Η έννοια του χρόνου αποτελούσε πάντα μυστήριο για τον άνθρωπο. Πώς υπολογίζεται; Πώς τιθασεύεται; Ποιος μπορεί να τον νικήσει; Ποιος προκαλεί το χάσιμο του χρόνου; Αν και οι επιστήμονες προσπαθούν να τον κατανοήσουν με τους δικούς τους νόμους και τα αξιώματα, οι άνθρωποι είχαν πάντα την ευτυχία να κατανοούν εκείνες τις λεπτές εκφράσεις της έννοιας του χρόνου που αγγίζουν την πρακτική πλευρά της ζωής και που εντέλει είναι οι πιο σωτήριες για την καθημερινότητά τους. 

Και μπορεί όλοι να γνωρίζουμε ότι ένα λεπτό της ώρας έχει για όλους μας 60 δευτερόλεπτα, στην ουσία όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο χρόνος βιώνεται καθαρά ψυχολογικά, υποκειμενικά αν θέλετε. Αυτό θα το καταλάβουμε αν σκεφτούμε ότι μια ευχάριστη έξοδος μας φαίνεται ότι κρατά πολύ λίγο, ενώ ένα λεπτό σε μια αίθουσα αναμονής ή πριν από το πρώτο ραντεβού μάς φαντάζει αιώνας.

Ο… χρόνος τρώει τα παιδιά του

Στην αρχαία Ελλάδα ο Κρόνος ήταν θεότητα που σχετιζόταν συχνά με το χρόνο και φημιζόταν για την κακή του συνήθεια να τρώει τα παιδιά του. Κατ’ επέκταση, εμείς σήμερα τον τιμωρούμε και βρίσκουμε ένα σωρό τρόπους για να «ροκανίζουμε» το χρόνο. Αλήθεια όμως, έχεις σκεφτεί τι «τρώει» συνήθως το χρόνο σου σήμερα;

Οι γνωστοί-άγνωστοι κλέφτες του χρόνου: 

Όχι σήμερα, αύριο

Μήπως η «δύσκολη» δουλειά που όλο αποφεύγεις είναι τελικά μια σχετικά εύκολη δουλειά που δεν έγινε στο χρόνο που έπρεπε και τώρα την κουβαλάς πάνω σου σαν αγγαρεία; Γι’ αυτό, αντί να αναβάλεις, πιάσε δουλειά». Θα δεις ότι η δουλειά σου θα γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά, γιατί η αποφασιστικότητά σου κατά την εκκίνηση μιας οποιασδήποτε εργασίας ισοδυναμεί με το 80% της επιτυχίας της. 

χάσιμο χρόνου
Luke Chesser / Unsplash

Θέμα αστοχίας

Όταν δεν ξέρεις πού πατάς, τελικά δεν θα πας πουθενά. Για να αποφύγεις τέτοιου τύπου ακροβασίες, φτιάξε ένα πρόγραμμα που θα σε εξυπηρετήσει σε βάθους χρόνου. Με άλλα λόγια, θα κερδίσεις άπειρο χρόνο αν γνωρίζεις τι θέλεις και όταν δεν είσαι σε ένα συνεχές «ήξεις αφίξεις» που σπαταλά την ενέργεια, το χρόνο και τη σκέψη σου πάνω στα ίδια θέματα.  

Απρόβλεπτοι «διακόπτες»

Τα τηλεφωνήματα και οι επισκέψεις σε αποδιοργανώνουν εντελώς. Την ώρα που φέρνεις εις πέρας κάτι(ανεξάρτητα αν είναι το σιδέρωμα των ρούχων ή η δουλειά σας στο γραφείο), κλείδωσε πόρτες και τηλέφωνα. Πες στον εαυτό σου ότι αυτή τη στιγμή κάνεις κάτι εξαιρετικά σημαντικό και θα μιλήσεις αμέσως μετά. Για να υιοθετήσεις αυτή την τακτική πιο εύκολα θα σε βοηθήσουν οι προθεσμίες που θα βάλεις στον εαυτό σου. 

Έχεις μήνυμα

Όταν κάθεσαι στο γραφείο μπροστά από τον υπολογιστή, πόσο συχνά διακόπτεις αυτό που κάνεις για να διαβάσεις τα εισερχόμενα μηνύματα; Είναι σίγουρο ότι η κακή διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «κλέφτες» του χρόνου μας. 

«Συγνώμη λίγο»

Σκέψου πόσο συχνά σε διακόπτουν μόνο για ένα λεπτό την ώρα που δουλεύεις, για να δώσεις μια απάντηση ή να σε ενημερώσουν για κάτι. Μετά από κάθε διακοπή χρειάζεσαι περίπου 5-6 λεπτά για να συγκεντρωθείς ξανά στη δουλειά σου. Δεν είναι αγένεια αν τους πεις με ευγενικό τρόπο πως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να διακόψεις. 

χάσιμο χρόνου
Gemma Evans / Unsplash

Δεν λες ποτέ «όχι»

Μήπως έχεις αποκλείσει από το λεξιλόγιό σου τη λέξη «όχι» όταν σου ζητούν μια δουλειά παραπάνω, προκειμένου να μη στενοχωρήσεις τους άλλους ή από φόβο για πιθανές συνέπειες; Μέτρα το χρόνο σου και αν έχεις περίσσευμα πες το ναι. Αν όμως αυτό το ναι θα σουστερήσει αυτή τη λίγη ώρα που είχες σκοπό να αφιερώσεις στον εαυτό σου, μην προδώσεις την υπόσχεσή σου. 

Ακαταστασία στο γραφείο ή στο σπίτι

Κάθε χαρτάκι που βρίσκεται πάνω στο γραφείο σου αποσπά την προσοχή σου πέντε φορές την ημέρα, ενώ ένα σπίτι όπου τίποτα δεν είναι σε τάξη μπορεί να αποσυντονίσει ολόκληρη τη ζωή σου. Κι άντε μετά να βρεις το χαμένο χρόνο! Ωστόσο μην μπερδεύεις τα πράγματα. Η διάχυτη ακαταστασία με τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν σπαταλάς χρόνο σε δουλειές που έχεις κρίνει ως δευτερεύουσες στη ζωή σου. Πέντε λεπτά στο γραφείο και λίγο περισσότερος χρόνος για το σπίτι μέσα στις 24 ώρες της μέρας δεν είναι δα κάτι τόσο τραγικό, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι σου κλέβει πολύτιμο χρόνο. Το αντίθετο. Η αίσθηση του ωραίου απελευθερώνει το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα και δίνει ώθηση για να επιταχύνεις στις δουλειές σου. 

Έλλειψη ευελιξίας

Όταν κάνεις έναν πολύ αυστηρό και άκαμπτο προγραμματισμό, τις περισσότερες φορές καταντά ανέφικτος. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν πίσω υποχρεώσεις που είχες προγραμματίσει κι εσύ να απογοητεύεσαι και να κατηγορείς τον εαυτό σου για ανικανότητα και έλλειψη μεθοδικότητας. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να μην κριτικάρεις τόσο πολύ τον εαυτό σου. Έτσι, κάτι που ήταν φύσει αδύνατο να γίνει τη μέρα που είχες ορίσει δεν πρέπει να ακυρώνει τη διάθεσή σου για προγραμματισμό, αλλά να σου δείχνει ότι και οι αναποδιές είναι μέσα στη ζωή. 

Άκου το σώμα σου

Δεν είναι κρίμα να βασανίζεσαι και να πασχίζεις τις ώρες που το βιολογικό σου ρολόι δεν ανταποκρίνεται; Βρες, λοιπόν, αν είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος και συντονίσου. 

χάσιμο χρόνου
Jon Tyson / Unsplash

Βάλ’ τα κάτω

Η ιεράρχηση των αναγκών σας μέσα στη βδομάδα με χαρτί και μολύβι είναι το κλειδί. Μπορείς να φτιάξεις ένα εν δυνάμει πρόγραμμα την Κυριακή το βράδυ για παράδειγμα που θα καλύπτει όλα τα βασικά από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή και έπειτα κάθε μέρα να καταγράφεις στο χαρτί τι πραγματικά εκανες εκείνη τη μέρα. Στο τέλος της εβδομάδας η σύγκριση των δύο πλάνων θα σας δείξει πολλά.

Ελεύθεροι πολιορκημένοι

Απόφυγε σκέψεις του τύπου «η συστηματική οργάνωση του χρόνου δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά μου, γιατί είμαι φύσει ελεύθερος άνθρωπος». Μεγάλη παγίδα αλλά και φαύλος κύκλος, αφού η έλλειψη προγραμματισμού δεν σου επιτρέπει να τελειώσεις στην ώρα τους κάποιες δουλειές για να απολαύσεις έπειτα την ελευθερία σου.   

Κλέφτες στιγμών

Για το τέλος αφήσαμε το μικρό μας μυστικό, που θα φέρει μεγάλα αποτελέσματα στη διάθεσή σου. Φρόντισε κάθε μέρα να κλείνεις ένα μικρό ραντεβού με τον… εαυτό σου. «Ξέκλεψε» μια ώρα και αφιέρωσέ την αποκλειστικά σε σενα. Κάνε ό,τι θα έκανες εάν είχες ένα σημαντικό ραντεβού στο γραφείο σου .