Μπορεί να ακολουθείς κάθε συμβουλή για παραγωγικότητα στο φουλ και να αισθάνεσαι πως έχεις δημιουργικότητα που θα ζήλευε και ο Πικάσο. Όμως συμβαίνει – μια μέρα απλώς αισθάνεσαι ένα «κενό» δημιουργικότητας, μηδέν έμπνευση. Ζέρο (zero). Και ναι, μπορεί να συμβεί σε όλους. Και ναι, μην προσπαθείς να το ξεπεράσεις. Κάνε ένα βήμα πίσω. Μάθε τον πιο απλό τρόπο για να επαναφέρεις τη δημιουργικότητά σου που έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που κοιτάς τον κόσμο, τα πράγματα, τη ζωή.

Πώς οι μεγάλες αποστάσεις μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα;

Όταν κοιτάζεις ψηλά τον γαλάζιο ουρανό, η περιφερειακή όραση, στην πραγματικότητα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, η σωληνοειδής όραση ή όραση σήραγγας (tunnel vision) συνδέεται με την αντίδραση «πάλης ή φυγής», όπου οι κόρες των ματιών σου διαστέλλονται, ως απόκριση στην αδρεναλίνη, κι έτσι μπορεί να εισέλθει περισσότερο φως στο μάτι για να δεις καλύτερα την «απειλή».

Όταν «επενδύσεις» στην περιφερειακή όραση, αυτό επιταχύνει πραγματικά τη νευρωνική επεξεργασία και ενισχύει τη δημιουργικότητα. Μια μελέτη αναφέρει ότι όταν οι συμμετέχοντες ασχολούνταν με τη σκέψη, έτειναν να προσηλώνονται σε ένα «κενό τμήμα του οπτικού πεδίου», όπως ένας κενός τοίχος ή στον ουρανό έξω από το παράθυρο. Και δεν ήταν ότι αυτοί οι συμμετέχοντες απλά χάζευαν: επιλέγοντας να κοιτάξουν μεγάλους, κενούς χώρους, μείωσαν το γνωστικό φορτίο στο μυαλό τους και στη συνέχεια ήταν σε θέση να λύσουν αποτελεσματικά προβλήματα.

Ίσως γι’ αυτό τα γραφεία που έχουν σχεδιαστεί με ανοιχτούς χώρους και φυσικά στοιχεία (όπως κήποι) έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος και προωθούν τη συνεργασία. Φυσικά, μπορεί να μην έχεις πρόσβαση σε έναν τέτοιο χώρο, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο κοιτάζοντας ένα ευρύ τοπίο. Μπορεί να πιστεύεις ότι αφιερώνοντας χρόνο από την πολυάσχολη μέρα σου θα μείωνε την παραγωγικότητά σου, αλλά πίστεψέ μας ότι πιθανότατα θα τα πας καλύτερα μακροπρόθεσμα.

Αν αισθάνεσαι πως έχεις χάσει τη δημιουργικότητά σου πάρε μια ανάσα, κάνε μια βόλτα έξω ή απλά κοίτα τον ουρανό έξω από το παράθυρο. Αξίζει τον κόπο να αφήσεις το μυαλό σου να περιπλανηθεί. Στην πραγματικότητα, η ματιά σε μεγάλους χώρους μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τη δημιουργικότητά σου και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Και… δεν κοστίζει τίποτα!