Πώς μπορείς να ικανοποιήσεις τη βαθιά και ουσιαστική συναισθηματική ανάγκη που έχει ο/η σύντροφός σου να νιώθει ότι τον/την αγαπάς, αλλά και το αντίστροφο; Οι 5 γλώσσες της αγάπης είναι ένα «εργαλείο» που παρουσίασε πριν αρκετά χρόνια ο Dr. Gary Chapman, σύμβουλος γάμου και συγγραφέας, για να μάθουμε πώς να εκφράζουμε την αγάπη μας με τρόπο που να γίνεται αντιληπτός από τον άνθρωπό μας, αλλά και τι ακριβώς χρειαζόμαστε εμείς οι ίδιοι για να αισθανθούμε ότι μας αγαπούν.

Ποιες είναι οι 5 γλώσσες της αγάπης;

Συνήθως, έχουμε μία πρωταρχική γλώσσα αγάπης, μέσω της οποίας δείχνουμε την αγάπη μας και ταυτόχρονα αισθανόμαστε ξεχωριστοί για τον/την σύντροφό μας. Αρκετοί, όμως, έχουν και μία ή δύο δευτερεύουσες γλώσσες που είναι λιγότερο έντονες, αλλά σίγουρα λαμβάνονται υπόψη.

Ο Dr. Gary Chapman είναι συγγραφέας της σειράς best-seller «Οι 5 γλώσσες της αγάπης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ο Dr. Chapman μοιράζεται τους πέντε τρόπους – πέντε γλώσσες αγάπης, που χρησιμοποιούμε για να δώσουμε αγάπη και ταυτόχρονα να καταλάβουμε ότι την εισπράττουμε: 

  1. Λόγια επιβεβαίωσης
  2. Ποιοτικός χρόνος
  3. Δώρα
  4. Πράξεις φροντίδας
  5. Σωματική επαφή

1. Λόγια επιβεβαιώσης

Τι σημαίνει: Εκτιμάς τα κομπλιμέντα, τα λόγια ενθάρρυνσης και υποστήριξης.
Παραδείγματα: «Είσαι υπέροχος/η σήμερα», «Εκτιμώ ιδιαίτερα που προγραμμάτισες αυτό το ταξίδι για εμάς», «Λατρεύω το πόσο [θετικό χαρακτηριστικό] είσαι» κ.ά.

2. Ποιοτικός χρόνος

Τι σημαίνει: Νιώθεις ότι σε αγαπούν όταν αφιερώνουν χρόνο και σου δείχνουν αμέριστη προσοχή.
Παραδείγματα: Ο/Η σύντροφός σου αφήνει το κινητό στην άκρη όταν γευματίζετε ή κουβεντιάζετε και εμπλέκεται σε δραστηριότητες που σου αρέσουν για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί.

3. Δώρα

Τι σημαίνει: Εισπράττεις την αγάπη, όταν κάποιος σε σκέφτεται και σου κάνει δώρα – μικρά ή μεγάλα.
Παραδείγματα: Τα μικρά, ξαφνικά δωράκια που σε κάνουν να αισθάνεσαι ξεχωριστός/ή σε μία απλή μέρα. Όταν ο/η σύντροφός σου, σου φέρνει το αγαπημένο σου γλυκό, σου παίρνει καφέ ή σου αφήνει κάποιο σημείωμα αγάπης.

4. Πράξεις φροντίδας

Τι σημαίνει: Νιώθεις αγάπη όταν κάποιος προσφέρεται να κάνει κάτι για να σε βοηθήσει ή αναλαμβάνει μία υποχρέωση που σε αγχώνει κ.ο.κ.
Παραδείγματα: Ο/Η σύντροφός προσφέρεται, χωρίς να το ζητήσεις, να κάνει μια οικιακή δουλειά που έχει αναλάβει, συνήθως, ο άλλος ή να καλέσει τον υδραυλικό, αντί να το κάνεις εσύ, ή να φτιάξει κάτι που χάλασε κ.ά.

5. Σωματική επαφή

Τι σημαίνει: Αγκαλιές, φιλιά, χουχούλιασμα και ό,τι περιλαμβάνει άγγιγμα σε βοηθούν να αισθανθείς πως εισπράττεις αγάπη.
Παραδείγματα: Η μέρα ξεκινάει και τελειώνει με φιλιά, μία τυχαία αγκαλιά για κανέναν συγκεκριμένο λόγο, το κράτημα των χεριών στον δρόμο ή το χουχούλιασμα αγκαλιά, ενώ παρακολουθείτε Netflix. Ποια είναι η δική μου γλώσσα αγάπης;

Κι αν έχεις διαφορετική γλώσσα αγάπης από τον/την σύντροφό σου;

Ο κάθε άνθρωπος «μιλά» τη δική του γλώσσα αγάπης και, πράγματι, μπορεί να μη «μιλάτε» την ίδια γλώσσα με τον/την σύντροφό σου. Η αμοιβαία προσπάθεια να κατανοήσετε και να δείξετε την αγάπη σας με τρόπο που τόσο εσύ όσο και ο/η σύντροφός σου θα την αντιλαμβάνεστε, θα δημιουργήσει ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για τη σχέση σας.

Αν θέλεις να μάθεις τη δική σου γλώσσα αγάπης, σίγουρα μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο του Dr. Chapman ή/και να κάνεις το quiz που κάναμε κι εμείς.