Με τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων που έχουμε έρθει όλοι αντιμέτωποι έχει παρατηρηθεί μια σημαντική μείωση στην λίμπιντο ανδρών και γυναικών. Η σεξουαλική ορμή –λίμπιντο επηρεάζεται από βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Το άγχος, η οικονομική ανασφάλεια, η κακή ψυχολογία, η έλλειψη αυτοεκτίμησης, η ανεργία κ.α . είναι από τους βασικούς λόγους που επηρεάζουν τη σεξουαλική ορμή και διάθεση των ανθρώπων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η σεξουαλική ενέργεια λειτουργεί ευεργετικά για το σώμα και τη ψυχολογία σου, καθώς δεν βοηθά μόνο στην καλύτερη σεξουαλική επαφή με τον σύντροφο σου άλλα ξεσηκώνει τη διάθεση κι αυξάνει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα σου. Πάμε λοιπόν, να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία και να ξαναβρούμε την χαμένη μας σεξουαλική διάθεση.

Υπάρχουν τρόποι που μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου και να ξυπνήσεις τη λίμπιντο σου, είτε είσαι single είτε σε σχέση:

1. Ξύπνα το σώμα σου

Το άγχος και τα καθημερινά προβλήματα επιβαρύνουν το σώμα, με συνέπεια να σου ρίχνει την όρεξη και την διάθεση. Βάλε στο πρόγραμμα σου έντονο περπάτημα, jogging, χορό, τραμπολίνο, padel ή άλλες αερόβιες ασκήσεις που θα αυξήσουν την ροή του αίματος στο σώμα και θα παράγεις ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, σεροτονίνη που είναι βασικές ορμόνες της χαράς. Αυτό θα έχει θετική επιρροή στο σώμα και την σεξουαλική σου ενέργεια.

2. Πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου

Εξερεύνησε το σώμα σου. Είτε είσαι single είτε με τον σύντροφο σου, πειραματίσου με τα σημεία του σώματος σου, που σε διεγείρουν και ξεσηκώνουν την σεξουαλική σου διάθεση. Δοκίμασε την αυτοϊκανοποίηση. Όταν ξέρεις πως εκτονώνεται το σώμα σου τότε απολαμβάνεις ως single την άμεση ευχαρίστηση, ενώ αν είσαι σε σχέση μπορείς να επικοινωνήσεις καλύτερα με τον σύντροφο σου καθώς θα ξέρεις τι σου αρέσει και τι σε ευχαριστεί.

3. Ερέθισε τις αισθήσεις σου

Χρησιμοποίησε αφρόλουτρα, ενυδατικές κρέμες κι αρώματα, που η μυρωδιά τους σε ξεσηκώνει. Δοκίμασε αφροδισιακά φαγητά που διεγείρουν τη γεύση σου. Διάβασε ερωτικά μυθιστορήματα ή δες ταινίες που προάγουν τον αισθησιασμό και τον ερωτισμό (όχι porn) ενώ ταυτόχρονα θα σου διεγείρουν τη φαντασία και θα ανεβάσουν τη λίμπιντο σου. Ο αισθησιασμός ξεσηκώνει όλο το σώμα.

4. Φρόντισε τα ρούχα και τα εσώρουχα σου να σε κάνουν να αισθάνεσαι στα καλύτερα σου

Επίλεξε ρούχα που ταιριάζουν στο χαρακτήρα σου και νιώθεις όμορφος/η και sexy όταν τα φοράς.

5. Βάλε το μασάζ στο πρόγραμμα σου

Μια πρακτική που είτε μπορεί να το κάνει ο ένας σύντροφος στον άλλο, είτε μπορείς να πας σε ένα spa να στο προσφέρουν. Οι πιέσεις στο σώμα το βοηθούν να ξεμπλοκάρει και να γίνεται καλύτερη αιμάτωση σε όλα τα όργανα. Αυτό το αίσθημα ευεξίας θα σε ανανεώσει και θα τονώσει την ψυχολογία και τη σεξουαλικότητα σου.

6. Δοκίμασε να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό

Ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποιον ορμονικό έλεγχο ( μια ορμονική ανισορροπία μπορεί να κρύβεται πίσω από την πεσμένη λίμπιντο) , ίσως χρειαστεί να επισκεφθείς ένα ειδικό ψυχικής υγείας, που θα σε βοηθήσει να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου, να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να ανακαλύψεις τυχόν αρνητικές σκέψεις γύρω από την σεξουαλική διάθεση κι ορμή ή αισθήματα ενοχής ή ντροπής που μπορεί να έχεις και να μπλοκάρουν την ευχαρίστηση σου.

Η αυτοφροντίδα σε βοηθά να αισθανθείς άνετα με τον εαυτό σου και τη σεξουαλικότητα σου. Εάν δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, δεν θα είσαι χαλαρός/η να το ευχαριστηθείς, να αφεθείς και να συνδεθείς βαθιά με τον σύντροφο σου.