Ζούμε σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι, ενήλικες αλλά και παιδιά, βιώνουν έντονο άγχος στην καθημερινότητά τους. Το άγχος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και πιστεύεται ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση ασθενειών.

Πώς όμως επηρεάζει το άγχος τον οργανισμό; 

Το άγχος δεν μας επηρεάζει μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Η ύπαρξη και ανίχνευση άγχους από τον εγκέφαλο, πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα συστήματα του οργανισμού στέλνοντας μηνύματα, τα οποία μεταδίδονται σε ολόκληρο το σώμα, μέσω των επικοινωνιακών συστημάτων που διαθέτει. Το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση, στην οποία χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και μεγαλύτερη αιματική ροή. Αυτό σημαίνει μεταβολή της λειτουργίας τόσο του αναπνευστικού όσο και του καρδιαγγειακού συστήματος. Η γαστρεντερική λειτουργία μειώνεται ώστε η ενέργεια του σώματος να εστιαστεί στην αντιμετώπιση της «απειλής». Το ήπαρ παράγει επιπλέον σάκχαρο για να μας τροφοδοτήσει με ενέργεια και το μυϊκό σύστημα είναι τεταμένο. Ο οργανισμός μας προκειμένου να ανταποκριθεί, θέτει σε εγρήγορση το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα και έτσι κανένα σύστημα δεν μένει ανεπηρέαστο από το άγχος, εφόσον η αρχή γίνεται από το νευρικό και το ενδοκρινικό που με τη σειρά τους προετοιμάζουν ανάλογα όλα τα υπόλοιπα συστήματα. 

Με ποιο τρόπο δρα η ρεφλεξολογία έναντι του άγχους; 

Η συμβολή της ρεφλεξολογίας στην αντιμετώπιση του άγχους είναι πάρα πολύ καίρια και σημαντική. Αυτό συμβαίνει μέσω της ενεργοποίησης «κουμπιών», δηλαδή συγκεκριμένων ρεφλεξολογικών αντανακλαστικών σημείων που διεγείρει ο ρεφλεξολόγος, με σκοπό τη γενικότερη χαλάρωση. Ειδικές πιέσεις σε συγκεκριμένες περιοχές προάγουν την απελευθέρωση ενδορφινών, γεγονός που επιδρά άμεσα στην κορτιζόλη-ορμόνη του άγχους-προκαλώντας ευφορία και αναλγησία. Διεγείροντας όργανα-αδένες «στόχους» που έχουν άμεση σχέση με το άγχος και δρώντας στο Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη χαλάρωση και την επάνοδο του οργανισμού σε κατάσταση ηρεμίας, συμβάλλουμε στη μείωση και εξάλειψη του άγχου. Έτσι η ρεφλεξολογία επιδρά στη μείωση των ορμονών του άγχους, στην επαναφορά του καρδιακού ρυθμού σε κανονικά επίπεδα, στην εξισορρόπηση του νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος και στην καλύτερη έκκριση των νευροορμονών.  

Γιατί είναι καλό να κάνουμε συχνά συνεδρίες ρεφλεξολογίας και να μην αφήνουμε το άγχος να γίνεται χρόνιο; 

Το συσσωρευμένο άγχος μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις σωματοποίησης στον οργανισμό μας, προκαλώντας ανεπιθύμητες διαταραχές στην υγεία (σωματική-ψυχική-πνευματική). Συχνά ο πονοκέφαλος, οι ημικρανίες, οι πεπτικές διαταραχές, το έλκος στομάχου, τα δερματικά προβλήματα, οι κρίσεις πανικού, οι πόνοι στο σώμα, η κακή ποιότητα ύπνου, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό, είναι μερικά μόνο από τη μακρά λίστα συμπτωμάτων, τα οποία εκδηλώνονται λόγω της συνεχούς έκθεσης σε στρεσογόνους παράγοντες. Το σώμα προκειμένου να ανταποκριθεί, περνάει σε μια κατάσταση μόνιμης εγρήγορσης και παρατηρείται μία τάση υπερλειτουργίας και υπερενεργοποίησης του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος. 

Η ρεφλεξολογία είναι μια φυσική, ολιστική, ήπια, συμπληρωματική αγωγή υγείας που μπορεί να συμβάλλει θετικά και καταλυτικά στη μείωση του άγχους αλλά και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που αυτό προκαλεί, επαναφέροντας την ομοιόσταση στο ενδοκρινικό, στο νευρικό, στο κυκλοφορικό, στο λεμφικό και γενικά, σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. 

Χάρισε κι εσύ στον εαυτό σου ένα πολύτιμο δώρο υγείας!