σωματική επαφή δεν είναι μονάχα το σεξ. Και πολλές φορές, όταν αυτή έχει ασθενήσει το σεξ με τον σύντροφό σου μοιάζει “βουνό”. Μπορεί να συμβαίνει ακόμα αλλά να πιάνεις τον εαυτό σου να “αποσυνδέεται” ψυχικά από τη διαδικασία. Αν λοιπόν είστε σε αυτό το στάδιο, ώρα να βάλετε ξανά στη ζωή σας το καθημερινό και συχνό άγγιγμα με έναν μη σεξουαλικό τρόπο. Σκέψου κάτι σαν, ένα βαθύ φιλί πριν φύγετε για το γραφείο, λίγο μασάζ στην πλάτη το βράδυ, εκεί που βλέπετε τηλεόραση, μια αγκαλιά κάθε φορά που συνάντάτε ο ένας τον άλλο στο σπίτι…

3. Βελτίωσε την επικοινωνία

Η σωματική επαφή δεν είναι παρά ένας εξωλεκτικός τρόπος επικοινωνίας. Ένα μυστικό για να την τονώσεις λοιπόν είναι να “αναθερμάνεις” τη λεκτική σας επικοινωνία. Δοκίμασε να ξεκινάς συζητήσεις με τον σύντροφό σου πιο συχνά, και εξασκηθείτε στο να μιλάτε σαν να μιλάτε στον καλύτερό σας φίλο – με χαλαρότητα και θετική διάθεση. Κι αν δεν ξέρεις, μετά από τόσα χρόνια, τι να πεις ή τι να ρωτήσεις, κατέβασε τη δωρεάν εφαρμογή The And που σου δίνει, κάθε μέρα, διαφορετικές αφορμές για κουβέντα με τον σύντροφό σου ώστε να ενδυναμώσετε και να βαθύνετε την επικοινωνία σας.

4. Δείξε την εκτίμηση σου στον άνθρωπό σου

Φυσικά μέσα σε μία σχέση όλα τα μέλη έχουν τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να σταματήσεις να ενσωματώνεις λέξεις όπως το “ευχαριστώ” και το “παρακαλώ”. Μια ακόμα καλή πρακτική για να ενισχύσετε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μέσα στη σχέση είναι να διαλέξετε μία ώρα της ημέρας και να αφιερώνετε 10 λεπτά απαντώντας ο καθένας την ερώτηση “Για ποιο /-α πράγμα/ -τα ένιωσα ευγνώμων που υπάρχεις στη ζωή μου σήμερα;”. Όταν όλοι σε μια σχέση νιώθουν πως τους εκτιμούν και τους αγαπούν, η σωματική επαφή έρχεται πιο εύκολα και πιο συχνά.

5. Βγείτε ραντεβού πιο συχνά!

Πολύ συχνά τα ζευγάρια που συμβιώνουν σταματούν να βγαίνουν ραντεβού. Και δεν εννοώ μόνο στα γενέθλια και την επέτειο… αλλά όσο πιο συχνά γίνεται! Καλέστε κάποιον να προσέχει τα παιδιά, αν υπάρχουν, και απολαύστε ένα χαλαρό δείπνο έξω ή μια ταινία στον κινηματογράφο – αντί για τη δική σας τηλεόραση. Ντυθείτε λίγο πιο ιδιαίτερα και βάλτε το αγαπημένο σας άρωμα. Με την αφορμή ενός ραντεβού, η αυτοφροντίδα γίνεται παιχνίδι. Επιπλέον, κάντε περισσότερες εκπλήξεις, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι απλά θα φέρετε στον σύντροφό σας την αγαπημένη του σοκολάτα, γυρνώντας από το γραφείο.

Κι αν όλα αυτά αποτύχουν, ίσως να υπάρχει ένα μπλοκάρισμα κάπου πιο βαθιά. Σε αυτή την περίπτωση η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και να σας κάνει να δείτε ξανά τη σχέση σας με φρέσκια διάθεση!