Πολλοί λένε αστειευόμενοι πώς “τα πρώτα 18 χρόνια είναι δύσκολα”. Προσωπικά μιλώντας, γνωρίζω μόνο από τα πρώτα τρία της μητρότητας/ γονεϊκότητας και μπορώ να πω με το χέρι στην καρδιά πως μοιάζει με το ράλι Ακρόπολης (είδατε δεν είμαι υπερβολική και δεν είπα Γολγοθάς). Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία νέα μαμά είναι πολλές και όλο αυτό ξεκινά από την εγκυμοσύνη. Έρευνες μάλιστα δείχνουν πως 1 με 2 στις 10 γυναίκες παρουσιάζουν αγχώδεις ή καταθλιπτικές διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη ή τη λοχεία!
H γονεϊκότητα όσο όμορφη και αν είναι μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση της μητέρας, με ένα ποσοστό του 30% των γυναικών να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης την επιλόχειο περίοδο.
Το ενδιαφέρον εδώ στρέφεται στις ψυχολογικές ανάγκες της νέας μητέρας και τις συμπεριφορές ανατροφής των παιδιών. Ανάγκες όπως ικανότητα (συναίσθημα ότι είναι καλή σε αυτό που κάνει), σχετίζεσθαι (να έχει ικανοποιητικές σχέσεις), και αυτονομία (ελευθερία να καθορίσει τις δικές της πράξεις). Όταν αυτές οι ανάγκες ικανοποιούνται, έχουμε την τάση να νοιώθουμε πλήρεις και καλά. Όταν δεν καλύπτονται, αυτό ρίχνει τη διάθεσή μας και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Ακόμα όμως και αν δεν οδηγηθεί σε κατάθλιψη αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι ροζ. Υπάρχουν και οι γκρι μέρες και ήρθε επιτέλους ο καιρός να μιλήσουμε γι αυτές.
Σε αυτό το small talk του Love Yourself συνομίλησα με τη Σύμβουλο Οικογένειας και Σχέσεων, Αντωνία Μπάγια για όλα αυτά τα πράγματα – μικρά και μεγάλα – που συμβαίνουν στο κεφάλι, αλλά και στη ζωή μίας νέας μαμάς.