Δεν ξέρω αν θα ταυτιστείς μαζί μου, ελπίζω όχι, αλλά πιστεύω πως ναι. Πριν γνωρίσω το σεξ και τον κόσμο του, ήξερα πολύ λίγα για αυτό. Στο σχολείο, δυστυχώς, δεν υπήρχε κάποιο σχετικό μάθημα περί σεξουαλικότητας και στο σπίτι δεν ήταν ένα θέμα-ταμπού. Φυσικά, γνώριζα πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια και η συναίνεση, τα οποία δυστυχώς δεν είναι προφανή για όλους, αλλά από εκεί και πέρα λάμβανα σκόρπιες πληροφορίες από κάποιες μεγαλύτερες φίλες μου και από πολλά τεύχη περιοδικών που είχα διαβάσει.

Οι πληροφορίες και η καθοδήγηση γύρω από το σεξ είναι ένας από τους λόγους που ήλπιζα να έχω μια μεγαλύτερη αδελφή. Στο σήμερα, λοιπόν, με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχω, αν γινόταν να μιλήσω στον εαυτό μου πριν από μερικά χρόνια και να με προετοιμάσω για όσα έρχονται θα μου μοιραζόμουν τις παρακάτω συμβουλές – ελπίζω να βοηθήσουν και σένα.

Το σεξ δεν είναι διαγωνισμός

Από πάρα πολλές απόψεις! Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις να κάνεις σεξ 9 μήνες, ενώ η κολλητή σου έκανε την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, δεν είναι κακό αν το άτομο που κάνεις σεξ έχει πολλές εμπειρίες ενώ εσύ όχι ή το αντίστροφο. Βλέποντας το σεξ ανταγωνιστικά το μόνο που καταφέρνεις είναι να δημιουργείς στον εαυτό σου ένα υποβόσκον άγχος που δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα. Αντιθέτως, μπορεί να σε οδηγήσει σε παρορμητικές πράξεις, για τις οποίες το πιθανότερο είναι ότι θα μετανιώσεις αργότερα.

Δεν πειράζει αν απλά θέλεις να κάνεις σεξ

Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις ότι αν ξεχωρίζεις το σεξ από το συναίσθημα είναι παραπάνω από εντάξει! Όχι, το σεξ χωρίς συναίσθημα, δεν είναι μόνο προσόν των ανδρών. Αν απλά έχεις την ανάγκη και την επιθυμία να κάνεις σεξ και έχεις βρει ένα άτομο που ζητά ακριβώς αυτό, τότε πού είναι το πρόβλημα; Το σημαντικό είναι να έχεις μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στο άλλο άτομο και να βρίσκεστε σε μια κοινή γραμμή, ώστε να μην πληγωθεί κανένας από τους δυο σας.

Δεν πειράζει κι αν δεν θέλεις να κάνεις σεξ

Αν, από την άλλη, δεν θέλεις να κάνεις σεξ, για οποιοδήποτε λόγο, είναι εντάξει. Θέλω να θυμάσαι πως το να μην θέλεις να κάνεις σεξ είναι αποδεκτό και πρέπει να στηρίξεις την απόφαση σου, οποιαδήποτε στιγμή κι αν το αποφάσισες. Ακόμη κι αν βρίσκεσαι γυμνή σε ένα κρεβάτι ή οπουδήποτε με το άλλο άτομο, αν άλλαξες γνώμη, είναι κάτι που πρέπει να γίνει σεβαστό. Η δική σου ψυχική υγεία και ηρεμία είναι πάνω από τον οποιοδήποτε άντρα ή γυναίκα.

Σταμάτα να σκέφτεσαι το σώμα σου

Γιατί να αφήσεις τις ανασφάλειες και τις άσχημες σκέψεις να χαλάσουν ακόμη και τη στιγμή που κάνεις σεξ; Έχεις κυτταρίτιδα; Εντάξει! Δεν επηρεάζει πουθενά την πράξη του σεξ, αλλά επηρεάζει τη δική σου απόλαυση. Όπως πιθανότατα δεν κοιτάς το άτομο που κάνεις σεξ εκείνη τη στιγμή και σκέφτεσαι «μα καλά, πώς φαίνονται έτσι τα μπούτια τ@;» γιατί απολαμβάνεις τη στιγμή, το ίδιο συμβαίνει και για τ@ παρτενέρ σου. Χαλάρωσε και απόλαυσέ το!

Μην παραμελήσεις την επίσκεψη στον γυναικολόγο

Κάθε επίσκεψη στον γυναικολόγο, ειδικά τα πρώτα χρόνια που είσαι σεξουαλικά ενεργή, μπορεί να είναι τρομακτική! Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραμελείς την υγεία σου και να επισκέπτεσαι τον γιατρό σου μια φορά τον χρόνο. Αν αισθάνεσαι άβολα μπορείς να προτείνεις σε κάποια φίλη σου να έρθει μαζί σου, για να νιώσεις λίγο πιο οικεία και άνετα όσο περιμένεις.

Ο αυνανισμός δεν είναι ντροπή

Άλλη μια συνήθεια που είναι αποδεκτή για τους άνδρες σε αντίθεση με τις γυναίκες. Όμως οι πεποιθήσεις που έχουμε εδώ και χρόνια είναι λάθος! Δεν είναι ντροπή να αυνανίζεσαι, αντιθέτως τα θετικά οφέλη είναι πολλά και όχι μόνο σωματικά. Ο αυνανισμός, επίσης, συμβάλλει σε μια πιο υγιή νοοτροπία όσον αφορά στο σώμα και τη σεξουαλική ευεξία σου. Μαθαίνεις τον εαυτό σου καλύτερα κι έτσι, ακόμη και το σεξ θα γίνει καλύτερο.

Δεν είναι ανάγκη να μοιράζεσαι τα πάντα

Μπορεί να θέλεις να μοιράζεσαι τις εμπειρίες με τις φίλες σου, πράγμα καθόλου κακό, ωστόσο μερικά πράγματα είναι καλύτερο να μένουν ανάμεσα στους παρτενέρ. Όπως δεν θα ήθελες εσύ, το άλλο άτομο να δίνεις περιγραφικές λεπτομέρειες για το σώμα σου ή για την πράξη σε άλλα άτομα με τον ίδιο σεβασμό πρέπει να χειριστείς και εσύ τα πράγματα.

Μην αφήνεις το πορνό να σε επηρεάζει

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε και ας αποδεχτούμε ότι είναι αποδεκτό να βλέπεις πορνό. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε επηρεάζει. Το σεξ στην πραγματική ζωή έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τις ερωτικές ταινίες – ακόμη και το σεξ που κάνουν ηθοποιοί στις ταινίες διαφέρει από το σεξ που κάνουν στην πραγματική τους ζωή. Πολλοί πιστεύουμε ότι όλα είναι τόσο ιδανικά και σέξι όσο στις ταινίες, αλλά πολύ γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι το σεξ έχει και άβολες στιγμές. Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείς τόσο λιγότερο θα απογοητευτείς!

Η προφύλαξη είναι το Α και το Ω της ασφάλειας σου

Αν φροντίζεις πάντα εσύ για την προφύλαξη, δεν θα υπάρχει η δικαιολογία ότι το άλλο άτομο δεν έχει προφυλακτικό. Πάντα, πάντα, πάντα θα κάνεις σεξ με προφύλαξη! Μπορεί να σου ακούγεται πολύ γραφική η συμβουλή μου, αλλά αν αναλογιστούμε ότι μέσα σε 2 χρόνια στη χώρα μας τα κρούσματα της γονόρροιας και της σύφιλης έχουν αυξηθεί κατά 120%, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπενθυμίζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε την σημαντικότητα του ασφαλούς σεξ.

Η δική σου ευχαρίστηση έχει την ίδια αξία

Σκοπός του σεξ δεν είναι η ικανοποίηση του άνδρα! Όπως, επίσης, σκοπός του σεξ δεν είναι μόνο η δική σου ικανοποίηση. Το σεξ έχει ως σκοπό να ευχαριστηθείτε και οι δύο. Μια αρμονική σεξουαλική σχέση συμβάλλει στη συνολική ικανοποίηση, στη συναισθηματική οικειότητα και στην αίσθηση σωματικής ευεξίας. Θέτοντας ως προτεραιότητα την ευχαρίστηση και για τους δύο συντρόφους, δημιουργείται ένα βαθύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης και κατανόησης, δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο για ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με τις επιθυμίες και τα όρια.