Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ χαριτωμένες λεξεις και «μωρουδίστικη» γλώσσα για να μιλήσεις στ@ σύντροφό σου; Το baby talk, να μιλάς δηλαδή σαν να απευθύνεσαι σε ένα μωρό, μπορεί να θεωρείται από πολλούς «υπερβολικό» ή/και «ξενέρωτο», αλλά φαίνεται πως έχει εξαιρετική επίδραση στην ψυχολογία σου, ειδικά όταν απέναντί σου έχεις τον τετράποδο φίλο σου.

Σύμφωνα με την επιστήμη τα κατοικίδια ανταποκρίνονται στο baby talk και αυτό ενισχύει το δέσιμο σας

Σχετική μελέτη στο ScienceDaily δείχνει πως τα σκυλιά ανταποκρίνονται στα «μωρουδίστικα» λόγια και μιλώντας τους κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενδυναμώσει τη σύνδεσή σας, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα παιδιά. Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του York στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν μια μελέτη που ήρθε να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό: «Ένα ειδικό μοτίβο ομιλίας, όπως είναι τα μωρουδίστικα λόγια, βοηθά στην κατάκτηση της γλώσσας και βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ένα ανθρώπινο μωρό συνδέεται με έναν ενήλικα. Αυτή η μορφή ομιλίας έχει κάποιες ομοιότητες με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν στα κατοικίδια τους, γνωστή ως σκυλοκατευθυνόμενη ομιλία».

Αν έχεις κι εσύ κατοικίδιο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα μπορείς να ταυτιστείς με τα παραπάνω ευρήματα. Κι αν έχεις ακόμα αμφιβολίες, δοκίμασε τώρα να μιλήσεις «μωρουδίστικα» στον σκύλο σου και θα δεις πως θα ανταποκριθεί αμέσως επιστρέφοντάς σου πολλά φιλιά, χάδια και κουνήματα ουράς.

Celine Sayuri Tagami / Unsplash

Το να μιλάς στο κατοικίδιο σου, καταπολεμά τη μοναξιά

Ο σκύλος σου δεν είναι ο μόνος που επωφελείται από την ομιλία. Σύμφωνα με τον Δρ. Elfenbein, κτηνίατρο και ειδικό στη συμπεριφορά των ζώων, το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας είναι εξίσου ωφέλιμο και για τη δική μας σωματική και ψυχική ευεξία. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι όταν απευθυνόμαστε στα κατοικίδια μας, μπορούμε ακόμα να καταπολεμήσουμε και τη μοναξιά.

Το κατοικίδιο σου είναι καταπληκτικός ακροατής

Το Animal Channel σημειώνει ότι η συντροφιά με τα κατοικίδια είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ζωής και επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να τους μιλάς. Άλλωστε, ο καλύτερος τετράποδος φίλος σου σε ανακουφίζει από το άγχος, δεν είναι ποτέ επικριτικός και θα στηρίξει κάθε απόφασή σου. Για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, συνέχισε να μιλάς «μωρουδίστικα» στο κατοικίδιο σου γιατί εκείνο το λατρεύει, όπως κι εσύ.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Παιδιά και κατοικίδια: 6 οφέλη από μία υπέροχη συνύπαρξη
Πώς θα συνυπάρξει η γάτα σου με ένα δεύτερο κατοικίδιο
Οι άνθρωποί μας: Κατερίνα Νικολαϊδου, pet sitter