Αρκεί να κάνεις 30 δευτερόλεπτα κρύο ντους καθημερινά, για να αποκομίσεις πολλά οφέλη, όπως η αύξηση των ενδορφινών, η βελτίωση του μεταβολισμού και η ενίσχυση της κυκλοφορίας. Το κρύο ντους μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην καταπολέμηση κοινών ασθενειών, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Η θεραπεία με νερό (που ονομάζεται, επίσης, υδροθεραπεία) χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, εκμεταλλευόμενη την τάση του σώματός μας να προσαρμόζεται σε πιο σκληρές συνθήκες. Ως αποτέλεσμα, το σώμα μας γίνεται πιο ανθεκτικό στο στρες.

Το κρύο ντους δεν αποτελεί κύρια πηγή θεραπείας για οποιαδήποτε πάθηση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανακούφισης των συμπτωμάτων και της γενικής ευεξίας.

Η έκθεση στο κρύο νερό φαίνεται να αυξάνει την ποσότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται “αδιπονεκτίνη” και παράγεται από τον λιπώδη ιστό. Η αδιπονεκτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη, μια κατάσταση όπου οι μύες, το λίπος και το συκώτι ανταποκρίνονται λιγότερο στην ινσουλίνη.

Μια  ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Circumpolar Health, υποστηρίζει ότι το κρύο νερό μπορεί ακόμη και να μειώσει την ποσότητα του σωματικού λίπους που έχεις.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. James Mercer, καθηγητής στο UIT – The Arctic University of Norway, δήλωσε ότι έχουν αναφερθεί στο παρελθόν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις από την έκθεση στο κρύο νερό, όπως:

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Τόνωση του οργανισμού
  • Βελτίωση του κυκλοφορικού
  • Αύξηση της λίμπιντο
  • Αύξηση των καύσεων και θερμίδων
  • Μείωση του στρες
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  • Αύξηση του μεταβολισμού
  • Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας
  • Μείωση του πόνου και καταπολέμηση της φλεγμονής

«Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις μπορεί να είναι σωστές», δήλωσε ο Mercer, «ιδίως όσον αφορά τις πιθανές προληπτικές επιδράσεις στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, τις πιθανές προληπτικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, την προφύλαξη από την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της ψυχικής υγείας».

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι εικαζόμενες επιδράσεις της παροχής φυσικής ευφορίας, της αύξησης της λίμπιντο και της μείωσης της κατάθλιψης δεν φαίνεται να υποστηρίζονται από τα στοιχεία.

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να αλλάξει τη σύσταση του σωματικού λίπους, αυξάνοντας το ποσοστό του πιο μεταβολικά ενεργού καφέ λιπώδη ιστού. Όσον αφορά στο πώς μπορεί να συμβεί αυτό, ο ειδικός εξήγησε ότι η έκθεση στο κρύο νερό δημιουργεί στρες στη φυσιολογία μας με τον ίδιο τρόπο που προκαλεί η άσκηση.

Πώς να ξεκινήσεις το κρύο ντους

Αν η ιδέα της έκθεσης σε κρύο νερό σου κινεί το ενδιαφέρον, ο Mercer δήλωσε ότι η καλύτερη συμβουλή του, είναι πρώτα να έχεις επίγνωση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων και στη συνέχεια να ξεκινήσεις σταδιακά, ίσως με άλλα άτομα που έχουν ήδη εμπειρία σε αυτό.

Η έκθεση στο κρύο νερό δεν είναι εύκολη και σε πολλούς ανθρώπους πιθανόν δεν θα αρέσει. Προτείνει ότι μια δοκιμή ενός κρύου ντους είναι ένας καλός τρόπος για να δεις πόσο καλά μπορείς να το χειριστείς πριν το εφαρμόσεις τακτικά.

«Για μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του καθημερινού σας ντους, μείωσε τη θερμοκρασία του νερού όσο πιο χαμηλά γίνεται με κανονική ροή νερού για 15 δευτερόλεπτα. Μείνε κάτω από το νερό, συμπεριλαμβάνοντας το κεφάλι και το λαιμό σου και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός σου. Στη συνέχεια, ανέβασε ξανά το νερό για να ζεσταθεί», εξήγησε.

Στη συνέχεια, αύξησε το χρόνο σου κάτω από το κρύο νερό κατά 15 δευτερόλεπτα κάθε εβδομάδα για συνολικά τέσσερις εβδομάδες.

«Οι άνθρωποι έχουν συχνά καλύτερη διάθεση και φαίνεται να έχουν περισσότερη ενέργεια. Άλλοι μπορεί να το μισούν και να μην είναι χαρούμενοι. Αλλά αυτό είναι ένα καλό τεστ για να δεις αν μπορεί να σου αρέσει η έκθεση στο κρύο», είπε.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Το κρύο ντους αντενδείκνυται σε όσους έχουν μυοσκελετικά πιασίματα και κράμπες καθώς ενδέχεται να επιδεινώσει το πιάσιμο. Σε κάθε περίπτωση αν υφίσταται κάποιο θέμα υγείας καλό είναι πρώτα να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.