Σήμερα τιμούμε τις μητέρες. Εκείνες που μας έφεραν στον κόσμο, οι γιαγιάδες, οι προγιαγιάδες, οι νέες και οι παλιές, η υπέρτατη μητέρα φύση που δημιουργεί τη ζωή της ζωής. Σήμερα, όμως, γιορτάζουν και οι μητέρες που δεν είναι ορατές στο φυσικό πεδίο. Εκείνες που υπάρχουν μέσα μας, φροντίζουν και καθοδηγούν το εσωτερικό μας παιδί. Για αυτές τις μητέρες σήμερα θέτουμε μία πρόθεση προσφοράς και εξερεύνησης, γνωρίζοντας θεραπευτικές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να «θρέψουμε» εκείνο το παιδί που ήμασταν κάποτε και λαχταρά όσο τίποτα να πάρει αγάπη και να αισθανθεί ασφάλεια.

1. Αγάπη άνευ όρων

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς ότι απογοήτευσες τον εαυτό σου ή θα κάνεις κάτι που μετάνιωσες, οραματίσου τον εαυτό σου ως το μικρό παιδί που ήσουν κάποτε να τρέχει προς το μέρος σου, για να πάρει αγάπη, ανακούφιση και επιβεβαίωση. Τι θα έλεγες σε αυτό το μικρό παιδί; «Συναντώντας» τον εαυτό σου εκεί θα διαπιστώσεις πως πρόκειται για μία άσκηση ενσυνειδητότητας, αφού θα προσπαθήσεις να σκεφτείς πριν μιλήσεις, να αφήσεις το συναίσθημα να περάσει πριν δράσεις, να διδαχθείς από τον εαυτό σου τη σημασία της συναισθηματικής αυτορρύθμισης. Όσο περνά ο καιρός αυτή η διαδικασία θα γίνεται ευκολότερη. Αντιμετώπισέ το σαν ένα «πείραμα» αγάπης προς τον εαυτό σου.

2. Ό,τι πεθύμησες περισσότερο ως παιδί

Είτε νιώθεις πως οι πρωταρχικοί φροντιστές σου σε μεγάλωσαν υπέροχα είτε πιστεύεις πως ήταν τραγικοί γονείς, είτε βρίσκεσαι σε κάποια ενδιάμεση «απόχρωση» αυτής της εμπειρίας, ο καθένας από εμάς μπορεί να αναπολήσει τα παιδικά του χρόνια και να αντιληφθεί κάτι που ήθελε να έχει περισσότερο, όπως προσοχή, ασφάλεια, αγάπη, ελευθερία ή παιχνίδι. Δίνοντας περισσότερο από αυτό στον εαυτό σου στο «τώρα», ως ενήλικας, θα λειτουργήσει θεραπευτικά. Δεν χρειάζεται να το κάνεις «τέλεια». Χρειάζεται να το κάνεις όπως μπορείς. Η θεραπεία έρχεται μέσα από μικρά βήματα και μικρές στιγμές που μπορεί να σου φαίνονται ασήμαντες.

3. Ο ξεχωριστός και πολύτιμος εαυτός

Ακόμα κι αν οι γονείς σου, για τους δικούς τους λόγους, δεν σου υπενθύμιζαν τακτικά πως είσαι μοναδικός/ή, εσύ έχεις την επιλογή να «σπάσεις» τον κύκλο. Κάνε τον εαυτό σου να αισθανθεί ξεχωριστός σήμερα, αναγνώρισε τη δύναμή σου, τις δύσκολες εμπειρίες που επιβίωσες, τα κατορθώματά σου – όλα μαζί χαρτογραφούν τη μοναδικότητά σου. Στη συνέχεια της ιστορίας σου, θα διαπιστώσεις πως θα αρχίσεις να αισθάνεσαι μεγαλύτερη άνεση να διεκδικείς ό,τι χρειάζεσαι και επιθυμείς – από τον εαυτό σου, αλλά και τους άλλους.

4. Μία αγκαλιά από εσένα για εσένα

Μπορεί η σωματική επαφή να μην είναι η πρωταρχική «γλώσσα αγάπης» σου, ωστόσο υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν πως το υγιές και τρυφερό άγγιγμα βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχοσωματική μας κατάσταση. Παραδοσιακά, οι περισσότερες μητέρες απεικονίζονται να αγκαλιάζουν και να φιλούν τα παιδιά τους. Το ίδιο μπορείς να κάνεις κι εσύ, πιάνοντας το χέρι τ@ συντρόφου σου ενώ περπατάτε, αγκαλιάζοντας τους φίλους σου, απολαμβάνοντας ένα θεραπευτικό μασάζ, αφήνοντας το κατοικίδιο σου να ξαπλώσει στα πόδια σου ή ξαπλώνοντας αγκαλιά με το αγαπημένο σου μαξιλάρι.

5. Η παρηγοριά που αναζητάς

Ακόμα μία πρακτική που μπορείς να εξασκήσεις είναι η συνειδητή έκθεση του εαυτού σου σε ό,τι σε γεμίζει με πίστη, ελπίδα και ανακούφιση. Μουσική, βιβλία, ταινίες και κείμενα που θα λειτουργήσουν ηρεμιστικά για το μέσα σου είναι ένας υπέροχος τρόπος να παρηγορήσεις τον εαυτό και να κατευνάσεις τα έντονα, αρνητικά συναισθήματα.

6. Αισθήματα γείωσης και ασφάλειας

Ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του είναι να του δώσει τα εφόδια που χρειάζεται για να αισθάνεται σωματικά και ψυχικά ασφαλής. Ακόμα κι αν οι γονείς σου δεν κατάφεραν να γίνουν πηγή ασφάλειας και θαλπωρής στη ζωή σου, ναι εσύ μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου αυτή την ευκαιρία. Αυτό μπορεί να συμβεί «καλλιεργώντας» μία υγιή σχέση με την αυτοπειθαρχία, θέτοντας βασικές προτεραιότητες, κάνοντας αποταμίευση, φροντίζοντας το σώμα σου και αναζητώντας σχέσεις που ενέχουν αμοιβαιότητα θετικών συναισθημάτων.

7. Μία υγιής, μητρική φιγούρα

Υπάρχει κάποιος φίλος, συνεργάτης ή συγγενής που εκτιμάς ιδιαίτερα για την φροντιστική και προστατευτική του συμπεριφορά; Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που σου έρχεται πρώτος στο μυαλό; Όταν αναζητάς κίνητρο για να γίνεις η μητέρα του εαυτού σου, εστίασε στη σύνδεση με τον άνθρωπο που ενσαρκώνει μία υγιή, μητρική φιγούρα για εσένα.

8. Χρόνος χαλάρωσης

Αν οι γονείς σου ήταν συχνά απόντες ή η ζωή σε ανάγκασε να μεγαλώσεις γρήγορα και να ασχολείσαι με ενήλικα ζητήματα από νεαρή ηλικία, ο προγραμματισμός χρόνου ξεκούρασης μέσα στην ημέρα, την εβδομάδα ή τον μήνα, μπορεί να είναι ένα δύσκολο μονοπάτι για εσένα. Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως μερικές φορές μία «τεμπέλικη» μέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου και να προστατεύσεις τον εαυτό σου από το burnout. Αν η καθημερινότητά σου είναι έντονη, όρισε κάποιες μέρες που μπορείς να επιβραδύνεις ρυθμούς και να έχεις μία πιο χαλαρή λίστα υποχρεώσεων.

Οι παρούσες συνθήκες της ζωή σου μπορεί να απαιτούν να είσαι η μητέρα του εαυτού σου με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Κάποιες από τις παραπάνω πρακτικές μπορεί να τις εξασκείς ήδη, ενώ άλλες να σε δυσκολεύουν περισσότερο. «Τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;», μία ερώτηση που αξίζει να κάνεις στον εαυτό σου και να ακούσεις, αληθινά, την απάντηση.