Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τους «ασέξουαλ». Είσαι όμως σίγουρη πως γνωρίζεις τι ακριβώς αφορά; Πρόκειται για έναν σεξουαλικό προσανατολισμό που όσο κι αν ακούγεται περισσότερο τα τελευταία μόνο χρόνια, υπήρχε από πάντα. Και ως τέτοιος δεν αποτελεί επιλογή αλλά τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο βιώνει τη σεξουαλικότητά του.

Το βασικό χαρακτηριστικό ενός ασέξουαλ ατόμου είναι πως δεν νιώθει σεξουαλική έλξη για άλλα άτομα κι έτσι, συνήθως, δεν αποζητά σεξουαλικές σχέσεις. Κι ενώ εκτιμάται πως περίπου το 1% του πληθυσμού είναι ασέξουαλ (όχι και μικρό ποσοστό, δηλαδή) η επιστημονική κοινότητα εξετάζει το ενδεχόμενο το ποσοστό των ασέξουαλ να είναι, στην πραγματικότητα, μεγαλύτερο από αυτό.

Ακόμα και μέσα σε αυτό το, γνωστό σε εμάς, ποσοστό ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες διαφορές από άτομο σε άτομο, σχετικά με την έκφραση της σεξουαλικότητας. Για παράδειγμα, κάποιοι ασέξουαλ μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να νιώσουν σεξουαλική έλξη. Πολλοί από αυτούς μπορεί να αναπτύσσουν ρομαντικά συναισθήματα για άλλα άτομα ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που επιλέγουν να εμπλακούν σε σεξουαλικές πράξεις, παρ’όλο που δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη. Πολλοί, ακόμα, βιώνουν σεξουαλική έλξη μόνο όμως στο πλαίσιο μίας καλής, ρομαντικής σχέσης. Απλά ενώ για ένα μη-ασέξουαλ άτομο η ρομαντική έλξη και η σεξουαλική έλξη συνυπάρχουν, για ένα ασέξουαλ άτομο αυτό δεν είναι δεδομένο. Κι επειδή, πράγματι, το πράγμα δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, διάβασε παρακάτω ορισμένες αλήθειες και μύθους για που αξίζει να γνωρίζεις για τα ασέξουαλ άτομα.

Μύθος #1 Τα ασέξουαλ άτομα δεν έχουν σεξουαλικές ορμές

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να βιώνουν ορμές αλλά να μην αισθάνονται σεξουαλική έλξη για άλλα άτομα. Γι’ αυτό και αυτά τα άτομα σαφώς και μπορεί να αυτοικανοποιούνται ή να κάνουν σεξ κατ’ επιλογή. Όπως αλήθεια είναι και το γεγονός ότι πολλοί ασέξουαλ έχουν πολύ λίγες ή και μηδενικές σεξουαλικές ορμές.

Μύθος #2 Τα ασέξουαλ άτομα δεν ερωτεύονται και δεν κάνουν σχέσεις

Η αλήθεια είναι πως η ρομαντική έλξη διαφέρει από τη ρομαντική. Μάλιστα ένα ασέξουαλ άτομο μπορεί να νιώθει ρομαντικά για ένα άλλο άτομο οποιουδήποτε φύλου. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν σαφώς και μπορούν να συνάψουν σχέσεις και, στο πλαίσιο αυτής, να έχουν και σεξουαλική ζωή. Υπάρχουν βέβαια και εκείνα τα άτομα που εκτός απο ασέξουαλ είναι και “aromantic” που σημαίνει πως δεν βιώνουν ούτε ρομαντική έλξη για άλλους και ίσως να συνάπτουν μονάχα πλατωνικές σχέσεις.

Μύθος #3 Τα ασέξουαλ άτομα δεν κάνουν σεξ

Η αλήθεια είναι πως όπως αναφέραμε ήδη, ένα ασέξουαλ άτομο μπορεί και σεξουαλικές ορμές να έχει, και ρομαντική έλξη να νιώθει κι επομένως να έχει μια σεξουαλική ζωή με τα άτομα που εκείνο επιλέγει. Αυτό που διαφέρει από ένα οποιοδήποτε άλλο άτομο είναι πως, κατά πάσα πιθανότητα, θα το κάνει χωρίς να νιώθει τη σεξουαλική έλξη ως αφετηρία. Δεν είναι βέβαια απίθανο, για ένα ασέξουαλ άτομο να επιλέγει να απέχει εντελώς από κάθε σεξουαλική πράξη.

Όπως είπαμε, όλα είναι ένα φάσμα… Και η αγάπη δεν ισούται με το σεξ!