Δεν θυμάμαι σε ποια ηλικία ανακάλυψα πως ο ήχος που κάνει το σεσουάρ, λειτουργεί σαν το υπέρτατο χαλαρωτικό για μένα. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων ωστόσο είναι μάλλον ενοχλητικός. Κι ενώ, όπως και οι οσμές, οι ήχοι συνδέονται άμεσα με τις αναμνήσεις μας, εξηγώντας και τις διαφορές ανάμεσά μας, υπάρχουν και κάποιοι «θόρυβοι» που επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο όλους μας. Ίσως να έχεις ήδη ακούσει για τον λευκό θόρυβο που έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, ήξερες όμως πως υπάρχει πράσινος; Καφέ; Αλλά και ροζ; Αν έχεις ποτέ απολαύσει τον ήχο της βροχής που χτυπάει στο κλειστό παράθυρο, τον ήχο των κυμάτων που σκάνε στην ακτή ή τον βόμβο πουλιών μέσα σε ένα δάσος, τότε έχεις ήδη βιώσει την επίδρασή τους ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις το… χρώμα τους.

Πριν να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τους τύπους θορύβου, θα βοηθήσει να κάνουμε μια μικρή επανάληψη στο μάθημα της Φυσικής. Ο ήχος είναι το αποτέλεσμα από την κίνηση των μορίων του αέρα και μεταδίδεται σε κύματα. Κάθε ήχος λοιπόν εκπέμπει σε μια συγκεκριμένη συχνότητα και ανήκει σε έναν τύπο «θορύβου» που έχει σχέση με την ποιότητα του ήχου και “μεταφράζεται” σε διαφορετικά χρώματα – βάσει της συχνότητάς του.

Και τώρα, μάλιστα, είσαι έτοιμη να μάθεις περισσότερα για όλα τα είδη θορύβων και πώς επιδρά το καθένα στο νευρικό σου σύστημα.

Λευκός θόρυβος

Με τον ίδιο τρόπο που το λευκό χρώμα είναι ο συνδυασμός όλων των χρωμάτων μαζί, αν κανείς συνθέσει όλες τις συχνότητες των ήχων μαζί, αυτό που προκύπτει είναι ο «λευκός θόρυβος». Η πιο συνηθισμένη μορφή του, που κανείς σε γενιές νεότερες των millenial δεν θα καταλάβει, είναι εκείνος ο θόρυβος που κάνει η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο όταν δεν έχει συντονιστεί σε κάποιο κανάλι. Ο συγκεκριμένος ήχος λέγεται πως λειτουργεί ευεργετικά στο νευρικό σύστημα, ηρεμώντας το ενώ πολλά άτομα που υποφέρουν από εμβοές, αυπνία, αγχώδη διαταραχή ή και ΔΕΠΥ, βλέπουν τα συμπτώματά τους να υποχωρούν με τη χρήση μιας συσκευής λευκού θορύβου.

Ροζ θόρυβος

Ο ροζ θόρυβος έχει γίνει «τάση» τα τελευταία χρόνια κι αποτελεί τον συνδυασμό από επαναλαμβανόμενους ήχους της φύσης όπως το θρόισμα των φύλλων, τη βροχή και τα κύματα. Σε σχέση με τον λευκό θόρυβο, ο ροζ δεν περιέχει ορισμένες υψηλές οκτάβες, είναι πιο ομοιόμορφος κι επομένως βοηθά στην ακόμα πιο βαθιά χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση ενώ λέγεται πως μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με βαριά μορφή εμβοών. Αυτή είναι άλλωστε και η μορφή θορύβου που συνιστούν, πιο συχνά, οι ειδικοί ύπνου και ψυχικής υγείας.

Καφέ θόρυβος

Σε ακόμα πιο χαμηλή συχνότητα εκπέμπει ο καφέ θόρυβος που μοιάζει με τον ήχο ενός καταρράκτη ή των μακρινών κεραυνών. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες κατά των εμβοών έχουν αποδειχτεί όπως και το γεγονός πως αυξάνει τη νοητική λειτουργία. Ωστόσο ο καφέ θόρυβος μοιάζει να μην είναι ιδανική επιλογή για τον ύπνο.

Πράσινος θόρυβος

Ο πράσινος θόρυβος εκπέμπει στη μέση του φάσματος των συχνοτήτων, στα 500 Hz περίπου και, θεωρητικά, είναι η ηχητική ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε περιβάλλον «αγνής» φύσης. Σε σχέση με τον λευκό θόρυβο, είναι πιο απαλός θυμίζοντας περισσότερο τους ήχους της φύσης αντί για τον στατικό θόρυβο ενός μηχανήματος. Συνδυάζει ωστόσο τις ιδιότητες του καφέ και του ροζ θορύβου σε ένα αποτέλεσμα πιο χαλαρωτικό και πολυεπίπεδο από τα άλλα δύο είδη.


Επειδή ωστόσο όλοι έχουμε τις διαφορές μας… δοκίμασε τα παραπάνω δείγματα λευκού, ροζ, καφέ και πράσινου ήχου και παρατήρησε τι επίδραση έχουν στη δική σου διάθεση.