Η κοινή λογική λέει πως δεν τίθεται δίλημμα για το πού θα κάτσεις όταν οι επιλογές σου είναι α) το πάτωμα και β) μια καρέκλα. Μία έρευνα, όμως, έρχεται να ανατρέψει το προφανές: αν κάθεσαι στο έδαφος, αυξάνονται οι πιθανότητές σου να ζήσεις πολλά χρόνια. Θα αλλάξεις συνήθεια;
Ο Dan Buettner, ερευνητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας λέει πως οι κάτοικοι της Okinawa, στην Ιαπωνία, διαθέτουν μίνιμαλ καθιστικά με ελάχιστα έπιπλα, ώστε αναπόφευκτα να κάθονται στο έδαφος. «Οι μακροβιότερες γυναίκες στην ιστορία του κόσμου έζησαν στην Okinawa και από προσωπική εμπειρία γνωρίζω πως κάθονται στο έδαφος» λέει και συμπληρώνει: «Πέρασα 2 ημέρες με μία γυναίκα 103 χρόνων και την είδα να κάθεται και να σηκώνεται από το πάτωμα 30 – 40 φορές (αυτό σημαίνει 30 με 40 βαθιά καθίσματα καθημερινά)».

Μερικοί ερευνητές σίγουρα δεν θα έμεναν έκπληκτοι με το παραπάνω, αφού ισχυρίζονται πως η ικανότητα να σηκώνεσαι από καθιστή θέση με σταυροπόδι, χωρίς να χρησιμοποιείς τα χέρια σου, αποτελεί σημείο αναφοράς της μακροζωίας σου. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology δείχνει πως όσοι είναι λιγότερο ικανοί να ολοκληρώσουν αυτή την κίνηση είχαν 5-6 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με εκείνους που μπορούσαν να την εκτελέσουν με ευκολία. «Η μελέτη μάς δείχνει πως η διατήρηση της σωματικής ευλυγισίας, της μυικής δύναμης και του συντονισμού δεν ευνοούν μόνο την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, αλλά επιδρούν και στο προσδόκιμο ζωής», εξηγεί ο Claudio Gil Araújo επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Η μετάβαση από καθιστή σε όρθια θέση, πολλές φορές την ημέρα, ενδυναμώνει τον «πυρήνα» και αυξάνει την ισορροπία, στοιχεία που βελτιώνουν και εξελίσσουν τη συνολική μυοσκελετική εικόνα και κινητικότητα του ατόμου.

Οι περισσότεροι περνάμε καθημερινά πολλές ώρες καθιστικοί και σπανίως βρισκόμαστε σε εργονομικά περιβάλλοντα. «Το να σηκωθείς από την καρέκλα σου και να κάτσεις σταυροπόδι στο πάτωμα μπορεί να σε βοηθήσει να ευθυγραμμίσεις και πάλι το σώμα σου, να φέρεις τα καθιστικά κόκκαλα στο κέντρο τους και να βελτιώσεις τη δύναμη, τη φυσική ευλυγισία και τη συνολική σου κίνηση» λέει η Lauren Roxburgh, φυσιολόγος και ειδικός στην ευθυγράμμιση του σώματος.

Διάβασε επίσης: Η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων συνδέεται με τη μακροζωία

Όμως, πριν σπεύσεις να ξεκινήσεις αυτή την άσκηση είναι σημαντικό να δώσεις προσοχή στη στάση του σώματός σου. «Απόφυγε το καμπούριασμα που μπορεί να αυξήσει την πίεση και τον πόνο στη μέση. Βεβαιώσου πως έχεις μοιράσει ίσα το βάρος σου και στους δύο γοφούς σου, ώστε να μην καταπονήσεις τους αστραγάλους και τα πόδια σου» επισημαίνει. Μάλιστα, για εκείνη ο καλύτερος τρόπος να κάτσεις στο έδαφος για βέλτιστη ευθυγράμμιση του σώματος είναι πάνω σε ένα μαξιλάρι, στην άκρη μιας διπλωμένης κουβέρτας ή σε μία μαλακή μπάλα: «Αυτό βοηθά να ανασηκωθούν ελαφρώς οι γοφοί σου για καλύτερη ευθυγράμμιση», εξηγεί.

Πώς θα κάνεις σωστά την άσκηση (sitting-rising / SRT);

1. Ξεκίνα από όρθια θέση, σταύρωσε τους αστραγάλους και κάθισε στο πάτωμα, προσπαθώντας να μην χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου για βοήθεια. Start standing up, cross your ankles, and sit
2. Τώρα σήκω ξανά, αποφεύγοντας και πάλι να αγγίξεις οτιδήποτε για να στηριχτείς.
3. Υπολόγισε τα αποτελέσματά σου! Αν δεν χρειάστηκες καμία βοήθεια, τότε συγχαρητήρια, σκόραρες 10 / 10. Αν χρησιμοποίησες κάποιο βοήθημα, αφαίρεσε έναν βαθμό για κάθε φορά που χρησιμοποίησες τα χέρια σου, για να σηκωθείς.

Δες το βίντεο με την εκτέλεση του sitting-rising test: