25 Σεπτεμβρίου, 2021. Είναι 7 μ.μ., περπατώ μέσα στο άλσος που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου. Μια μικρή όαση μέσα στο αστικό γκρι. Τα μάτια μου αποτυπώνουν ηλιόλουστες εικόνες γεμάτες πράσινο, η μύτη μου «ζωηρεύει» από τη μυρωδιά των δέντρων και τον φρέσκο αέρα, η ακοή μου αιχμαλωτίζει τα τιτιβίσματα των πουλιών…

Αποφόρτιση, αναζωογόνηση, γείωση… Από πάντα, ένας περίπατος στη φύση μού πρόσφερε απλόχερα θεραπεία ψυχής, σώματος και νου. Τώρα μαθαίνω πως έχει κι άλλο όνομα: forest bathing.

Τι είναι το forest bathing ή shinrin-yoku;

Η Ιαπωνία είναι μια χώρα τόσο αστικοποιημένη όσο και δασώδης. Τα δέντρα καλύπτουν τα 2/3 της επιφάνειάς της, κι όμως στην πλειονότητά τους οι Ιάπωνες ζουν «στοιβαγμένοι» στις πόλεις. Ίσως έτσι εξηγείται γιατί η «τέχνη» του forest bathing ή shinrin-yoku ξεπρόβαλε αρχικά εκεί (shinrin = δάσος, yoku = μπάνιο). Ο όρος επινοήθηκε από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1980 και είχε διττό σκοπό: να προσφέρει ένα φυσικό αντίδοτο στο τεχνολογικό burnout και να εμπνεύσει τους κατοίκους να επανασυνδεθούν με τη φύση, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δάση της χώρας.

Η «συνταγή» του forest bathing περιλαμβάνει αργό και ήρεμο περπάτημα μέσα σε δασώδη περιοχή, κατά τη διάρκεια του οποίου αναδεικνύεται η θεραπευτική δύναμη της φύσης. Οι πέντε αισθήσεις πρωταγωνιστούν και η άσκοπη περιπλάνηση μεταμορφώνεται σε μια πρακτική ενσυνειδητότητας.

Τα οφέλη του forest bathing

Το άγχος οφείλεται στην ορμόνη κορτιζόλη, η οποία επιδρά αρνητικά στο σώμα προκαλώντας υπέρταση, πονοκεφάλους κ.ά. Σύμφωνα με έρευνες, ένας περίπατος στο δάσος αρκεί για να μειωθεί το επίπεδο κορτιζόλης.

Στο βιβλίο του, Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness, ο Qing Li, γιατρός και ερευνητής, παρουσιάζει κάποια αρκετά λυπηρά στατιστικά: μέχρι το 2050, σύμφωνα με το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν σε πόλεις.

Σήμερα, η Ιαπωνία έχει 44 πιστοποιημένα σημεία εξάσκησης forest bathing, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καθιερώσει το shinrin-yoku παγκοσμίως.

Όπου υπάρχουν δέντρα είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Και αυτό είναι αλήθεια, ανέκαθεν οι άνθρωποι είχαν τη βιολογική ανάγκη να συνδεθούν με τη φύση. Αρκετά χρόνια πριν, ο Αμερικανός βιολόγος E. O. Wilson συμπέρανε πως η ανάγκη σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση είναι έμφυτη και γι’ αυτό τον λόγο έχει βαθιά θετική επίδραση στην υγεία του.

Έπειτα από πολλά χρόνια ερευνών, ο δρ. Li ήρθε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτή την άποψη, αφού βρήκε πως περνώντας χρόνο στο δάσος μειώνεται το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη και ο θυμός, ενώ παράλληλα ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνεται το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και η μεταβολική υγεία.

Διάβασε επίσης: Ο διαλογισμός που θα σε φέρει κοντά στη φύση

Για παράδειγμα, σε μια έρευνά του μελέτησε το αν το forest bathing μπορούσε να βελτιώσει τα μοτίβα ύπνου στους μεσήλικες υπαλλήλους γραφείου του Τόκιο που έτειναν να υποφέρουν από έλλειψη επαρκούς ύπνου εξαιτίας υπερβολικού άγχους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες περπάτησαν σε δάσος όσο χρόνο συνήθιζαν να περπατούν στην πόλη ή όπου δεν είχε πράσινο. Μετά από έναν περίπατο στο δάσος οι συμμετέχοντες ήταν σημαντικά λιγότερο αγχωμένοι, κοιμούνταν καλύτερα και περισσότερο. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν πως οι απογευματινές βόλτες ήταν πιο ωφέλιμες σε σύγκριση με τους πρωινούς περιπάτους.

15 λεπτά forest bathing αρκούν για να μειώσουν το άγχος, αλλά και να ενισχύσουν την πνευματική οξύνοια.

Για να ενισχύσει περισσότερο την αξία του forest bathing, ο δρ. Li αξιολόγησε τη διάθεση των συμμετεχόντων πριν και μετά τον περίπατο στη φύση και σε σύγκριση με μια βόλτα σε αστικό περιβάλλον. Μολονότι άλλες μελέτες έχουν δείξει πως το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, το άγχος και τον θυμό, ο δρ. Li βρήκε πως μόνο η εμπειρία του forest bathing βελτιώνει την ενέργεια και μειώνει την κόπωση.

Τα «αιώνια μυστικά» καλής υγείας που κρύβονται στα δέντρα είναι αφενός η υψηλή συγκέντρωση οξυγόνου που υπάρχει σε ένα δάσος –σε σύγκριση με ένα αστικό περιβάλλον– και αφετέρου η παρουσία κάποιων χημικών στα φυτά – έλαια που συνθέτουν το αμυντικό σύστημα ενός φυτού ενάντια στα βακτήρια, τα έντομα και τους μύκητες. Η έκθεση σε αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον δρ. Li, έχει μετρήσιμα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Τελικά, ίσως χρειάζεται να στραφούμε μέσα μας για να θεραπευτούμε. Επιστροφή στις «ρίζες» μας, λοιπόν, στο μέρος που μας γέννησε και μας ανέθρεψε, στη μητέρα φύση μας.

Μερικές προτάσεις για να εξασκήσουμε το forest bathing:

  • Ανακαλύψτε το σημείο σας. Δεν χρειάζεται να είναι ένα αχανές δάσος μακριά από το σπίτι σας. Ένα αστικό πάρκο, ένα μονοπάτι στο κοντινότερο βουνό ή ένα φυσικό μνημείο είναι καλά σημεία για να ξεκινήσετε. Τα αειθαλή δέντρα, όπως το πεύκο, ο κέδρος, το έλατο, καθώς και τα κωνοφόρα θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία.
  • Απενεργοποιήστε το κινητό σας και αφήστε πίσω ό,τι μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή, ώστε να είστε παρόντες στην εμπειρία.
  • Αφήστε πίσω τις προσδοκίες και τους στόχους που μπορεί να έχετε γι’ αυτή την πρακτική. Περιπλανηθείτε χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, επιτρέποντας στο σώμα σας να σας καθοδηγήσει.
  • Κάντε μερικές παύσεις για να παρατηρήσετε κάποιο λουλούδι ή την αίσθηση που αφήνει το μονοπάτι κάτω από τα πόδια σας.
  • Καθίστε αναπαυτικά σε ένα σημείο για να ακούσετε τους ήχους γύρω σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε γιόγκα, διαλογισμό, journaling ή ακόμα και πικνίκ.
  • Θα παρατηρήσετε τη θετική επίδραση ήδη μετά από 15-20 λεπτά, αλλά σύμφωνα με τον δρ. Li μια μεγαλύτερη βόλτα, ιδανικά 4 ωρών, θα σας ωφελήσει περισσότερο.
  • Στην περίπτωση που σας συντροφεύουν κι άλλοι, συμφωνήστε μαζί τους εκ των προτέρων να μη συζητήσετε μέχρι την ολοκλήρωση της βόλτας σας. Στο τέλος μοιραστείτε την εμπειρία σας.

*#LoveYourselfFirst — Ο Φεβρουάριος είναι μήνας αφιερωμένος στην αγάπη, αλλά για να αγαπήσουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Στο loveyourselfmagazine.com θα ανακαλύψεις σκέψεις, ιδέες, εμπειρίες για την αγάπη προς τον εαυτό σε κάθε έκφανσή της. 

Ανακάλυψε όλα τα άρθρα του #LoveYourselfFirst εδώ