Το να νιώθεις εξάντληση στην εποχή μας είναι πια (δυστυχώς) ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι πολλαπλές ευθύνες και οι προσπάθειες να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της προσωπικής κι επαγγελματικής σου ζωής επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία.

Κάποια ενδεικτικά σημάδια εξάντλησης:

  • Ατονία: Δεν έχεις όρεξη και διάθεση να κάνεις ακόμη και πράγματα που σου αρέσουν
  • Έλλειψη συγκέντρωσης: Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς σε ένα task.
  • Νευρικότητα: Έχεις εσωτερική ένταση και κάνεις νευρικές κινήσεις όπως το να κοιτάς συνέχεια το κινητό.
  • Ακεφιά: Δεν μπορείς να χαρείς τη ζωή και να απολαμβάνεις όσα έχεις.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να νιώσεις άμεσα καλύτερα. Σήμερα θα μιλήσουμε για 3 βασικούς πυλώνες που επηρεάζουν θετικά την ψυχική και σωματική ευεξία.

Κίνηση σώματος

Μια από τις πιο αποτελεσματικές και διαχρονικές τεχνικές είναι η ενεργοποίηση του σώματος μέσω της κίνησης. Είτε πρόκειται για γυμναστική, χορό, stretching, περπάτημα, διατάσεις, τρέξιμο, ποδήλατο, αθλητική δραστηριότητα θα ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειας σας και θα σας τονώσει. Η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στη ρουτίνα σας θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε το αίσθημα της εξάντλησης, θα ενισχύσει την φυσική αντοχή και θα τονώσει σωματική σας ευεξία.

Τακτικά διαλείμματα

Όταν νιώθετε εξαντλημένοι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κάνετε τακτικά διαλείμματα μέσα στην διάρκεια της ημέρας σας. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να επαναφορτίσετε τον εαυτό σας. Στα διαλείμματα μπορείτε να δοκιμάσετε να ακούσετε αγαπημένη σας μουσική, να διαβάσετε κάτι που σας δίνει έμπνευση και σας βοηθά να ξεχνιέστε. Μπορείτε να δοκιμάσετε να βγείτε να κάνετε «ουρανοθεραπεία» και να κοιτάξετε τον ουρανό για λίγα λεπτά, παρατηρώντας τον και παίρνοντας βαθιές ανάσες.

Ισορροπημένη διατροφή

Τα επίπεδα ενέργειάς σου επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που καταναλώνεις. Διατήρησε μια ισορροπημένη διατροφή επιλέγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς. Για να αποφύγεις την ενεργειακή κατάρρευση περιόρισε τα επεξεργασμένα γεύματα και σνακ με ζάχαρη. Το νερό είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς ακόμη και μια ελαφρά αφυδάτωση μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι εξάντληση. Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση καφέ καθώς μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο και το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να σου φέρει υπνηλία. Πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δες πόσο καλύτερα θα νιώσεις υιοθετώντας αυτές τις πρακτικές στην καθημερινή σου ρουτίνα. Μην διστάσεις να δώσεις προτεραιότητα στις ανάγκες σου όταν αισθάνεσαι κόπωση και εξάντληση καθώς η φροντίδα του εαυτού είναι ζωτικής σημασίας για να είμαστε υγιείς και παραγωγικοί.