Συνηθίζουμε να μιλάμε/γράφουμε για τις πρωινές και τις βραδινές συνήθειες που πρέπει να ενσωματώσουμε στη ζωή μας, αλλά στην πραγματικότητα οι απογευματινές συνήθειες είναι οι «αφανείς ήρωες» που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μία υγιή ρουτίνα. Είναι λογικό, αν το σκεφτείς: Αν έχεις ήδη μια υπέροχη μέρα, οι απογευματινές συνήθειες είναι εκείνες που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ενεργητικότητά σου και θα σε προετοιμάσουν για τη συνέχεια.

Αν, από την άλλη πλευρά, η μέρα σου μέχρι στιγμής ήταν άχαρη (ή χειρότερα), το να έχεις κάποιες σταθερές απογευματινές συνήθειες μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τον τόνο και τη διάθεση της ημέρας. Ποιες είναι, λοιπόν, εκείνες οι απογευματινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να γεμίσεις ξανά ενέργεια και καλή διάθεση, ώστε να συνεχίσεις; Πάρε έμπνευση και θυμήσου ότι, μερικές φορές, ό,τι κι αν κάνουμε, θα έχουμε κακές μέρες και αυτό είναι οκ.

1. Πάρε μερικές διαφραγματικές αναπνοές

Το κλειδί είναι να εστιάσεις ειδικά στη διαφραγματική αναπνοή. Το διάφραγμά σου είναι ένας μυς πάνω από το στομάχι σου και είναι ο κύριος μυς που χρησιμοποιείς για να αναπνέεις. Όταν είσαι ανήσυχη ή αγχωμένη – όπως, ας πούμε, πριν από ένα δύσκολο meeting – το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματός σου μπορεί να σε κάνει να αναπνέεις με γρήγορο, ρηχό τρόπο που δεν βασίζεται αρκετά στο διάφραγμά σου. Αυτό είναι μέρος της αντίδρασης του σώματός σου στο στρες. Η εστίαση στη βαθιά αναπνοή που σκόπιμα περιστρέφεται στο διάφραγμά σου όσο το δυνατόν περισσότερο, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σου σύστημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση και μείωση του στρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βαθιά διαφραγματική αναπνοή μπορεί να είναι μια τεχνική γείωσης σε στιγμές άγχους. Δες έναν οδηγό για τη διαφραγματική αναπνοή εδώ.

2. Διάβασε ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο μυθοπλασίας

Η ανάγνωση ενός βιβλίου —και η πλήρης βύθιση του εαυτού σου σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο—είναι μια μορφή αλλαγής της ψυχικής σου κατάστασης, ώστε να μπορείς να επιστρέψεις στην εργασία σου με καθαρό μυαλό. Η αποσύνδεση, η εστίαση σε κάτι άλλο και μετά η εκ νέου ενασχόληση μπορεί να σε βγάλει από αυτή την κατάσταση που είσαι κολλημένη ή αποθαρρυμένη όταν αντιμετωπίζεις αυτό που έχεις να κάνεις.

3. Κάνε ένα διάλειμμα οργάνωσης

Η τακτοποίηση και η οργάνωση του φυσικού χώρου σου είναι ένας τρόπος να φροντίσεις τον εαυτό σου, να χαλαρώσεις και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Ο οργανωμένος χώρος μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα, οπότε δεν χρειάζεται να πάθεις… Marie Kondo, εάν αυτό θα σε αγχώσει αντί να σε χαλαρώσει. Αυτό που θα σε βοηθήσει να νιώσεις λίγο πιο συγκεντρωμένη είναι αυτό που έχει σημασία.

4. Κάνε ένα online μάθημα προπόνησης

Πλέον υπάρχουν πολλά studio, γυμναστήρια και προπονητές που παρέχουν διαδικτυακά μαθήματα. Επιπλέον, οι περισσότερες εφαρμογές γυμναστικής για το σπίτι προσφέρουν μια ποικιλία μαθημάτων, ώστε να μπορείς να κάνεις μόνο 10 λεπτά αν θέλεις και να μπορείς να συνεχίσεις την ημέρα σου αποτελεσματικά, γεμάτη ενδορφίνες και με λιγότερο άγχος. Δες μερικά σύντομα προγράμματα για γυμναστική στο σπίτι.

5. Πήγαινε μία βόλτα

Ένα διάλειμμα με τα πόδια είναι μια καλή επιλογή για αναζωογόνηση και βελτίωση της διάθεσής σου το απόγευμα. Οτιδήποτε σου προσφέρει καθαρό αέρα, ήλιο και κίνηση θα σε αναζωογονήσει, θα σε ανακουφίσει και θα μειώσει το άγχος σου. Κι αν έχεις κοντά σου κάποιο πάρκο / άλσος / δάσος, μπορείς να δοκιμάσεις το forest bathing.

Tip: Αντιστάσου στην επιθυμία να πιεις περισσότερο καφέ

Γνωρίζουμε ότι ακούγεται αδιανόητο, αλλά η Kaz Nelson, M.D., αναπληρώτρια καθηγητρία ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα συνιστά να αποφεύγεις ουσίες που μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή σου, όπως η καφεΐνη. «Οι αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να υπερκαλύψουν τα άμεσα θετικά αποτελέσματα», λέει. Ένα καλό παράδειγμα: πίνεις έναν καφέ αργά το απόγευμα και το βράδυ δεν μπορείς να κοιμηθείς, λόγω υπερέντασης. Στη συνέχεια, νιώθεις περισσότερο άγχος και την επόμενη μέρα είσαι καταπονημένη επειδή δεν κοιμήθηκες καλά. Η Δρ Nelson προτείνει να ανταλλάξεις εκείνη την απογευματινή κούπα καφέ με ένα διαφορετικό ρόφημα που σου αρέσει να πίνεις. Για παράδειγμα, μπορείς να πιεις ανθρακούχο νερό με λάιμ ή ένα τσάι με βότανα αν λαχταράς κάτι ζεστό.