Δεν ξέρω για σένα αλλά η αποταμίευση δεν είναι το φόρτε μου. Είναι βέβαια κάτι που με απασχολεί από τη σχολική ηλικία μέχρι σήμερα! Βέβαια το πώς θα καταφέρω, στο τέλος της εβδομάδας, να μαζέψω περισσότερα χρήματα ώστε να τα επενδύσω έξυπνα σε αυτοκόλλητα, έχει διαφορετική σημασία και βαρύτητα από το πώς θα καταφέρω, στην ηλικία των 36, να βάλω στην άκρη χρήματα για να αγοράσω κάποια στιγμή ένα σπίτι. Στην τρυφερή μου παιδική ηλικία είχα δύο τρόπους να λύσω το πρόβλημα της αποταμίευσης.

Τη μια βδομάδα μπορεί, με πόνο ψυχής, να απαρνιόμουν την αγορά οποιασδήποτε λιχουδιάς από το κυλικείο, ώστε την Παρασκευή να κάνω πάρτυ με αυτοκόλλητα. Την άλλη βδομάδα θα ξεκινούσα δειλά, αγοράζοντας μια τσίχλα τη Δευτέρα και κάπως κατάφερνα, μέχρι την Παρασκευή, να χρωστάω κιόλας δυο λουκουμάδες στο κυλικείο. Και να μην έχω και για αυτοκόλλητα! Το αντίστοιχο της ενήλικης ζωής σας αφήνω να το φανταστείτε γιατί, λίγο πολύ, μόνο τα προϊόντα άλλαξαν! Γι’ αυτό και όταν άκουσα για τον κανόνα 50/30/20, που κάνει θραύση στο εξωτερικό, έπρεπε να μάθω περισσότερα. Και τώρα που ξέρω περισσότερα, σου μεταδίδω τη γνώση ώστε και λουκουμά να μπορείς να πάρεις, και αυτοκόλλητα.

Τι είναι ο κανόνας 50/30/20

Ο κανόνας 50/30/20 λέει, συνοπτικά, πως κάθε μήνα θα πρέπει να διαθέσεις 50% των εσόδων σου για τα αναγκαία έξοδα, 30% για πράγματα που εσύ επιθυμείς και 20% θα πηγαίνει σε αποταμίευση ή σε αποπληρωμή ήδη υπαρχόντων χρεών. Ο συγκεκριμένος κανόνας, που είναι πράγματι όσο απλός φαίνεται με μια πρώτη ματιά αλλά και πολύ πιο ισχυρός, πρωτοεμφανίστηκε το 2005 στο βιβλίο“All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan,” της Elizabeth Warren η οποία ισχυρίζεται πως όποια κι αν είναι τα έσοδά σου, όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σου, μπορείς να έχεις τα οικονομικά σου σε τάξη και να διαπιστώσεις πολλά για τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύεις αν απλά τον εφαρμόσεις.

Κανόνας 50/30/20: 50% για τα αναγκαία έξοδα

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλα τα έξοδα που δεν μπορείς να αποφύγεις. Εδώ δηλαδή ανήκει το νοίκι σου, οι λογαριασμοί για παροχή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου, τα έξοδα μετακίνησης, οι ασφάλειες και τα έξοδα του σουπερμάρκετ. Αν εφαρμόζοντας τον κανόνα, τα έξοδα αυτά ξεπερνούν το 50% του καθαρού σου μηνιαίου εισοδήματος, ήρθε η ώρα να προβείς σε αλλαγές όπως τη διαπραγμάτευση του ενοικίου σου, κάποια αλλαγή παρόχου, αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ψωνίζεις τρόφιμα κτλ.

Κανόνας 50/30/20: 30% για τις επιθυμίες σου

Εδώ ανήκει η αγάπη σου για να τρως σε εστιατόρια, τα νέα σου ρούχα, τα δώρα και τα ταξίδια, η συνδρομή σου στο γυμναστήριο, η αγαπημένη σου πλατφόρμα streaming, τα μη αναγκαία τρόφιμα κτλ. Αν εδώ δεις πως ξοδεύεις μεγαλύτερο ποσοστό, σημείωσε πού σημειώνεις τα μεγαλύτερα ποσά κι αναρωτήσου αν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό και πόση αξία δίνει στη ζωή σου. Μειώνοντας τις περιττές συνδρομές και τα έξοδα μπορείς να αφιερώσεις μεγαλύτερα ποσά σε πράγματα και χόμπι που πραγματικά σε γεμίζουν χωρίς να ξεπεράσεις το όριο του 30%.

20% για αποταμίευση

Αν έχεις φτάσει μέχρι εδώ, τα υπόλοιπα είναι εύκολα! Το 20% του εισοδήματός σου μπορεί να πηγαίνει απευθείας σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό ή για την αποπληρωμή των χρεών σου. Έτσι μέσα από τα αποταμιευμένα σου χρήματα μπορείς να αντλείς τυχόν έκτακτα ιατρικά ή κοινωνικά έξοδα (αμάν αυτοί οι γάμοι!) χωρίς να ανησυχείς πώς θα βγάλεις τον μήνα. Ακόμα, αν ο μισθός σου είναι σχετικά χαμηλός, μπορείς σε αυτά να υπολογίσεις και τα έξοδα που προκύπτουν μόνο μία ή δύο φορές τον χρόνο όπως είναι η ασφάλεια του αυτοκινήτου ή οι καλοκαιρινές διακοπές.

Έτσι θα έχεις πάντα κάποια χρήματα στην άκρη, έχοντας αρχικά καλύψει και όλα σου τα βασικά έξοδα. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Δοκίμασε τον κανόνα 50/30/20 και στείλε μας τη δική σου εμπειρία αποταμίευσης.