Πρόσφατα σε μία παρέα, που βρέθηκα, μία φίλη που καθόταν στο τραπέζι μαζί μας, ζήτησε τη γνώμη των υπόλοιπων σχετικά με αυτό που την ανησυχεί. Είναι μητέρα τριών παιδιών, με το τρίτο να είναι βρέφος και να το θηλάζει, δουλεύει part-time πολύ πρωινές ώρες, τις υπόλοιπες ώρες ασχολείται με τα παιδιά, με τις δουλειές του σπιτιού και με το σύντροφό της.

Παρόλα αυτά εκείνη πίστευε πως για την εξαντλητική κούραση, που αισθάνεται, ίσως να ευθύνεται η διατροφή της. Ρώτησε λοιπόν, αν θα έπρεπε να πάρει κάποιο συμπλήρωμα ή να αλλάξει κάτι στο φαγητό της. Η απάντηση, που πήρε ήταν πως αν έπρεπε να αλλάξει κάτι αυτό θα ήταν η ανάγκη, που έχει να ικανοποιεί όλους τους άλλους, εκτός από τον εαυτό της.

Το λεγόμενο burn out σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι διόλου απίθανο και μπορεί να μην είμαστε όλοι μητέρες με τρία παιδιά, αλλά σίγουρα έχουμε πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μας να προσπαθεί να τα προλάβει όλα και να τους έχει όλους ευχαριστημένους – γονείς, σύντροφο, φίλους, συναδέλφους, αφεντικό, κατοικίδιο – ξεχνώντας έναν και σημαντικό άνθρωπο: εμάς.

Ίσως γιατί έχουμε μεγαλώσει με ένα πρότυπο μητέρας (γιατί ας μη γελιόμαστε, η ελληνική κοινωνία είναι γεμάτη από γυναίκες τύπου Μαίρη Παναγιωταρά), που είναι “πολυεργαλείο” ή “κολόνα του σπιτιού” και πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να είμαστε κι εμείς ή τέτοια σύντροφο πρέπει να βρούμε. Ίσως γιατί έχουμε μεγαλώσει με τη σκέψη πως αν νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας, είμαστε εγωιστές και je m’en fous.

Λάθος.

Θυμάσαι τι λένε οι οδηγίες ασφαλείας κάθε φορά που ένα αεροπλάνο απογειώνεται; Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να φορέσουν πρώτα οι γονείς τις μάσκες οξυγόνου και μετά να τις φορέσουν και στα παιδιά τους. Είναι σαν αυτό το παλιό κλισέ, πως “αν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου, δεν θα σου μείνει τίποτα για να φροντίσεις και στους άλλους” ή “δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις – διότι αν δεν αγαπάς τον ίδιος σου τον εαυτό, πώς γίνεται να αγαπάς τους άλλους;”.

Αλλά πραγματικά τι σημαίνει να φροντίζεις τον εαυτό σου και γιατί είναι τόσο δύσκολο να το κάνουμε;

Σε όλους μας έχει δοθεί ένα υπέροχο “σπίτι” για να κατοικήσουμε και αυτό είναι το σώμα μας, το πνεύμα μας και η ψυχή μας. Είναι ευθύνη μας να φροντίζουμε αυτό το σπίτι και να του συμπεριφερόμαστε με σεβασμό. Μέσα του κατοικούν οι αρετές και όλα όσα μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Γιατί αν δεν το ξέρεις, να σου το πω εγώ: Είσαι ξεχωριστή και ξεχωριστός. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου αφορά την αναζήτηση και την καλλιέργεια της εσωτερικής επικύρωσης.

Είναι να βρεις αυτό το παιδί μέσα σου και να του δώσεις το χώρο, τον χρόνο, την άνεση, την ασφάλεια και την αγάπη που χρειάζεται για να ανθίζει.

το κλειδί της ευτυχίας
Rhand McCoy/ Unsplash

Είναι το να φροντίζεις την εσωτερική σου συναισθηματική πλευρά και να μάθεις τη λεγόμενη αυτοσυμπόνια.

Μην μπερδεύεις, λοιπόν, την αυτοσυμπόνια με τον εγωισμό. Δεν είσαι εγωίστρια αν βάλεις εσένα και τα θέλω σου και τις ανάγκες σου πάνω από τις ανάγκες και τα θέλω των άλλων. Και σίγουρα μην μπερδεύεις την αυτοσυμπόνια με την αυτολύπηση. Η αυτοσυμπόνια είναι το να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου ακριβώς όπως θα συμπεριφερόσουν σε ένα σου καλό φίλο – με ευγένεια και όχι κριτικάροντάς τον – κυρίως σε στιγμές, που αισθάνεσαι πως κάπου έχεις αποτύχει. Θυμήσου: όλοι κάνουμε λάθη. Είναι διαφορετικό να το καταλαβαίνεις αυτό και διαφορετικό να σε λυπάσαι.

Για να σου κάνω ακόμα πιο official τη σημαντικότητα της αυτοσυμπόνιας, έρευνα στο πανεπιστήμιου του Salford στην Αγγλία, στην οποία συμμετείχαν 100 μαίες μαθητευόμενες, έδειξε πως εκείνες που είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτοσυμπόνιας παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα κόπωσης και συμφορητικής κούρασης. Το αντίθετο συνέβαινε με τις μαίες που ήταν ιδιαίτερα αυτοκριτικές. Η μελέτη επαναλήφθηκε σε διαφορετικά επαγγέλματα και βρέθηκαν παρόμοια αποτελέσματα σε νοσοκόμες και σε φοιτητές που σπούδαζαν συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία.

Εκτός από την προστασία τους από την εξάντληση, οι άνθρωποι που κάνουν μία αγκαλιά στον εαυτό τους τείνουν να αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος και έχουν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα. Είναι επίσης πιο αισιόδοξοι και αισθάνονται περισσότερη ευτυχία και άλλα θετικά συναισθήματα, μεταξύ άλλων διαφόρων πλεονεκτημάτων.

Τι άλλο, λοιπόν, θέλεις για να καταλάβεις ότι το έχεις ανάγκη να δώσεις στον εαυτό σου φροντίδα και πως αυτή τη φροντίδα δεν μπορεί να σου τη δώσει κανένα άλλος;

Love Yourself first! Ξεκίνα σήμερα.