Ότι οι αισθήσεις μας αποτελούν συνδετικό κρίκο του εγκεφάλου μας με τον έξω κόσμο το γνωρίζουμε. Αυτό που ξεχνάμε, όμως, είναι ότι με τη βοήθειά τους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά διάφορες καταστάσεις που μας ζορίζουν. Με αφορμή το βιβλίο της Life in Five Senses: How Exploring the Senses Got Me Out of My Head and Into the World η Gretchen Rubin, συγγραφέας του #1 best seller των New York Times The Happiness Project, σε προτρέπει σε σχετικό άρθρο στο CNBC την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις να επιστρατεύσεις και την αντίστοιχη αίσθηση.

1. Όσφρηση όταν χρειάζεσαι ενέργεια

Συχνά νιώθουμε ότι τα αποθέματα της ενέργειάς μας δεν αρκούν για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Κάτι τέτοιες στιγμές οι μυρωδιές μπορούν να λειτουργήσουν τονωτικά. Ποιες μυρωδιές όμως; Εκείνες που μας αρέσουν. Από τη φρεσκοπλυμένη μπλούζα σου μέχρι το γιασεμί ή το λουστραρισμένο τραπέζι στο μπαλκόνι σου, οι μυρωδιές έχουν τη θαυμαστή ιδιότητα να σου θυμίζουν ότι η ζωή είναι στο παρόν. Δεν μεταφέρονται και δεν αποθηκεύονται. Φυσικά με τη βοήθεια της μνήμης μπορούν να σε ταξιδέψουν στο παρελθόν, αλλά η στιγμιαία δύναμή τους είναι τόσο μεγάλη που αυξάνει την επίγνωσή σου και σε επαναφέρει στο τώρα.

2. Αφή όταν θέλεις να αντιμετωπίσεις το στρες

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν όλα αυτά τα αντικείμενα όπως τα pop-it, τα stress balls και άλλα είδη από αφρώδη υλικά που ζουλάς και ξεδίνεις! Ή ότι οι δάσκαλοί μας… τα παιδιά βρίσκουν ανακούφιση αγκαλιάζοντας πανάκια παρηγοριάς όπως λέγονται όταν είναι μωρά ή λούτρινα ζωάκια αργότερα. Φυσικά το τι ανακουφίζει τον καθένα μας διαφέρει. Η Rubin ας πούμε έχει ανακαλύψει τον δικό της τρόπο να ηρεμεί μέσω της αφής: «Κάθε φορά που στρεσάρομαι, πχ. στα παρασκήνια μιας σημαντικής ομιλίας, έχω στο χέρι μου ένα στυλό» λέει.

3. Ακοή όταν πασχίζεις να συγκεντρωθείς σε κάτι αλλά η προσοχή σου αποσπάται

Ίσως να έχεις διαπιστώσει ότι όταν βρίσκεσαι σε ελεγχόμενο περιβάλλον, υπάρχουν διάφοροι ήχοι που σε ενοχλούν αφόρητα. Για παράδειγμα, πας σε μια βιβλιοθήκη για να κάνεις με ησυχία την εργασία σου και ο βήχας ενός υπαλλήλου σε αποσυντονίζει τόσο που δεν μπορείς να γράψεις ούτε λέξη. Αντιθέτως σε ένα θορυβώδες καφέ που ακούγονται γέλια, ομιλίες, μηχανήματα και μουσική, με ένα μαγικό τρόπο συγκεντρώνεσαι και αποδίδεις. Δες τι είναι αυτό που λειτουργεί στη δική σου περίπτωση πχ. να απομονώνεσαι ακούγοντας μουσική και περιόρισε ό,τι διακόπτει τον ειρμό σου όπως ειδοποιήσεις ή κλήσεις στο κινητό.

4. Όραση όταν ψάχνεις για έμπνευση

Ο απλούστερος τρόπος να πυροδοτήσεις τη δημιουργικότητά σου είναι να έχεις ανοικτά τα μάτια σου. Η Rubin αναφέρει ότι αλλάζοντας τη συνήθειά της να περπατάει χαμένη στις σκέψεις της άλλαξε τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο γύρω της. Σε κάθε διαδρομή έβαζε κι ένα στόχο, για παράδειγμα να ανακαλύψει όλα τα πράγματα με μοβ χρώμα ή όλα τα δέντρα. Παρατηρούσε επίσης τα υλικά των κτιρίων έξω από τα οποία περνούσε χρόνια τώρα και αν τη ρωτούσαν για την όψη ή το χρώμα τους δεν ήξερε να απαντήσει. Όσο περισσότερο εξασκούσε αυτή τη συνήθεια τόσο περισσότερη ομορφιά ανακάλυπτε γύρω της και αυτό με τη σειρά του επηρέαζε τη διάθεση και τη δημιουργικότητά της.

5. Γεύση όταν θέλεις να έρθεις πιο κοντά με έναν άνθρωπο

Το ότι δένεσαι με κάποιον που έχεις μοιραστεί την εμπειρία ενός ωραίου γεύματος δεν είναι κάτι καινούργιο. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι συνήθιζαν να συγκεντρώνονται γύρω από ένα τραπέζι και να εξερευνούν συνδυασμούς υλικών και γεύσεων. Η Rubin σκέφτηκε λοιπόν να τσεκάρει πώς θα λειτουργήσει αυτό στον κύκλο της διοργανώνοντας διάφορα “Taste Party”. Οι γευσιγνωσίες αφορούσαν από είδη σοκολάτας μέχρι πατατάκια και… κέτσαπ! Εκτός από πολύ γέλιο, οι συναντήσεις αυτές, που είχαν στο επίκεντρο μία αισθητηριακή εμπειρία, έφεραν την παρέα πιο κοντά, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ανοιχτούν και να κάνουν ειλικρινείς, ζεστές και πολύ τρυφερές συζητήσεις που παλιότερα δεν συνήθιζαν.