Σίγουρα έχεις ακούσει για τις ενδορφίνες και την ευεργετική δράση τους στον οργανισμό μας. Οι ενδορφίνες είναι νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην ηρεμία, βελτιώνουν τη διάθεση, μειώνουν το στρες και, γενικότερα, δημιουργούν ένα «εύφορο έδαφος» για αισθανθούμε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Ναι, η καρδιοαναπνευστική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ενδορφινών και το ίδιο συμβαίνει με το σεξ, το γέλιο, αλλά και ορισμένες τροφές.

Σύμφωνα με την Caroline Leaf, PhD, νευροεπιστήμονα, συγγραφέα του Cleaning Up The Mental Mess και ιδρύτρια της εφαρμογής NeuroCycle, υπάρχουν τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στη φυσική ενίσχυση των ενδορφινών. Για να είμαστε σαφείς, αυτές οι τροφές δεν περιέχουν ενδορφίνες, αλλά θρεπτικά συστατικά που συνδέονται άμεσα με την ενίσχυση των ενδορφινών.

Βέβαια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι πολλοί παράγοντες σχετίζονται με το πώς νιώθεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις ενδορφίνες. Όχι μόνο υπάρχουν άλλοι νευροδιαβιβαστές και ορμόνες που παίζουν ρόλο, αλλά και οι συνθήκες ζωής έχουν, επίσης, σημαντική σημασία. Εάν βιώνεις μια δύσκολη κατάσταση, το τσιμπολόγημα μιας τροφής που ενισχύει τις ενδορφίνες δεν θα σε φέρει την ευτυχία ως δια μαγείας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν. Σίγουρα μπορούν και στο τέλος της ημέρας, οι τροφές που επιλέγεις για το σώμα σου υποδηλώνουν τη φροντίδα και την αγάπη σου προς αυτό.

Ποιες τροφές σχετίζονται με τις ενδορφίνες;

1. Μαύρη σοκολάτα

Οι λάτρεις της σοκολάτας θα σoυ πουν ότι το ήξεραν και η επιστήμη το επιβεβαιώνει. «Η σοκολάτα περιέχει πολλές διαφορετικές ενώσεις που μπορούν πιθανώς να συνδεθούν με τη διέγερση συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες», λέει ο η Δρ Leaf. «Μερικές έρευνες υποδηλώνουν ότι η σοκολάτα αλληλεπιδρά με τις ενδορφίνες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, όταν τρώμε γλυκές ή γευστικές τροφές, μπορούν να διεγείρουν την απελευθέρωση ενδορφινών στον υποθάλαμο [ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη συναισθηματική δραστηριότητα] και δυνητικά να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα». Για να έχεις πραγματικά το μέγιστο όφελος, προτίμησε τη μαύρη σοκολάτα αντί για τη σοκολάτα γάλακτος, καθώς η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλότερη σε αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο.

2. Εσπεριδοειδή

Δεν τρελαίνεσαι για σοκολάτα; Την επόμενη φορά που θα χρειαστείς μια τόνωση της διάθεσης, απόλαυσε ένα ζουμερό πορτοκάλι. Ακόμη και μόνο η μυρωδιά των εσπεριδοειδών έχει συνδεθεί με την τόνωση της διάθεσης. «Η τυπική φρέσκια και αναζωογονητική μυρωδιά των εσπεριδοειδών προέρχεται από το κύριο χημικό τους συστατικό, το d-limonene», εξηγεί η Caroline Schroeder, πιστοποιημένη αρωματοθεραπεύτρια. «Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το συστατικό υποστηρίζει το τμήμα του νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τη χαλάρωση. Με άλλα λόγια, μπορεί να μειώσει το στρες».

Εκτός από αυτό, η κατανάλωση εσπεριδοειδών αυξάνει επίσης τα επίπεδα ενδορφινών, για τα οποία η Δρ Leaf λέει ότι ευθύνεται η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. «Ένας αριθμός μελετών έχει βρει ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C συνδέονται ή συσχετίζονται με αυξημένη διάθεση, ενώ άλλες μελέτες υποδηλώνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης C συσχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους», λέει.

3. Πιπεριές

Ενώ τα εσπεριδοειδή είναι διαβόητες πηγές βιταμίνης C, οι πιπεριές είναι, επίσης, γεμάτες με θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, γι’ αυτό ακριβώς βρίσκονται στη λίστα των τροφών που απελευθερώνουν ενδορφίνες. «Το σώμα μας δεν παράγει τη βιταμίνη C φυσικά, επομένως πρέπει να τη λαμβάνουμε από εξωτερικές πηγές όπως η διατροφή μας», εξηγεί η Δρ Leaf. Μερικές άλλες εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι φράουλες.

4. Πιπεριές τσίλι

Οι πιπεριές τσίλι είναι πολύ πιο καυτερές από τις πιπεριές, αλλά επιστημονικές μελέτες βρήκαν, επίσης, ότι ενισχύουν τις ενδορφίνες, τουλάχιστον σε αρουραίους. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν καψαϊκίνη, εκείνη την ένωση που τις κάνει καυτερές. Στην πραγματικότητα, η καψαϊκίνη έχει βρεθεί ότι είναι τόσο ισχυρή στο να προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα που έχει χρησιμοποιηθεί σε επιστημονικές μελέτες ως αναλγητικό. Εκτός από την αύξηση των ενδορφινών, η καψαϊκίνη συνδέεται επίσης με τη μακροζωία, οπότε σίγουρα υπάρχει ακόμα ένας λόγος που αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσεις.

Εκτός από αυτές τις συγκεκριμένες τροφές, η Δρ Leaf λέει ότι είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι οι θρεπτικές σου βάσεις καλύπτονται συνολικά. «Μια ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε σημαντικό θρεπτικό συστατικό μπορεί να έχει έμμεση και άμεση επίδραση στη διάθεσή σου λόγω της ψυχονευροβιολογίας, γνωστή και ως η σύνδεση νου-εγκεφάλου-σώματος», λέει. «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αυτό που σκεφτόμαστε και κάνουμε, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών μας επιλογών, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική μας υγεία. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός καλά ισορροπημένου μυαλού και εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ενδορφινών και της ρύθμισης της διάθεσης».