Μήπως σου φαίνονται όλα μίζερα κι ανούσια; Μήπως αισθάνεσαι πλήξη και δεν βρίσκεις νόημα σε όσα κάνεις; Τότε ίσως έχει έρθει η ώρα να αναζητήσεις τι δίνει πραγματικά σκοπό και νόημα στη δική σου ζωή. Πρόκειται για ένα προσωπικό υπαρξιακό ερώτημα που έρχεται σε κάποια φάση της ζωής μας.

Πολλοί μπερδεύουν το σκοπό της ζωής με κάποιον στόχο που πρέπει να φτάσουν. Ο σκοπός της ζωής είναι κάτι πιο βαθύ. Είναι μια ευρύτερη έννοια κι αίσθηση που δίνει νόημα στις πράξεις μας. Είναι κάτι πιο μεγάλο από το μικρόκοσμο μας. Είναι ένα συναίσθημα που έρχεται και σε γεμίζει, που σου δίνει ενέργεια και ώθηση. Δίνει μια αίσθηση σκοπού σε ό,τι κάνεις ενώ σε γεμίζει με πληρότητα και ζωντάνια.

Γιατί είναι σημαντικό να βρεις κι εσύ τι δίνει νόημα στη δική σου ζωή; Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι που έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους έχουν καλύτερη υγεία, ζουν περισσότερο και βιώνουν ακόμη και οικονομική επιτυχία.

Πώς θα βρω τον σκοπό της ζωής μου; Υπάρχουν 4 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το δικό σου σκοπό.

1. Τι σε εμπνέει;

Σκέψου ποια πράγματα σου δίνουν πνοή και νιώθεις ζωντανός όταν τα κάνεις. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για συνήθειες ή δραστηριότητες που σε απορροφούν και χάνεις την αίσθηση του χρόνου. Αυτό που θα σου δώσει σκοπό και νόημα στη ζωή σου μπορεί να το βρεις σε νέες συνήθειες ή δραστηριότητες (πχ. εθελοντισμός, προσφορά στον συνάνθρωπο, καλλιτεχνική έκφραση, αθλητισμός, σχεδιασμός και παραγωγή προϊόντων κ.ά.).

2. Τι είναι αυτό που νιώθεις πάθος όταν το κάνεις;

Πρόκειται για μια αίσθηση πληρότητας κι έκφρασης. Αυτό μπορείς να το καταλάβεις όταν εισπράττεις σχόλια από τρίτους του τύπου: “είσαι μοναδικός σε αυτό που κάνεις”, “είσαι στο στοιχείο σου” “είσαι γεννημένος για αυτό” κι άλλα τέτοια σχόλια θαυμασμού που επιβεβαιώνουν ότι είσαι ξεχωριστός σε αυτό που κάνεις. Πρόκειται για το σημείο εκείνο όπου συνδυάζεται το πάθος με το ταλέντο σου και αυτό που κάνεις μοιάζει ως φυσική προέκταση του εαυτού σου.

3. Σε τι είσαι καλός/ή;

Πού νιώθεις χρήσιμος κι ότι προσφέρεις μεγαλύτερη αξία για τους αγαπημένους σου ή την κοινωνία ευρύτερα. Είσαι ο λόγος που κάποιος θα νιώσει καλύτερα σήμερα. Ποια είναι η δύναμη σου; Τι είναι αυτό που θα προσφέρεις και θα ασκήσεις θετική επιρροή στο περιβάλλον σου. Για παράδειγμα μέσα από τον εθελοντισμό, από την τέχνη σου, από την μουσική σου, από τα έργα σου, από τη δουλειά σου, από τα συνεισφορά σου στην κοινωνία.

4. Πώς θα μετρήσεις ότι έζησες μια ουσιαστική ζωή;

Φαντάσου τον εαυτό σου 80 χρονών. Πώς θα θες να έχεις ζήσει κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο;

Δεν είναι μόνο η επαγγελματική και η προσωπική επιτυχία που συνθέτουν μια ευτυχισμένη ζωή, αλλά μια ζωή με νόημα και σκοπό. Ποτέ δεν είναι αργά για να ανακαλύψεις τι δίνει ουσιαστικό νόημα στη ζωή σου.

Πώς θα βρω τον σκοπό της ζωής μου; Αν αναρωτιέσαι, τότε ίσως σε ενδιαφέρουν:

Γίνε θαυματοποιός της ζωής!
Τι να κάνεις όταν όλα σου φαίνονται χλιαρά και αδιάφορα;