Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη λίμπιντο σαν μια λέξη που περιγράφει τη σεξουαλική ορμή. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολλά περισσότερα από αυτό!

Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1894 στο έργο του διασημότερου ψυχιάτρου στον κόσμο, του Sigmund Freud ο οποίος τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη ζωτική ενέργεια που διαπερνάει κάθε ζωντανό πλάσμα και που μπορεί να εκφράζεται άλλοτε μέσα από επιθετικότητα κι άλλοτε μέσα από την τάση μας για δημιουργία.

Λίμπιντο είναι, δηλαδή, η ορμέμφυτη τάση μας να παραμένουμε ζωντανοί και να διασφαλίζουμε τη διαιώνησή μας μέσα από το έργο αλλά και τους απογόνους μας! Ναι, ακόμα και τα ασέξουαλ άτομα έχουν λίμπιντο! Σε εκείνη οφείλεται η δημιουργικότητά μας, η ευελιξία μας, η αντοχή μας απέναντι στις κακουχίες αλλά και όλες οι συμπεριφορές που, σαν κοινωνία, υιοθετούμε ώστε να εξελισσόμαστε αλλά και να διαφυλάσσουμε όσα ήδη έχουμε. Γι’ αυτό και, σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν, δεν μπορείς να έχεις «πολύ» ή «λίγη». Μπορείς όμως να την ανακατευθύνεις, αν νιώθεις οτι ξοδεύεται χωρίς να την απολαμβάνεις.

Έτσι αν παρατηρείς ότι γίνεσαι ευερέθιστη, ή ότι είσαι συχνά θυμωμένη, αν νιώθεις διαρκώς κουρασμένη και δεν έχεις διάθεση για οτιδήποτε νέο, αν δεν έχεις σεξουαλική διάθεση και σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να σου εξάψει την περιέργεια… η λίμπιντό σου χρειάζεται ανακατεύθυνση. Και πώς θα το κάνεις αυτό, με ρωτάς. Ξεκινώντας από τα βασικά! Κι εκείνα που πολύ σπάνια αναφέρονται σε άρθρα που μιλούν για εκείνη.

Τσέκαρε την ψυχική και σωματική σου υγεία

Ως μέρος τόσο του ψυχικού οργάνου όσο και του σώματος, η λίμπιντο επηρεάζεται δραματικά από τη σωματική και ψυχική υγεία. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί εφόσον αν υπάρχει μια δυσλειτουργία, η λίμπιντο, της οποίας ο ρόλος είναι να μας κρατά στη ζωή, «ξοδεύεται» στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της δυσλειτουργίας αυτής στην ψυχή και το σώμα. Γι’ αυτό καλό θα είναι να παραμείνεις τυπική με τις προληπτικές εξετάσεις υγείας σου, να κάνεις μια επίσκεψη στη γυναικολόγο και την ενδοκρινολόγο σου ώστε να τσεκάρεις τα ορμονικά σου επίπεδα και να βρίσκεις τρόπους ώστε να αποσυμπιέζεσαι και να διαχειρίζεσαι το άγχος σου με υγιή τρόπο. Κι όπως ακριβώς θα περάσεις από τους γιατρούς σου για ένα check up, αν νιώθεις πως κάτι εμποδίζει την ψυχική σου υγεία, επισκέψου έναν ψυχοθεραπευτή.

Εξασκήσου στην ενσυνειδητότητα

Για την ενσυνειδητότητα σου έχω μιλήσει πολλές φορές. Κι αν είναι ένα το κλειδί για να απολαμβάνεις στο έπακρο τη λίμπιντό σου, αυτό είναι η ενσυνειδητότητα. Γιατί, τι είναι καλύτερο για να χαρείς τη ζωτική σου ενέργεια από το να την αφήνεις να σε κατακλύσει σε κάθε μικρή, απλή στιγμή; Κλείσε το laptop σου 5 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα, άφησε μακριά το κινητό σου για το πρώτο μισάωρο της ημέρας, απόλαυσε κάθε μπουκιά από το φαγητό σου με όλες σου τις αισθήσεις. Κάθε στιγμή που καταφέρνεις να επικεντρωθείς στις αισθήσεις σου, στην αναπνοή σου, στο συναίσθημά σου, σε συνδέει με την ίδια την πηγή της λίμπιντό σου.

Απόλαυσε λίγη σοκολάτα για να ενισχύσεις τη λίμπιντο

Όταν η απόλαυση είναι ο στόχος, τότε ένα είναι το μυστικό που λειτουργεί πάντα! Η σοκολάτα φυσικά. Πέρα από το γεγονός πως η κατανάλωση της εκκρίνει ορμόνες που δημιουργούν την αίσθηση του ερωτισμού και της ευτυχίας, η μαύρη, ιδίως, σοκολάτα μπορεί να σε συνδέσει άμεσα με το απόλυτο όργανο της απόλαυσης – τη λίμπιντό σου. Πέρα από τη σοκολάτα βέβαια, το ίδιο αποτέλεσμα έχει και κάθε πρακτική που σε κάνει να απολαμβάνεις – είτε μιλάμε για ένα ζεστό αφρόλουτρο, είτε για το πρωινό σου φλυτζάνι καφέ.