Είτε δουλεύεις κάποιες, είτε όλες τις ημέρες από το σπίτι σου, η ενσυνειδητότητα είναι καθημερινό ζητούμενο. Γιατί μπορεί να δουλεύεις πχ. με τις πιτζάμες σου, να μη χάνεις χρόνο στις μετακινήσεις και να έχεις μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμά σου, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι από το σπίτι εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Είναι σημαντικό λοιπόν να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις, ώστε τις άπειρες ώρες που περνάς δουλεύοντας στο σπίτι σου να διατηρείς την ενέργειά σου σε υψηλά επίπεδα και να διαχειρίζεσαι τις όποιες δυσκολίες με ηρεμία, ψυχραιμία και κατανόηση.
Τι είναι η ενσυνειδητότητα
Αν θέλαμε να απαντήσουμε με μια φράση, θα λέγαμε ότι είναι το να είσαι παρών. Το mindfulness, όπως είναι η ορολογία στα αγγλικά, έχει να κάνει με το να παρατηρείς όσα σου συμβαίνουν τη δεδομένη στιγμή. Ούτε χθες. Ούτε αύριο. Τώρα! Ουσιαστικά παρατηρείς τα πάντα -όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά και τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα- και τα αποδέχεσαι όπως ακριβώς έρχονται, χωρίς να παρεμβαίνεις, να κρίνεις και να προσπαθείς να τα αλλάξεις.
Πώς θα σε βοηθήσει στη δουλειά
Η διαχείριση του άγχους είναι το νούμερο ένα όφελος από την κατάκτηση της ενσυνειδητότητας στην εργασία σου. Ζώντας στο τώρα και βιώνοντας τις καταστάσεις ως παρατηρητής, αποστασιοποιείσαι από τα προβλήματα και παίρνεις καλύτερες αποφάσεις. Επίσης μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις στωικά και αποφασιστικά τις δυσκολίες και να εκτιμάς τα πράγματα που έρχονται εύκολα και βολικά.
7 βήματα προς την ενσυνειδητότητα
1. Καθιέρωσε μία ρουτίνα
Μπορεί να είναι αυτή που μας καίει και από την οποία τρέχουμε να ξεφύγουμε, αλλά στην πραγματικότητα η ρουτίνα είναι ανακουφιστική και δίνει ρυθμό στην καθημερινότητά μας. Προσπάθησε λοιπόν να έχεις ένα συγκεκριμένο ωράριο, γιατί όλοι ξέρουμε ότι στην εξ αποστάσεως εργασία είναι πολύ εύκολο να ξεφύγεις και τελικά να δουλεύεις πολύ περισσότερο από ό,τι στο γραφείο. Διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα με σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης, αφήνοντας περιθώριο σε απολαύσεις όπως το πρωινό στο σπίτι -ο καφές στο πόδι δεν έχει θέση στην καθημερινή ατζέντα του work from home. Αντιθέτως τα τακτικά διαλείμματα και οι δραστηριότητες αποσυμπίεσης και χαλάρωσης επιβάλλονται.
2. Δημιούργησε ένα αρμονικό περιβάλλον εργασίας
Όσο δελεαστικό και αν είναι να δουλεύεις κάποιες μέρες από τον καναπέ ή το κρεβάτι σου, απόφυγε να το κάνεις συνήθεια. Βρες το δωμάτιο στο οποίο νιώθεις πιο όμορφα από άποψη φωτισμού και αερισμού του χώρου κι εργάσου σε τραπέζι ή γραφείο, προσπαθώντας να διατηρείς σωστή στάση σώματος. Φρόντισε επίσης για την καθαριότητα και την τακτοποίηση του γραφείου σου, καθώς έτσι θα περιορίσεις τα στοιχεία που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σου.
3. Κουνήσου από τη θέση σου…
…όχι μεταφορικά μην γκαντεμιάσεις κάτι, αλλά κυριολεκτικά. Η κίνηση αναζωογονεί εκτός από το σώμα και το μυαλό σου. Δοκίμασε την επόμενη φορά που θα κολλήσεις σε κάτι να σηκωθείς από το γραφείο και να κάνεις μερικές ασκήσεις. Δέκα λεπτά γιόγκα, λίγο στρέτσινκγ, μία κοντινή βόλτα για περπάτημα ή ίσως μερικές χορευτικές κινήσεις στο ρυθμό του αγαπημένου σου τραγουδιού θα συμπαρασύρουν στο χορό τις ενδορφίνες και τη διάθεσή σου.
4. Απόλαυσε τις μικρές χαρές του να δουλεύεις από το σπίτι
Μη διστάσεις να κάνεις ό,τι δεν σου επιτρέπεται στο γραφείο και σε ευχαριστεί ή σε χαλαρώνει. Θες να τρως φρεσκομαγειρεμένο μεσημεριανό; Να απολαμβάνεις ένα ζεστό ντους μετά από κάθε δύσκολο meeting; Να συμμετέχεις σε zoom call με κλειστή κάμερα και ενώ περιμένεις τη μάσκα προσώπου σου να στεγνώσει; Όλα επιτρέπονται και όλα σου θυμίζουν πόσο τυχερ@ είσαι που μπορείς να τα κάνεις ενώ εργάζεσαι.
5. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου
Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, όταν έχουμε άγχος σφιγγόμαστε και κρατάμε την αναπνοή μας. Θυμήσου λοιπόν να διώχνεις την ένταση με βαθιές εισπνοές και αργές μακρόσυρτες εκπνοές. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αναπνοής που θα σε χαλαρώσουν τόσο σωματικά (με τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα σου τα κύτταρα) όσο και πνευματικά, βοηθώντας σε να αποστασιοποιηθείς από όσα συμβαίνουν γύρω σου και να φέρεις την προσοχή σου στο τώρα.
6. Αναζήτησε την επικοινωνία
Το ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε σένα και στους συναδέλφους σου δεν σημαίνει ότι θα στερηθείς την επικοινωνία μαζί τους. Αν για παράδειγμα συνηθίζατε, όταν πηγαίνατε στο γραφείο, να πίνετε μαζί τον πρωινό σας καφέ και να λέτε τα νέα σας, καθιερώστε μία βιντεοκλήση κάθε πρωί ώστε να διατηρήσετε τη συνήθεια σας. Επίσης μη διστάζεις να ζητήσεις τη βοήθειά τους όταν κολλάς σε κάτι ή αν χρειάζεσαι παρέα για brainstorming. Όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμά σου, είναι σημαντικό να εξοικονομείς λίγο χρόνο για ανθρώπινη επικοινωνία -και με τα μέλη της οικογένειάς σου ή όποιον άλλο βρίσκεται στο σπίτι σου την ώρα που εργάζεσαι- για να μη νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε απομόνωση και για να ξεφεύγει στιγμιαία το μυαλό σου από τη δουλειά.
7. Κάνε επανεκκίνηση
Δεν τη χρειάζεται μόνο το PC σου όταν κολλάει, αλλά κι εσύ. Λίγος χρόνος χαλάρωσης και αναδιοργάνωσης θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο καθαρά τις λύσεις σε προβλήματα της δουλειάς. Αντί να πιέζεσαι λοιπόν για να αποδώσεις, τις στιγμές που νιώθεις ότι… το σύστημα δεν αποκρίνεται, πάρε το χρόνο σου χωρίς τύψεις. Άκου podcast, μαγείρεψε, δες ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, κάνε ό,τι σε γεμίζει. Αρκεί να στρέψεις την προσοχή σου σε κάτι άλλο από αυτό που σε βασάνιζε προ ολίγου και θα επανέλθεις αργότερα δυναμικά στη λύση του.