Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γεμίζω την ατζέντα και κυρίως το μυαλό μου με νέους στόχους. Τρόπος του λέγειν νέους. Τους περισσότερους τους σέρνω από χρονιά σε χρονιά: να χάσω βάρος, να βάλω το διάβασμα στη ζωή μου, να βλέπω περισσότερες ταινίες, να προγραμματίζω καλύτερα το χρόνο μου, να μαζέψω χρήματα και πάει λέγοντας. Από ό,τι διαβάζω δεν είμαι μόνη σε αυτό! Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιο πολλοί στόχοι που μπαίνουν στις αρχές του Ιανουαρίου δεν φτάνουν καν στο τέλος του. Μάλιστα, σύμφωνα με δεδομένα της δημοφιλούς εφαρμογής τρεξίματος και ποδηλασίας Strava, η μέρα που οι περισσότεροι εγκαταλείπουν τα resolutions τους είναι η 19η Ιανουαρίου, εξ ου και αποκαλείται “quitter’s day”.

«Κάθε στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος, ποσοτικά μετρήσιμος και με συγκεκριμένη ημερομηνία εκπλήρωσης» λέει η Ζωή Γιαννελέρ, relationship & leadership coach και δημιουργός του Living Pharmacy, ενώ τονίζει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το “γιατί” και το “πώς” του κάθε στόχου. «Το “γιατί” είναι αυτό που μας φορτίζει συναισθηματικά και μας ωθεί να κάνουμε τις πράξεις που χρειάζονται. Αν δεν έχω μέσα μου ξεκάθαρο και έντονο το γιατί θέλω να κάνω κάτι, τότε πολύ εύκολα θα τα παρατήσω με οποιαδήποτε δυσκολία ή εμπόδιο συναντήσω στο δρόμο μου. Και θα συναντήσεις πολλά, αυτό είναι σίγουρο» λέει η Ζωή. Όσο για το “πώς” του στόχου, αυτό βρίσκεται κάθε μέρα και ίσως μάλιστα ανανεώνεται, εμπλουτίζεται και αλλάζει στην πορεία. Οι απλές, καθημερινές πράξεις, λοιπόν, είναι αυτές που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην εκπλήρωση των στόχων μας. «Το πιο δύσκολο βήμα είναι το πρώτο» λέει η Ζωή θυμίζοντάς μας όμως ότι τα πιο μικρά βήματα κερδίζουν τους πιο μεγάλους αγώνες, ενώ οι τελείες ενώνονται πάντα στο τέλος».

Με όλα αυτά κατά νου έφτιαξα μια λίστα με μικρά βήματα που θα με οδηγήσουν στο τέλος του 2023 στο στόχο μου: να υλοποιήσω επιτέλους τα resolutions μίας χρονιάς. Και τα 12 είναι… καταδικασμένα να πετύχουν.

1. Λιγότερος χρόνος στα social media

Κάθε μέρα θα σκρολάρω μισή ώρα λιγότερο σε Instagram και Facebook και θα αφιερώνω αυτόν το χρόνο στο διάβασμα βιβλίων, που εδώ και χρόνια θέλω να διαβάσω αλλά δεν προλαβαίνω.

2. Φωτογραφίες στο χαρτί

Υπολογιστές, κινητά, κάρτες μνήμης: όλοι έχουμε από όλα και τα έχουμε γεμάτα με εικόνες που δεν βλέπουμε ποτέ. Κάθε μήνα θα ξεχωρίζω τις 10 τοπ φωτογραφίες και θα τις εκτυπώνω. Στο τέλος της χρονιάς θα βάλω τις αγαπημένες μου σε καδράκια για να διακοσμήσω το σπίτι.

3. Αποχή από τα έξοδα

Λέγεται spending fast ή spending freeze (δίαιτα ή πάγωμα εξόδων αντίστοιχα) και είναι ουσιαστικά η μείωση των εξόδων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (στην περίπτωσή μου για δύο εβδομάδες) στα απολύτως απαραίτητα, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων.

4. Στοπ στο multi-tasking

Κάποιοι το θεωρούν χάρισμα, όμως αποδεικνύεται energy vampire. Σύμφωνα με μελέτες, ο παραγωγικός χρόνος μας μπορεί να μειωθεί κατά 40% όταν κάνουμε παράλληλα διάφορες δουλειές χωρίς να επικεντρωνόμαστε σε καμία από αυτές. Όταν μιλάω στο τηλέφωνο, θα μιλάω απλώς στο τηλέφωνο. Τελεία.

5. Επιδιόρθωση αντί για νέα αγορά

Εκτός από φιλικότερο στο περιβάλλον, είναι και δημιουργικό. Αντί να αγοράσω καινούργια έπιπλα για το μπαλκόνι, θα προσπαθήσω να διορθώσω τις φθορές και να τα βάψω. Την ίδια τακτική θα εφαρμόσω με ό,τι άλλο χαλάει -από τζιν μέχρι οικιακά σκεύη.

6. Μικρές αλλαγές στη δουλειά

Μπορεί η ρουτίνα να βοηθάει στην οργάνωση του χρόνου, αλλά ροκανίζει τη δημιουργικότητα. Μικρές διαφοροποιήσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον μας ακόμα και για αδιάφορες ή βαρετές εργασίες. Έρευνα δημοσιευμένη στο National Library of Medicine συμπεραίνει ότι οι αλλαγές στο πρόγραμμα της δουλειάς μειώνουν την πιθανότητα άγχους κατά 20% και αυξάνουν την πιθανότητα ικανοποίησης από την εργασία κατά 62%.

7. Τουλάχιστον ένα ΣΚ το μήνα στη φύση

Διάφορες έρευνες αποδεικνύουν ότι η σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, αρκούν μόλις δέκα λεπτά στη φύση για να νιώσουμε καλύτερα, μειώνοντας τις σωματικές και ψυχικές συνέπειες του άγχους.

8. Μια ανάσα ζωής

…και δύο και τρεις. Κάθε μέρα θα αφιερώνω 10 λεπτά στην αναπνοή μου. Οι διάφορες τεχνικές αναπνοής σε κατάσταση ηρεμίας εκπαιδεύουν το σώμα και το νου, ώστε κάθε φορά που αγχωνόμαστε να επικεντρωνόμαστε στο τώρα και να ηρεμούμε.

9. Φίλοι στο πρόγραμμα

Όλοι έχουμε πολλές υποχρεώσεις, όμως ξέρουμε ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων το τι τελικά προλαβαίνουμε να κάνουμε και τι όχι. Τουλάχιστον μία φορά το μήνα θα βγαίνω για καφέ, ποτό ή απλώς βόλτα με φίλους.

10. Αγαπητό μου ημερολόγιο

Έχοντας διαβάσει για τα οφέλη του journaling, θα κλείνω την κάθε μέρα γράφοντας δυο-τρεις γραμμές. Μπορεί να είναι μία σκέψη, ένα συναίσθημα ή μία κατάσταση που βίωσα. Πάντως κάθε βράδυ θα βάζω… λεζάντα στη μέρα που πέρασε, συλλέγοντας τις σκέψεις μου σε ένα τετράδιο. Θα το διαβάσω στο τέλος του Δεκέμβρη.

11. Συνταγές επιτυχίας

Δύο φορές το μήνα θα μαγειρεύω κάτι που δεν έχω ξαναφτιάξει ποτέ. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποικιλία και η διαφορετικότητα. Ήδη μαζεύω συνταγές που μου κάνουν κλικ.

12. Ρούχα για χάρισμα

Παρά τις τακτικές εκκαθαρίσεις στην ντουλάπα μου, εξακολουθώ να έχω πράγματα που δεν φοράω, αλλά δεν θέλω ούτε να πετάξω ούτε να ρίξω σε κάποιον κάδο. Επειδή δυσκολεύομαι να τα αποχωριστώ μαζικά, θα διαλέγω κάθε μήνα κι από δύο είδη που ξέρω ότι δεν πρόκειται να ξαναφορέσω και θα τα χαρίζω είτε σε φίλες, είτε σε οργανώσεις που τα έχουν ανάγκη.