Πρωτοσυνάντησα την Μόλυ σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για hatha & vinyasa yoga πριν από αρκετά χρόνια. Και παρόλο που δεν έχουμε συχνά επαφή, ήταν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να είναι για μένα ένας άνθρωπος που σε μαγνητίζει με τη γαλήνη και τη γλυκύτητα που αποπνέει.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εκείνου σεμιναρίου μετακόμισε στην Κύθνο όπου και ζει μόνιμα πλέον, παραδίδοντας μαθήματα γιόγκα online και δια ζώσης. Πλέον η γλυκιά Μόλυ κατέχει ένα δίπλωμα γιόγκα 200h YTT από το Ghyta Yoga School κι ένα ακόμα 300h απο το Janet Stone Yoga School ενώ προσφέρει, επιπλέον, συνεδρίες παραδοσιακού ταϊλανδέζικου μασάζ και τον τελευταίο χρόνο εκπαιδεύεται ως Σύμβουλος Αγιουρβεδικού Τρόπου Ζωής από το Ινστιτούτο Βεδικών μελετών Αμερικής.

Σε μία από τις τελευταίες μας συναντήσεις οι διηγήσεις της για τον κόσμο της Αγιουρβέδα με συνεπήραν κι ακολουθώντας τις οδηγίες της βρήκα τη δική μου dosha. Βρήκαμε πού υπάρχουν ανισορροπίες και ξεκίνησα να ακολουθώ τις συμβουλές της για να τις εξισορροπήσω. Πλέον, έναν περίπου μήνα μετά, βλέπω ήδη μεγάλη διαφορά στη διάθεση και την ενέργειά μου ενώ οι σωματικές ενοχλήσεις που με ταλαιπωρούσαν έχουν μειωθεί αρκετά. Με όλα αυτά, δεν γινόταν να μην της ζητήσω μία πιο επίσημη συνέντευξη ώστε να έρθεις και εσύ σε μια πρώτη επαφή με τη σοφία της Αγιουρβέδα μέσα από τη βοήθειά της.

– Πώς οδηγήθηκες στη φιλοσοφία της Αγιουρβέδα και πώς θα την εξηγούσες, με λίγα λόγια, σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτή; 

Το πρώτο ακουσμα για την Αγιουρβέδα ήρθε μαζί με την πρώτη μου εκπαίδεση στη γιόγκα. Η Αγιουρβέδα είναι “ξαδέρφη” επιστήμη με τη Γιόγκα. Η φιλοσοφία της με ενέπνευσε ως μέρος της εξερεύνησης μου για έναν πιο αρμονικό τρόπο ζωής. Η Αγιουρβέδα είναι το παραδοσιακό σύστημα υγείας της Ινδίας που δρα σε προληπτικό και θεραπευτικό επίπεδο. Ξεκίνησε 5000 χρονια πριν και, πλέον, και ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας την αναγνωρίζει ως πλήρες ιατρικό σύστημα.

– Ποιες είναι οι βασικές αρχές της Αγιουρβέδα;

Στην Αγιουρβέδα βασική αρχή είναι η εύρεση ισορροπίας μεταξύ σώματος (φύσης), νου (κοινωνίας) και πνεύματος (σύμπαν). Για να έχουμε ευημερία, χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι καθένας από εμας είναι ένα μικρόκοσμος κι αποτελεί μέρος ενός συνόλου, αυτού που ονομάζουμε μακρόκοσμο. Ειμαστε ένα ισορροπημένο οικολογικό σύστημα και ζούμε μέσα από τις αντιθέσεις μας. Οι αντιθέσεις αυτές εκφράζονται μέσα από τα χαρακτηριστικά των 5 στοιχείων, που σύμφωνα με την Αγιουρβέδα είναι ο αιθέρας, ο αέρας, η φωτιά, το νερό και η γη. Τα στοιχεία, δε, αυτά συνδυάζονται σε μοναδικές αναλογίες οι οποίες τελικά διαμορφώνουν την ιδιοσυγκρασία μας (dosha). Οι ιδιοσυγκρασίες της Αγιουρβέδα είναι τρεις:

Η Vata

Eνέργεια που ελέγχει τις σωματικές λειτουργίες που σχετίζονται με την κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας του αίματος, της αναπνοής, του βλεφαρίσματος και του καρδιακού παλμού. Όταν η ενέργεια vata είναι ισορροπημένη, υπάρχει δημιουργικότητα και ζωντάνια. Εκτός ισορροπίας, η vata παράγει νευρικότητα και άγχος.

Η Pitta

Ενέργεια που ελέγχει τα μεταβολικά συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της απορρόφησης, της διατροφής και της θερμοκρασίας. Σε ισορροπία, η Pitta χαρακτηρίζεται από αίσθηση πληρότητας και οξυδέρκεια. Εκτός ισορροπίας, η Pitta μπορεί να προκαλέσει έλκη και θυμό.

Η Kapha

Ενέργεια που ελέγχει την ανάπτυξη στο σώμα. Παρέχει νερό σε όλα τα μέρη του σώματος, ενυδατώνει το δέρμα και διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ισορροπία, η kapha εκφράζεται ως αγάπη και μεθοδικότητα. Εκτός ισορροπίας, η kapha οδηγεί σε κτητικότητα και φθόνο.

– Τι λένε οι σύγχρονες έρευνες για την Αγιουρβέδα και γίνεται κανείς να τη συνδυάσει με τη σύγχρονη δυτική ιατρική; 

Υιοθετώντας την αγιουρβεδική προσέγγιση δεν εγκαταλείπουμε τη δυτική ιατρική, αλλά την επεκτείνουμε. Έτσι μέσα από την αξιοποίηση τόσο της Αγιουρβέδα όσο και της δυτικής ιατρικής, ταυτόχρονα, φέρνει κοντά την αρχαία σοφία και τη σύγχρονη επιστήμη. Άλλωστε και τα δύο έχουν αποδειχθεί απολύτως συμβατά.

– Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια στροφή του σύγχρονου ανθρώπου στις παραδοσιακές φιλοσοφίες ιατρικής κι υγείας. Πώς εξηγείς εσύ αυτή τη στροφή προς την Αγιουρβέδα; Γιατί θεωρείται τόσο ωφέλιμη προς τον σύγχρονο άνθρωπο; 

Πιστεύω ότι η αξία της Αγιουρβέδα αποδεικνύεται από την αδιάκοπη εφαρμογή της. Θεωρούμενη από πολλούς μελετητές ως η αρχαιότερη θεραπευτική επιστήμη, η Αγιουρβέδα ωφελεί ολιστικά τον σύγχρονο άνθρωπο γιατί έχει σχεδιαστεί για να τον βοηθά να συντονιστεί με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός του.

– Ως δασκάλα γιόγκα, ποια κοινά βρίσκεις ανάμεσα σε αυτήν και την Αγιουρβέδα;

Η Αγιουρβέδα ως φιλοσοφία και ιατρική επιστήμη ασχολείται με την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες ώστε να εχουμε ύψιστη λειτουργικότητα στο φυσικό και νοητικό μας σώμα. Για παραδειγμα, τί και πότε τρώω, πώς αισθάνομαι μετά το φαγητό, πότε κοιμάμαι, τί σωματική άσκηση μου ταιριάζει κ.ά. Η Γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό και πρακτικό σύστημα, με πολλά είδη, που έχει ως σκοπό την ένωση του μικρόκοσμου (σώμα) με τον μακρόκοσμο (συμπαν). Και οι δύο φιλοσοφίες μας βοηθούν να ξεμπλοκάρουμε συσσωρευμένη ενέργεια σε όλα τα επίπεδα, αλλά με διοφορετικό τρόπο.

– Ποιο θα έλεγες πως είναι το σημαντικότερο μάθημα για την υγεία και την ευεξία που σου δίδαξε η μελέτη της Αγιουρβέδα; 

Οτι, τελικά δεν είμαστε αυτό που τρώμε, όπως συχνά λέγεται, αλλά αυτό που μπορούμε να πέψουμε!

– Πώς εφαρμόζεις τις αρχές της Αγιουρβέδα στη δική σου ζωή; Δώσε μας τις δικές σου αγαπημένες συμβουλές για να ξεκινήσει κάποιος να ζει σύμφωνα με τις διδαχές της.

Προσωπικά, προσπαθώ να ακολουθώ μία αγιουρβεδική ρουτίνα (dinacharya), σύμφωνα με τη δική μου ιδιοσυγκρασία (dosha), ώστε να είμαι πιο παραγωγική και να διατηρούμαι υγιής. Ωστόσο μπορεί ο καθένας να βάλει την αγιουρβέδα στη δική του ζωή κάνοντας ορισμένες αλλαγές, ανεξαρτήτου dosha. Συγκεκριμένα, προτείνω:

  • Ξύπνημα πριν από την ανατολή του ήλιου
  • Kαθημερινή ολοσωματική άσκηση, ήπιας ή μέτριας έντασης έστω και για λίγα λεπτά
  • Aποφυγή του μεσημεριανού ύπνου
  • Γεύματα μεχρι το 80% της χόρτασης
  • Μασάζ με έλαιο στα πέλματα πριν από τον υπνο

– Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να έρθει σε επαφή με την Αγιουρβέδα κάποιος; 

Το καλό είναι πως πλέον στο διαδίκτυο υπάρχει πολύ ξενόγλωσση πληροφορία για την Αγιουρβέδα ώστε ο οποιοσδήποτε να μπορέσει να έρθει σε επαφή με αυτήν και να μάθει τα βασικά, ακόμα και να κάνει τεστ ωστέ να βρει τη δική του dosha. Ωστόσο, ένας Αγιουρβεδικός σύμβουλος είναι ο καταλληλότερος για να σε κατατοπίσει για τον ιδιοσυγκρασιακό σου τύπο (dosha) και τις τάσεις που σε φέρνουν σε ανισορροπία συναισθηματικά και σωματικά. Έπειτα, θα σου δώσει ορισμένες διατροφικές συμβουλές και καθημερινές πρακτικές κατάλληλες για τον συνδυασμό των στοιχείων σου ώστε να έρθεις πιο κοντά στη μακροβιότητα και την ευεξία. Οι μέρες σου θα είναι πιο λειτουργικές και η ενέργεια σου… μια αποκάλυψη!

Η Μόλυ Μαργωμένου παραδίδει μαθήματα γιόγκα online και δια ζώσης, στο νησί της Κύθνου. Μπορείτε να την αναζητήσετε στο Ιnstagram @kythnosyoga και το email yogainkythnos@gmail.com.